Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Obrobka orf'ow [RAW]

robin102
    Gość
    A jakie macie doświadczenia z konwertowaniem Rwawów( ORF) na niskokompresowane JPG - może jakimś specjalizowanym programikiem da się to najlepiej zrobić , coś prócz ACdseePRO , PS, czy Olympus STUDIO , może macie jakieś sprawdzone swoje myki co by plik najmniej tracił przy obróbce tymi znanymi programami

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    ...Bo czym jest jednostka EV dla cyfrowego zapisu w RAWie?...
    Zmianą czułości.
    Liczby całkowite posiadają czułość?

Tym pytaniem chciałem zwrócić uwagę, że jednostka EV ma sens w optyce ale na twardym dysku w komputerze to już jest pojęcie mocno abstrakcyjne i używanie jej w programach graficznych to tylko ukłon w stronę "starej gwardii" - taki rodzaj ekwiwalentu.

No bo jaka jest różnica w EV między liczbą 2500 a 250?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Tym pytaniem chciałem zwrócić uwagę, że jednostka EV ma sens w optyce ale na twardym dysku w komputerze to już jest pojęcie mocno abstrakcyjne i używanie jej w programach graficznych to tylko ukłon w stronę "starej gwardii" - taki rodzaj ekwiwalentu.
    Hm, wydaje mi się, że "komputerowa" jednostka EV -- przynajmniej w przypadku plików ORF -- ma jednoznaczne przełożenie na "optyczną" jednostkę EV w takim sensie, że modyfikacja danego pliku ORF o dany zakres EV odpowiada jednoznacznie takiej samej modyfikacji ekspozycji podczas robienia zdjęcia. Innymi słowy -- nieważne, czy zmodyfikujemy plik na komputerze o 0,3EV czy skorygujemy ekspozycję o tą samą wartość -- zdjęcie będzie wyglądać tak samo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Korekcja RAW-a w skali EV ma przełożenie na korekcję czułości matrycy. Daje ten sam efekt. +1EV to np. odpowiednik zmiany czułości ze 100 na 200ISO itd. Oczywiście minus dynamika układu matryca/przetwornik A/D. Tak więc w ograniczonym zakresie. Z moich obserwacji i prostych obliczeń wynika, że możliwa "bez utraty jakości" korekcja to więcej niż 0,5EV. Przy czym rosną szumy, dlatego "utrata jakości w cudzysłowie".

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Hm, wydaje mi się, że "komputerowa" jednostka EV -- przynajmniej w przypadku plików ORF -- ma jednoznaczne przełożenie na "optyczną" jednostkę EV w takim sensie, że modyfikacja danego pliku ORF o dany zakres EV odpowiada jednoznacznie takiej samej modyfikacji ekspozycji podczas robienia zdjęcia. Innymi słowy -- nieważne, czy zmodyfikujemy plik na komputerze o 0,3EV czy skorygujemy ekspozycję o tą samą wartość -- zdjęcie będzie wyglądać tak samo.
    Zgoda ale ostnie zdanie powinno brzmieć: "Zdjecie będzie wyglądać prawie tak samo" lub "Zdjęcie będzie wyglądać podobnie"

To czym jest "komputerowa" jednostak EV decyduje przecież programista konkretnego programu, który zastosuje taki lub inny algorytm aby było "prawie" dobrze.

"Prawie" robi różnicę.
    Gdyby nie to to zdjęcia z Oly Studio, RSE czy PS wyglądałyby jednakowo a jednak się różnią.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To czym jest "komputerowa" jednostak EV decyduje przecież programista konkretnego programu, który zastosuje taki lub inny algorytm aby było "prawie" dobrze.
    *Bardzo* słuszna uwaga, odnotowuję sobie.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No bo jaka jest różnica w EV między liczbą 2500 a 250?
    Jak to jaka? Zgrubsza taka, jak pomiędzy gęstością 2.6 a 0.7D na Velvii 50
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

RSE

Potestowałem niemal wszystkie dostępne programy do konwersji rawów i dochodzę do wniosku, że zostaję przy RSE. Przy konwersji orfów trzeba wziąć tylko poprawkę na błąd powodujący mozaikę (załatwia to ustawienie pattern noise na ok 50%) oraz przy odszumianiu (przy np. iso400) ustawienie trochę większego (color noise), ostrzenie wg upodobań. Wszystkie zmiany dobrze przeprowadzać przy powiększeniu 400%. Później podstawowe korekcje dodaję do wszystkich zdjęć w katalogu, następnie indywidualna zmiana kolorów (tu faktycznie w RSE trzeba się pobawić). Przy odrobinie wprawy efekty są naprawdę dobre, zarówno jeśli chodzi o detale jak i o kolory. W wersji "premium" jest jeszcze parę dodatkowych bajerów, np. kadrowanie, prostowanie itp., są to super przydatne funkcje, jesli chcemy bez obróbki w kolejnym programie wysłać zdjęcia prosto do labu. Korzystając z RSE, musze niestety później chcę czy nie zapodać zdjęcia do PS, choćby celem wykadrowania.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Właśnie sprawdziłem czy jest jakaś różnica w jakości fot po obróbce w Olympus Master i Olympus Studio. Moim zdaniem nie ma najmniejszej różnicy. Pierwszy program strasznie wolno chodzi i to jego największa wada.

Prośba o pomoc - nie mogę ściągnąć zdjęć z aparatu przy pomocy OLYMPUS Studio Camera Control (program instaluje się razem z Olympus Studio). Wywala mi taki komunikat:

Aparat jest prawidłowo podłączony, bo programem Olympus Master ściągam foty na kompa bez problemu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

tymin3
    Gość
    Prośba o pomoc - nie mogę ściągnąć zdjęć z aparatu przy pomocy OLYMPUS Studio Camera Control (program instaluje się razem z Olympus Studio). Wywala mi taki komunikat:

Aparat jest prawidłowo podłączony, bo programem Olympus Master ściągam foty na kompa bez problemu.[/quote]

Musisz w meni zmienic jedną opcje MENI>"3" zakładka od gory>PC mode>CONTROL>ok