Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Krakowski Kazimierz

excel
    Gość
    Jacku,

bardzo ciekawe zdjecia. Doskonale pokazales nam osobliwosc Kazimierza. Mozna by pisac szeroko i dlugo o doskonalej jakosci, umiejetnym wyodrebnieniu szczegolow, ladnych kompozycjach, itd.. Wszystko to jest bardzo obecne. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego, jak powiedziec - Jacku, pokazales mi Kazimierz, jakiego nie znalem. Jak zwykle - Twoja dobra fotografia .

Pozdrawiam,
    excel

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kawał dobrej roboty - jakaś magia przemawia za 4 Podoba mi się najbardziej. Niektóre kadry kontrowersyjne (np. 11 ) ale możliwości obiektywu wspaniałe
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez excel
    bardzo ciekawe zdjecia. Doskonale pokazales nam osobliwosc Kazimierza. Mozna by pisac szeroko i dlugo o doskonalej jakosci, umiejetnym wyodrebnieniu szczegolow, ladnych kompozycjach, itd.. Wszystko to jest bardzo obecne. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego, jak powiedziec - Jacku, pokazales mi Kazimierz, jakiego nie znalem. Jak zwykle - Twoja dobra fotografia .
    Jak zwykle powiem coś wbrew powszechnie panującym tu opiniom - żadne mi się nie podoba, niestety, większość kadrów wygląda na przypadkowe, kolory nieciekawe (może w czerni i bieli wyglądałoby to lepiej, nie wiem). Pstryki bez głębszego zastanowienie się nad tym, co chce się pokazać. Tak jest moje zdanie.

Najbardziej podoba mi się 10, ze względu na kolory, szkoda, że nie brakuje ostrości.

excel
    Gość
    lgrabun,

mam prosbe - czy moglbys w kilku slowach napisac, w jaki sposob Ty podszedlbys do tak banalnego tematu jak, no, nazwijmy to rownie banalnie, np. "Fotoreportaz z wycieczki po Kazimierzu". Bardzo jestem ciekaw, jakich fotograficznyh akrobacji uzylbys i na ile gleboko zastanowilbys sie, aby reportaz nie mozna bylo nazwac cyt. "pstrykami bez wiekszego zastanowienia sie". Jak mam wyobrazic sobie kompozycje zdjecia np. ulicy czy restauracji, abym nie mogl nazwac tego ujecia "przypadkowym". A tak a propos - znasz roznice miedzy kadrem a kompozycja? Chyba nie, a szkoda.
    Licze na bardziej obszerna odpowiedz, jak te, na ktore bylo Cie do tej pory stac.

Pozdrawiam,
    excel

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    lgrabunmam prosbe - czy moglbys w kilku slowach napisac, w jaki sposob Ty podszedlbys do tak banalnego tematu jak, no, nazwijmy to rownie banalnie, np. "Fotoreportaz z wycieczki po Kazimierzu". Bardzo jestem ciekaw, jakich fotograficznyh akrobacji uzylbys i na ile gleboko zastanowilbys sie, aby reportaz nie mozna bylo nazwac cyt. "pstrykami bez wiekszego zastanowienia sie". Jak mam wyobrazic sobie kompozycje zdjecia np. ulicy czy restauracji, abym nie mogl nazwac tego ujecia "przypadkowym". A tak a propos - znasz roznice miedzy kadrem a kompozycja? Chyba nie, a szkoda.
    Licze na bardziej obszerna odpowiedz, jak te, na ktore bylo Cie do tej pory stac.
    Więc w kilku słowach, czy bardziej obszernie? :-)

Nieistotne.

