Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Maly test filtra B+W POL CIR SLIM

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Maly test filtra B+W POL CIR SLIM

Witajcie.

Jakiś czas temu postanowiłem zainwestować parę stówek i kupiłem filtr polaryzacyjny B+W CIR SLIM 58mm. A że dzisiaj była bardzo ładna pogoda, więc miałem idealną możliwość żeby go nieco przetestować.

Zdjęcie bez filtra:

Bez filtra z korekcją +1 w celu uzyskania podobnego naświetlenia nieba:

Z filtrem:

Generalnie wrażenia z jego użytkowania są bardzo pozytywne (szczególnie po niezbyt dobrych wrażeniach z użytkowania zwykłej Hamy):
    - brak jakich kolwiek spadków kontrastu czy utraty szczegółów na zdjęciach
    - delikatne ocieplenie zdjęć - ale to akurat mi bardzo odpowiada
    - spadek jasności o ok 1 - 2 działek w zależności od sceny
    - mam wrażenie, że zmniejsza abercje chromatyczne 14-45

Dość dyskusyjna jest grubość - czasami mam wrażenie, że SLIM jest wręcz zbyt cienki ... z jednej strony nie trzeba się martwić o winietowanie a z drugiej nie ma gwintu na dokręcenie dodatkowych filtrów.

Wszystkim, którzy zastanawiają się nad kupnem polara, mogę śmiało polecić tego B+W.

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ..wybacz ciekawosc ale po rozmiarze filtra i parametrach fotki jestes posiadaczem ZD 14-45mm f/3.5-5.6 - to po co ci "slim" ktory jest niewygodny (jak sam piszesz ) no i zdziebko drozszy od wersji "nie slim" (choc nie duzo)?
    ..brak gwintu w wersji "slim" to nie wada.. - jesli nakrecasz "slim" bo boisz sie winetowania to dlaczego mialbys cos na niego jeszcze nakrecac?..
    Pozdrawiam
    Coral

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A moim zdaniem fotka bez filtra i bez korekcji jest rewelacyjna.Swego czasu robiłem trochę fotek na slajdach używając polara B+W.I moim zdaniem lepiej jest niedoświetlić w celu uzyskania głębszych kolorów niż używać polara.Ten filtr wprowadza pewnego rodzaju dominantę.Na slajdach wchodziło to w niebiesko-szarą.Cyfrą nie robiłem.Ja choruję na filtry połówkowe bo z przenoszeniem kontrastu nie jest najlepiej.Reasumując-polar tak tylko jak widzę ceny 400zł to zastanawiam się nad sensem...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Coral - kupiłem SLIMa właśnie żeby nie obawiać się o winietowanie przy używaniu kombinacji filtrów (np. z UVką czy szarą połówką), ale nie spodziewałem się, że będzie aż tak cienki Na chwilę obecną to mój jedyny filtr ale nie chciałem sobie zamykać drogi na przyszłość ...

anwas - Sam się zastanawiałem nad sensownością takiego zakupu tym bardziej, że w obecnych czasach można sporo wyciągnąć z RAWa i uzyskać stosunkowo podobny efekt ... ale właśnie to prawie było dla mnie denerwujące niczym to z reklamy żywca Robiąc krajobrazy lubię mieć odpowiednio naświetlony pierwszy plan i intensywnie błękitne i kontrastowe niebo (dokładnie takie efekt jak na zdjęciu z filtrem). Poza tym przydatność polara jest na szczęście znacznie większa niż tylko "wyciąganie" błękitu z nieba Ostatnio robiłem zdjęcia przedmiotów w gablotach i byłem bardzo zadowolony z efektów.

A co do cen filtrów, to niestety nie są najniższe. Ja za tego dałem 300zł ...
    Marzy mi się jeszcze 2xUV + szara połówka ale pewnie będą musiały jeszcze długo poczekać

A to jeszcze jeden efekt działania polara (ale już mniej widoczny) - http://static.flickr.com/40/124311673_c0d57587bf_o.jpg

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert

robin102
    Gość
    RobertW3D a miałeś jeszcze z jakimiś tanszymi polarami doczynienia w rozmiarze 58 mm też chce kupić na 14-45 ale 300 to zdecydowanie za duży kesz , może coś polecisz dla fotoamatora ciułacza.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    RobertW3D a miałeś jeszcze z jakimiś tanszymi polarami doczynienia w rozmiarze 58 mm też chce kupić na 14-45 ale 300 to zdecydowanie za duży kesz , może coś polecisz dla fotoamatora ciułacza.
    Do tej pory miałem doczynienia tylko z następującymi filtrami:
    - czarna Hoya Skylight 1B 49mm - bez zarzutów
    - zwykła Hama POL CIR 49mm za ok 100zł - poniżej krytyki
    - Marumi SPOT 49mm - był bardzo dobry. Zresztą o filtrach Marumi słyszałem wiele ciepłych słów. Z tego pamiętam, to Hoya jest bodaj największym japońskim producentem szkieł i soczewek na potrzeby okulistyki i fotografii a znakomita większośc firm z tamtego regionu bierze od nich towar i sprzedaje pod własną marką. W przypadku Hoyi trochę dopłaca się za markę, więc np. kupując Marumi dostaje się tą samą (lub bardzo zbliżoną jakość) za nieco niższą cenę.

Jeżeli miałbym wybrać coś niezbyt drogiego, to pewnie bym szukał czegoś w cenie czarnej lub szarej Hoyi. Na Allegro można znaleźć szarą wersję za 179zł http://allegro.pl/item98797034_filtr...tura_vat_.html

EDIT:
    Ew możesz kupić B+W NC za 210zł
    http://allegro.pl/item98672063_b_w_p...adna_cene.html
    - kupowałem od tego człowieka i było jak najbardziej ok
    /EDIT
    Generalnie na filtrach zbyt bardzo bym nie oszczędzał .... szkoda zdjęć.

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria

filtr

jak dla mnie to najlepsze zastosowanie polarka to zdjęcia nad wodą. Jego zastosowanie pozwala na odtworzenie naturalnego lustra wody, a marszczona wiatrem toń z tysiącami odbłysków słonecznych oddaje swoje piękno. Przy okazji też niebo wychodzi jak malowane. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Re: Mały test filtra B+W POL CIR SLIM

IMHO polarek jest ok i warto go mieć, nie tylko do przyciemniania nieba, jednak jak mowimy o kwocie 3 - 4 stówki to jest to zdecydowanie dużo za taka przyjemność. Mi akurat w samplach, które podaeś również bardziej leży foptka bez filtra...

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Bez filtra z korekcją +1 w celu uzyskania podobnego naświetlenia nieba:
    Nie chcę się czepiać ale rozumiem, że chodziło o korekcję (-1) a nie (+1) - niedoświetliłeś fotkę o 1 EV ...
    Pozdr...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja też odnoszę wrażenie, że zdjęcie bez filtra jest zdecydowanie najlepsze. Na pozostałych fotach kolor nieba przypomina jeansy denim Oczywiście to także wina mojego nienajjaśniejszego monitora. Filtr polaryzacyjny na pewno przyda Ci się do fotografowanie przez szybę, ale czy jest sens nakręcania go, kiedy podobny efekt uzyskujesz w ciągu kilkunastu sekund obróbki w PS? Jak już wybrałbym zdecydowanie komplet filtrów połówkowych. Pozdrawiam