Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Zuiko 14-45mm vs 14-54mm [test]

jacek2004
    Gość
    Do tej pory moim jakwiekszym Zuiko był ZD 7-14 0,8 kg, ale on jest jakby stworzony do E-1 i nawet jest super poręczny z E-300.

ZD 35-100 to naprawdę kawał rury, pomimo że tylko 2x cięższy od ZD 7-14. Nosić na szyi go można, ale zawsze mam wrażenie że pasek się urwie wiec ja idąc go podtrzymuję za mocowanie do statywu, co dodatkowo pozwala odpocząć szyi.

Robić zdięcia też już powoli się nauczyłem, o kadrze należy pomyśleć przed przyłożeniem sprzętu do oka, a już po samym przyłożeniu w miarę szybko ustawić zoom, wyostrzyć i strzelić. Waga zestawu (rura+e-1+grip) wymusza stabilną pozycję, duża dziurka pozwala na naprawdę krótkie czasy przy ISO 100. Przeglądając ostatnie fotki widzę że praktycznie nie mam poruszonych zdięć z 35-100. Jedyne na co trzeba uważać to na GO przy f2. Przykład jeśli robię prtret z profilu to ostrząc na bliższe oko, oko dalsze wychodzi już nieostre Przykład poniżej

Jeśli mamy więcej czasu na zrobienie zdięcia to polecam przykręcenie monopodu. Tylko uwaga mój zestaw waży chyba ze 4kg więc tanie delikatne monopody mogą się składać pod ciężarem lub wyginać. Już zupełnie nie polecam stosować kiepskich głowic. Z resztą obrócenie aparatu o 90 stopni robi sie bez problemu na pierścieniu który służy do przykręcenia statywu do obiektywu. Ja nabyłem monopod manfrotto 679B za jedyne 145zł, do tego można kupić specjalną głowicę do monopodów 234RC tej samej firmy, pozwala ona właćnie na obrót aparatu z pionu do poziomu.

Kaarool jest spoko, z przodu E-1 z 35-100 (4 kg) z tyłu plecak z resztą sprzętu ( będzie z 6-8kg) i równowaga zapewniona
    A do poniższej fotki brakuje mi jeszcze kilku szkiełek Zuiko

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pisałem posta na ten temat . Teraz napisze to w skrócie
    Miałem 14-45 i mam 14-54 . Ten drugi jest super i wart jest tej ceny. Jedyny minus to może to, że 14-45 był bardziej tolerancyjny - szczególnie na auto WB (balans bieli). Jednak jak się dobierze (przy tych oklicznościach, gdzie z pozoru 14-54 wydaje gorsze kolory co na auto 14-45) dobrze balans bieli z manuala to 14-45 może sie schowac. Nie wspomne o rodzielczosci gdzie 14-45 to jakas lipa - bylem przerazony do tego stopnia (na poczatku po kupnie ) ze nawet mialem sprzedac caly sprzet i kupic kompakta albo sredni format. pozdrawiam
    p.s nie zaluje zamiany obu moich 14-45 i 40-150 na 14-54 .