Więc ja w ogóle bym się nie zabierał do reportażu o Kazimierzu, albo raczej do reportażu o wycieczce po Kazimierzu, bo temat to nudny i nieciekawy, to raz, dwa ja nie potrafię robić zdjęć reportażowych, co wcale nie przeszkadza mi ocenić, czy reportaż jest dobry czy zły, podobnie, jak nie trzeba być cukiernikiem, by ocenić, czy wuzetka smakuje dobrze, czy źle. Dobre reportaże są na ostatnich stronach "Polityki" i te mi się podobają (niektóre), a zdjęcia Jacka po prostu nie, przynajmniej w tegowątkowym wydaniu, bo są -- w moim odczucie -- takie, jak napisałem.

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    .
    Więc ja w ogóle bym się nie zabierał do reportażu o Kazimierzu, albo raczej do reportażu o wycieczce po Kazimierzu, bo temat to nudny i nieciekawy

lgrabun
    ,
    nie spotkalem jeszcze czlowieka, ktory tematy nudne i nieciekawe uznalby w jakiejkolwiek formie za dobre czy godne uwagi. Uwazam, ze w takiej sytuacji wypowiadanie sie na temat jest niewlasciwe i absolutnie nie na miejscu. Ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam,
    excel

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie spotkalem jeszcze czlowieka, ktory tematy nudne i nieciekawe uznalby w jakiejkolwiek formie za dobre czy godne uwagi. Uwazam, ze w takiej sytuacji wypowiadanie sie na temat jest niewlasciwe i absolutnie nie na miejscu. Ale to tylko moje zdanie.
    Jak rozumiem na tym forum wystawia się tylko oceny pozytywne, ewentualne gnioty pomija milczeniem? Daj spokój. Klepanie się po pleckach i pisanie stary, odwaliłeś kawał dobrej roboty niewiele daje (na dobrą sprawę to nic nie daje, taka jest prawda). I ja z kolei uważam, że absolutnie nie na miejscu jest zakładanie fanklubów i na wszelką krytykę -- grzeczną i moim zdaniem konsktruktywną -- reagować warczeniem (co gorsza, nie ze strony autora zdjęć).

Wycieczka po Kazimierzu jest tematem nieciekawym, bo, to, gdzie ktoś zawędrował jest zazwyczaj mało interesujące, no, chyba, że mówimy o wyprawie National Geographic do Patagonii.

Życie w Kazimierzu, Podwórka Kazimierza albo choćby i wspomniane Restauracje Kazimierza -- czemu nie, z opisem, dobrymi zdjęciami pewno byłyby interesującą lekturą. A zdjęcia zaprezentowane przez Jacka nie bronią się same -- z powodów, które wymieniłem wcześniej.

Dodatkowo, apelowałbym o przykładanie obiektywnej miary przy ocenianiu zdjęć. Jeśli, dajmy na to, zrobię fotoreportaż o spacerze po przysosiedlowym trawniku, pstrykając puszki po piwie, koniczynkę i mlecze, i choćby nawet zdjęcia byłyby fantastyczne jakościowo, to tematyka ich jest na tyle nieciekawa, że spotkałyby się raczej z niechętnym przyjęciem, co byłoby ze wszech miar słuszne.

Ot, takie tam moje luźne uwagi. Jeśli masz, excel, zamiar dalej się prężyć i puszyć, to przejdźmy może na priva, żeby nie zaśmiecać forum.

excel
    Gość
    Igrabun,
    przede wszystkim nie doczytalem sie ani jednego slowa na temat - jakie kadry sie Tobie nie podobaja (o tym wspominasz), jakie kadry preferujesz, co z tymi kolorami, o ktorych piszesz, jakie kolory bys zasugerowal, dlaczego w czerni mialoby wygladac lepiej, dlaczego ogolnie sa to pstryki "bez zastanowienia". Twierdzisz, ze reportazu nie lubisz, nie zabralbys sie do tego i przy tym nie potrafisz podac swoich propozycji. Pytam - na jakiej podstawie twierdzisz, ze Twoja krytyka jest konstruktywna? Rzucajac w interlokutora "Pollityka" i Nationale Geographic nie zbudujesz swojej pozycji.

