Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Obrobka orf'ow [RAW]

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Obrobka orf'ow [RAW]

Zrobiłem sobie male porównanie obróbki rawów z olka. Zazwyczaj obrabiałem w RSE2006 - niebyłem jednak zbyt zadowolony, bo musiałem dość mocno zmiękczać zdjęcie opcją usuwania szumu.
    Postanowiłem sobie porównać jak wygląda wywołanie orfa w ACR 3.3. Na pierwszy rzut oka, super, ale okazuje się, że on jeszcze bardziej zmiękcza. Wróciłem więc do RSE2006
    Jakie ustawienia (noise suppresion, color noise suppresion, hot pixel/pattern noise suppresion) w RSE2006 uważacie za najlepsze dla czułości 100, 200, 400 i 800, dla oli500. Może ktoś robił testy?
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

raw

nie znam tego programu wiec trudno mi co kolwiek napisac na ten temat...
    Jednak ostatnio zauwazylem ciekawa rzecz. Adobe Photoshop RAWy "wypluwal" po ok. 3MB, a te same pliki po przejsciu przez OLYMPUS Viewer maja po ok. 7MB... ciekawe...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Re: raw

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    nie znam tego programu wiec trudno mi co kolwiek napisac na ten temat...
    Jednak ostatnio zauwazylem ciekawa rzecz. Adobe Photoshop RAWy "wypluwal" po ok. 3MB, a te same pliki po przejsciu przez OLYMPUS Viewer maja po ok. 7MB... ciekawe...
    Wg mnie to akurat kwestia innego algorytmu kompresjii...

Ja używałem wszystkich w/w progamów - RSE oceniam najniżej... niestety, pierze kolory (choć jest wygodniejszy od OV). OV produkuje ładne kolory, jednak oferuje nieco bardziej miekki obraz i mniejszą funkcjonalnośc niż Photosop - dlatego używam tego ostatniego.
    Suwaki dot. odszumiania i wyostrzania ma ustawione na 0 - ostrzę PSem, a odszumiam Neat Image i jest ok

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja odszumiam programem Noiseware pro i jest ok. Jakosc duzo lepsza niz odszumiaczy w programach Olympusa.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie to, co produkuje RSE 2005 i 2006 jest kompletnie nieakceptowalne. Generuje jakieś dziwne mozaikowe wzory na całej powierzchni (nawet z wyłączonym wyostrzaniem), robi sieczkę w cieniach, nie radzi sobie z odcieniami ludzkiej skóry. Jedyna zaleta to bardzo wygodny interfejs.

C1 Pro - dużo, dużo lepiej. Przyzwoity interfejs, pliki z niego są bardzo dobre. Niestety, jest drogie, ale i tak kiedyś je kupię. Minus - nie da się (albo nie wiem jak) zapisać parametrów wywoływania RAW'a do osobnego pliku, tak jak można to zrobić w RSE czy ACR.

ACR - w sumie niezłe, nie lubię jego interfejsu.

Jest jeszcze wynalazek pt. Silkypix Developer Studio - niektórym się podoba, mnie nie przypadło do gustu.

Program Olympusa dla mnie odpada, bo po prostu jest strasznie niewygodny, choć efekty jego działania są całkiem przyjemne.

Odszumianie - tylko w Noiseware. Neat ma pierdyliard opcji a i tak radzi sobie słabiej IMO. Ostrzenie - BreezeBrowser.
    Grzesiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dla mnie RSE jest równiez całkowicie nie do przyjęcia. Kasza w cieniach i znikające przejścia tonalne. Zwróć uwagę na białe powierzchnie na zamieszczonym samplu. Z RSE są białe niemal jednolite plamy, z Adobe masz widoczne drobne cienie, strukturę powierzchni mimo rozmydlenia.
    Testowałem chyba wszystkie dostępne i niestety Adobe u mnie zdecydowanie wygrywa. Niestety po trzeba za niego zapłacić. Szkoda, że nie ma dostępnego samego modułu do wywoływania RAW-ów. I tak wolę obrabiać czym innym, co już mam od dawna. W obecnej sytuacji musze kupić cały program tylko po to aby używac jedynie modułu do wywoływania RAM-ów. Reszta mi nie pasi (pisze o Elements, na pełne wersje mnie nie stać).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a ja polecam ACD see pro, trial do ściągnięcia poniżej
    http://www.acdsee.com/products/acdseepro/index
    Czyta ORFy i obrabia je bardzo przyzwoicie.
    Przy obróbce jpgów, nie tylko nie ujmuje, ale dodaje informacji do pliki zapewne jakoś je interpolując, ma też dwie funkcje warte każdej kasy:
    rewelacyjne wyciąganie szczegółow z cieni i świateł i odszumianie.

Co do odszumiania jest ekstra, bo w porównaniu z innymi programami, które zazwyczaj rozmydlają chociażby nieznacznie obraz , pojawiła sie nowa funkcja: likwidacja zaszumionych pikseli wygenerowanych przez aparat, z podziałem na szum kolorowy i pozostały i zastąpinie ich właściwymi, prawdopodobnie wydedukowanymi z sąsiedztwa kolorami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ACD see potwierdzam bardzo dobry.. ale trochę wolny
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar Coil
    Mieszka w
    małaPolska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pozwolę się podłączyć pod topic. Po otwarciu .ORF w IrfanView i zapisaniu go w JPG nie mam wglądu w EXIFa chociaż zaznaczam przy zapisie "zchowaj pierwotne dane EXIF". Czy ktoś ma pomysł co zrobić, żeby te dane były widoczne?

Coil

jacek2004
    Gość
    Jestem pod wrazeniem po przetestowaniu ACD see pro. Kilka ruchów i całkiem nieźle można podkręcić fotkę. Na pierwszy rzut oka nawet te operacje nie powodują pogorszenia jakości obrazu. Np wyciąganie cieni łatwiejsze i lepsze niż w RSE.

Co do używania konwerterów to nie uniknie się używania kilku w zależności od potrzeb.