Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Grip do E1, a predkosc AF

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wiadomo że jak juz człowiek wyda kasę na grip to doszukuje się poza większa pojemnościa oczywiście , równiez innych zalet.

U mnie z obiektywem standartowym (14-54) mam wrażenie że AF jakos szybciej "łapie" z SHLD
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    JA myślę że trzeba będzie ustalić jakąś kolejkę kto kiedy kupuje grip, żeby sprzedawcom na allegro nie dać za dużo zarobić i nie lisytować się między sobą o 1 grip

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Spokojnie. Ja nie kupowałem na "Alledrogo"
    Wziąłem bezpośrednio z Olympus Polska kpl. E-1/14-15 + FL50 + SHLD2.
    Body z obiektywem juz sprzedałem, tak samo jak swoją uzywaną FL-36.
    Zostawiłem grip i FL50.
    Od wczorajszego popołudnia "banan" z twarzy mi nie schodzi
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Średnia rezystancja wewnętrzna litów w rozmiarze 17500 stosowanych w pakietach do lustrzanek to około 0,1 - 0,15 oma na ogniwo. Ponieważ ogniwa pracują szeregowo trzeba zsumować rezystancję. Przyjmijmy najgorszy wariant. 0,3 oma. Zakładając pobór prądu rzędu 1A (nie wiem jaki prąd bierze w szczycie silnik dużego szkła) spadek napięcia na pakiecie wynosi 0,3V. W przypadku dwóch pakietów pracujących równolegle spadek będzie mniejszy o połowe, czyli 0,15V. Aby odpowiedzieć na pytanie jak przełoży się to na różnicę w szybkości ostrzenia trzeba wiedzieć o ile zmiana napięcia o 1V przekłada się na ilośc obrotów silniczka? To jeden z parametrów silników. Ile da zwiększenie napięcia o 0,15V przy 7,2V zasilania (wzrost napięcia o 2%) nie wiem.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Może to mylne wrażenie, ale chyba zapominasz joki, że w gripie do E-1 akumulator jest jeden Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja natomiast jestem pewny, ze po podpieciu gripa - aparat poprostu pozwala silniczkowi na wieksze obroty. Oczywiscie na pewno ograniczenie to jest spowodowane mniejsza wydajnoscia malego akumulatorka (bo w gripie jest jeden - inny - wiekszy akumulatorek) - ale sam przyrost predkosci bedzie dokladnie dobrany przez producenta...
    tak wiec beda to konkretne wartosci dla konkretnych obiektywow.... a praktyczne sprawdzenie tego wydaje sie karkolomnym zadaniem.. moze jakis list do producenta?

robin102
    Gość
    Tu chodzi raczej o moment obrotowy, a nie prędkosć jako taką , bo to co na starcie jest najważniejsze. Dwa aku , mniejsza rezystancja wewn , wiekszy prąd plynie i sprawa prosta ,a jeśli tam bzyczy jakiś indukcyjny motorek to wiekszy prądzik w obwodzie wzbudzenia i wiekszy moment obrotowy.W efekcie szybszy start mechanizmów.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem jak to ma sie do rzeczywistosci ale znalazlem gdzies kiedys w sieci ( pewnie po linku z forum OLY na dpreview) "oficjalna" wypowiedz olympusa ze nie ma technicznego uzasadnienia wzrostu szybkosci dzialania AF po podpieciu gripa. Chodzilo nie o roznice w napieciach czy wydajnosciach aku a o konstrukcje samego body. Nawet jesli aku da wiekszy prad to elektronika body i tak obetnie to z gory - najprosciej piszac.
    Nie mam wlasnych doswiadczen, nie pamietam gdzie to widzialem
    Tomek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli aku jest jeden, taki sam, to nie ma żadnych podstaw. Jeśli jest inny, to może mieć mniejszą rezystancję wewnętrzną. To jedyne możliwe wytłumaczenie opisanego wrażenia. Tak czy inaczej róznica, nawet jeśli jest nie powinna być zauważalna przy wiekszości obiektywów. Możliwe różnice w osiągalnej mocy są znikome. Tylko w przypadku aku o większym napięciu (wiekszej ilości cel) różnica byłaby widoczna jeśli elektronika aparatu daje taką możliwość.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Odgrzewam temat. Dzisiaj dostałem SHLD-2. Zacząłem robić fotki i mam wrażenie że AF działa szybciej, pewniej. Siła sugestii jest wielka dlatego pytanie kieruję do osób ktore ostatnio nabyły gripa do E1 czy stwierdzili jakas poprawe działania AF ?

4 dni wcześniej robiłem upgrade firmware'u body na ver. 1.5 i teraz nie wiem czy to zasługa ktoregoś z nich czy to moja sugestia...

PS.
    Qrcze ale to wygoda ten grip... jejku nie sadziłem ze zapragnę nagle robić portretówki
    ...był Olek jest A6000