Aluzje co do reportazu ze smietnika sa bardzo kolorowe i sugestywne, jednak nie wnosza nic do dyskusji o zdjeciach Jacka 2004. Dywagacje na temat demokracji na Forum nie uczynia z Ciebie rycerza wolnosci slowa. Maja sie ni jak do tematu.

pozdrawiam,
    excel

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Igrabun,przede wszystkim nie doczytalem sie ani jednego slowa na temat - jakie kadry sie Tobie nie podobaja (o tym wspominasz), jakie kadry preferujesz, co z tymi kolorami, o ktorych piszesz, jakie kolory bys zasugerowal, dlaczego w czerni mialoby wygladac lepiej, dlaczego ogolnie sa to pstryki "bez zastanowienia". Twierdzisz, ze reportazu nie lubisz, nie zabralbys sie do tego i przy tym nie potrafisz podac swoich propozycji. Pytam - na jakiej podstawie twierdzisz, ze Twoja krytyka jest konstruktywna? Rzucajac w interlokutora "Pollityka" i Nationale Geographic nie zbudujesz swojej pozycji.

Aluzje co do reportazu ze smietnika sa bardzo kolorowe i sugestywne, jednak nie wnosza nic do dyskusji o zdjeciach Jacka 2004. Dywagacje na temat demokracji na Forum nie uczynia z Ciebie rycerza wolnosci slowa. Maja sie ni jak do tematu.
    [1]. Nie jest moim celem budowanie jakiejkolwiek swojej pozycji czy bycie rycerzem, cokolwiek to znaczy, aluzje dostrzegasz ty i ty rozwijasz te nieinteresujące wątki, nie ja, więc z wygląda to na razie jak dostrzeganie paproszka w oku rozmówcy, jednocześnie nie zwracając uwagi na belkę we własnym. Ale nic to.

[2]. Zastanawiałem się, czy nie napisać, że twoje zdanie na temat mojej oceny zdjęć w ogóle mnie nie obchodzi i na tym zakończyć dyskusję, która z uwagi na uwagę, z mojej także winy, robi się coraz bardziej jałowa, ale postanowiłem przymknąć oko na twoją butę i zaczepki i udzielić rzetelnej odpowiedzi na temat miałkości zdjęć Jacka. Żeby nie było.

Jak dla mnie, jedną z osób, które sprawnie fotografują miasta jest Sam Javanrouh, http://wvs.topleftpixel.com/, choć jego kadry są czasem nużące i powtarzają się, jednak nie można odmówić mu czujnego oka i sprawności w obróbce plików, która w dobie fotografii cyfrowej ma bardzo duże znaczenie.

Sympatyczne zdjęcia miasta są także na http://grabek.pl/html/architektura-inna.html - nastrojowe, interesujące.

W kategorii przypadkowych pstryków, których nieodłączną częścią są opisy zwycięża oczywiście trzask-prask http://trzaskprask.blog.pl/

Zdjęcia Jacka w porównaniu z tymi zdjęciami - już to chodzi o sprawność techniczną, już to o orginalne podejście do tematu, już to o opisy, są, niestety, kiepskie i twoje tupanie nóżką i groźne pohukiwanie niczego w tym fakcie nie zmieni.

Proponuję EOT, twoje posty stają się coraz bardziej napastliwe i nie mam ochoty na nie więcej odpisywać.

excel
    Gość
    lgrabun,

w Twojej odpowiedzi nadal nie moge sie nigdzie doczytac osobistej i samodzielnej opinii na temat zdjec Jacka. Odsylanie na inne fora niczego nie zmienia, poniewaz to sa nie Twoje zdjecia, a innych, w dodatku zawodowcow, a jak powinienes wiedziec nie jest to forum dla zawodowcow. Zbyt wysoko mierzysz. Akceptuje EOT.

Pozdrawiam,
    excel