Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Obrobka orf'ow [RAW]

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mnie również spodobał się efekt działania ACDSee Pro. W dodatku - całkiem przyjemny interfejs użytkownika, można zapisać parametry wywołania RAW'a do pliku. Odszumianie działa naprawdę miodnie.
    Jedyna wada to dość wolne działanie - zwłaszcza jeśli się powiększy podgląd.
    150 USD za wersję Pro to nie jest jakaś powalająca cena, zwłaszcza, że dostaje się do tego całkiem przyzwoity program do katalogowania zbiorów foto...może sobie zrobię w tym roku prezent na urodziny
    Grzesiek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A co sądzicie o rawach wywoływanych w Olympus Master?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Obrabiam w Olympus Studio 1.30 wygladaja niezle, ale musze szczerze przyznac, ze moje doswiadczenia sa takie sobie. Raczej male. Jednak chyba zaczynam dostrzegac zalety RAW-a, pomijam fakt mozliwosci "wyciagania" zdjecia-m zawsze staram sie naswietlac jpg-a poprawnie, zreszta RAW-a takze. Chodzi mi o lepsze jakosc fotek z RAW.
    Czesc.Ch.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    A co sądzicie o rawach wywoływanych w Olympus Master?
    Bardzo go sobie chwalę. Idealny do wyciągania JPGa z dobrze naświetlonych RAWów. W takim wypadku minimalna korekcja ekspozycji +/- 0.3EV i poprawki balansu bieli, to wszystko czego potrzeba. JPGi produkuje bardzo ładne. Czasem nawet robi to lepiej niż Capture One, a Cupture One jest świetny
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Odkąd mam E-500 zdążyłem przetestować parę aplikacji i jak dla mnie kolejność jest taka:
    1. exequo CaptureOne PRO i Bibble PRO (szczególnie z dodatkiem do korekcji zniekształceń obiektywu). W tym drugim denerwuje mnie tylko wielkość cache'u jaki się tworzy na dysku.
    2. ACDSee PRO - ogólnie bardzo fajny program ale bez rewelacji
    3. Olympus Studio (1.2 - nowszych nie miałem) - dobre efekty ale jak dla mnie trochę zbyt mało opcji (może nowsze wersje są lepsze pod tym względem)
    4. RAWShooters Pro / Essentials - szybki i o sporych możliwościach, ale twórców mógłbym zabić za te patterny, które pojawiają się na jpgach
    5. Olympus Master - totalna porażka - praktycznie zero opcji i wręcz koszmarna prędkość działania. Używam go jedynie do updatowania aparatu i aplikacji (z nadzieją, że coś się zmieni na lepsze)

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A niech ktoś proszę napisze, ile w praktyce można wyciągnąć z rawa korekcją ekspozycji. +/- 2 EV to znaczny moim zdaniem spadek jakości. Jakie są waszę doświadczenia, gdzie jest bezpieczna granica?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    RobertW3D: Niestety Bibble PRO ma jeszcze jeden powazny minus, zauwazylem go kiedy wykonalem fotki przy dlugich czasach (20 i 30 sekund). Bibble nie potrafil poprawnie odczytac tych ORF'ow. Zrobil totalna szachownice pikseli, jakby mi sie matryca zwalila

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    A niech ktoś proszę napisze, ile w praktyce można wyciągnąć z rawa korekcją ekspozycji. +/- 2 EV to znaczny moim zdaniem spadek jakości. Jakie są waszę doświadczenia, gdzie jest bezpieczna granica?
    Praktycznie jest to +/- 0.5 EV

ale dużo zależy od programowania, które to robią.
    Bo czym jest jednostka EV dla cyfrowego zapisu w RAWie?

Z mego doświadczenia programisty mogę powiedzieć że:
    - dane w ORFie przyjmują poziomy od tzw "poziomu czerni", który wynosi ok. 63-64 do bieli na poziomie 4095 (maksimum dla 12bitóe); zakładając skalę logarytmiczną (matematyczny model opisu) daje to ok 6EV
    - JPG w aparacie robione sa w ten sposób że obcinane jest 0.5EV "z dołu" i "z góry" co daje ok 5EV na zdjęciu (mówię cały czas o matematycznym modelu) od pozomu niecałe 100 do poziomu ok. 3000.
    W "Olymous Studio" czy "Master" to są te pionowe kreski z początku i na końcu histogramu.

Podsumowując: korekcja w granicach +/- 0.5 EV; powyżej to już "naciągactwo" - albo brak prawdziwej czerni albo prawdziwej bieli.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

RAW ORF programy aplikacje

Co jakis czas dostaje na priva pytania o programy do RAWow... niektorzy sie tlumacza ze na forum E-System nie znajduja konkretow. Kiedys na forum glownym zanim zostalo podzielone byl bardzo ciekawy post (ponizej zalaczam linka - dzieki temu wyszukiwarka bedzie to indeksowala)

RAW aplikacje, programy - forum Aparaty kompaktowe firmy OLYMPUS
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ...Bo czym jest jednostka EV dla cyfrowego zapisu w RAWie?...
    Zmianą czułości.