Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: E-system KONTRA E-system - subiektywnie

Mieszka w
    Nowa Huta
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich.
    Przy okazji pozdrawiam forum, które ma swój udział w tym, że kupując cyfowe lustro nie poszedłem za radą znajomych i nie zdecydowałem się na "oczywisty" wybór, czyli C. 350D, w ostateczności N. D50.
    Aparatu jeszcze nie kupiłem, przez pewien czas myślałem głównie o E500, ale kiedy wziąłem do rąk równocześnie E500 i E300, odechciało mi się go. Może ma super telewizor, skok czułości co 1/3 EV i jest lżejszy (co ma dla mnie znaczenie, bo często włóczę się z aparatem po górach), ale przy E300 sprawia wrażenie zabawki. Jeśli chodzi o wrażenia dotykowe, różnica jest większa niż myślałem (po części zapewne przez dodatkowe gramy, ale nie tylko). W warunkach testów sklepowych wizjer E300 wydał mi się także nieco bardziej kontrastowy o tego z E500. Może to tylko subiektywne wrażenia, zresztą oba wizjery są niestety bardzo daleko od ok.
    Skoro jednak poszedłem w tę stronę, pomyślałem o E1 (niestety z 14-45 zamiast 14-54 - fotografia nie jest moim głównym hobby, a budżet ma swoje ograniczenia). Wydaje mi się, że dla amatora E300 będzie lepszym rozwiązaniem, ale nie chcę skreślać E1 zanim go nie pomacam. I tu konkretne pytanie: czy znacie jakiś sklep w Krakowie lub okolicy, gdzie można zapoznać się organoleptycznie z E1? Byłem już w niejednym, ale nigdzie go nie spotkałem.
    Pozdrawiam

robin102
    Gość
    zaglądnij do klubu fotograficznego oko w Krakowie tam koledzy mają pelno tego sprzętu i chyba w czwartki się spotykają, pomacać napewno pozwolą.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E-1: ergonomia najwyższych lotów, miękkie, plastyczne fotki w 5 MPIX, błyskawiczna praca w manualu (dwa pokrętła), uszczelniona konstrukcja (przetestowane), świetny, jasny wizjer z 100% krycia i bufor na 12 klatek niezależnie of formatu. kupno tego sprzętu z 14-45 to raczej nieporozumienie: wtedy ISO800 w pomieszczeniach pozdrawia...

E-300: ergonomia chyba najwyższa w jego klasie, ostre fotki w 8 MPIX, mniejszy wizjer, z 14-45 ciemny jak ****, bufor na 4 klatki SQH/RAW a przy jakości HQ w 8 MPIX można zapełnić szybką kartę CF.
    obiektywem 14-45 ciężko zrobić dobry portret, lepiej sprawdza się 40-150 ze względu na ogniskową i jasność.

E-500: nie macałem więc się nie wypowiem, ale jeśli ma wizjer gorszy niż ten z E-300 to lekka masakra...

dla konsumenta najlepszym wyborem jest E-300 lub E-500 z 14-54, dla pasjonata E-1 z 14-54 i FL-50, nie ma co filozofować, roztrząsać i kupować wiadra obiektywów. większość osób bez wielkiego wahania zamieniłaby 14-45 z 40-150 na jeden obiektyw: 14-54.

p.s. jeśli uważacie że E-1 jest leciwy, to co powiecie na kolesi dalej pstrykających Nikonem D1 (2,7 MPIX) z 2001 roku, leciwego E-10 albo gości ujeżdżających klasycznego C-4000Z? za czym ta gonitwa, nowszy sprzęt nie zrobi za Was zdjęć...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    p.s. jeśli uważacie że E-1 jest leciwy, to co powiecie na kolesi dalej pstrykających Nikonem D1 (2,7 MPIX) z 2001 roku, leciwego E-10 albo gości ujeżdżających klasycznego C-4000Z?
    powiemy, ze e1 jest leciwy
    ale to nie znaczy ze dobrych fotek nie mozna nim zrobic

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Robin, piszac o tym, co ktory ma lepsze, mam na mysli raczej takie rzeczy jak szybkosc i dokladnosc dzialania AF, jakosc zdjec, komfort pracy i jakosc zdjec na wysokich czulosciach (E1 ma az do 3200, sadze wiec, ze przy 800 jeszcze spokojnie powinien dawac rade), itd.
    Interesuje mnie tez taka kwestia, czy i jak bardzo sie zestarzal ten aparat w ciagy tych dwoch czy trzech lat, ktore jest na rynku?
    Poza tym, komfort pracy podczas ostrzenia manualnego przy E-500 i E-1. Z tego co sie zorientowalem, E-1 ma linijke (chyba odpowiednik Nikonowskiej drabinki?), co dosc ulatwia sprawe. Jak to wyglada w E-500, tego w ogole nie wiem.
    Telewizor na plecach (jego wielkosc) wielkiego znaczenia dla mnie nie ma, ani tez wszelkie bajerki typu "filtry" i temu podobne.

Karol, mozesz bardziej konkretnie napisac co miales na mysli z klanianiem sie ISO800 przy 14-45?

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    drabinka w N to drabinka ekspozycji - nie ma nic wspolnego z ostrzeniem tylko z naswietleniem
    manualne ostrzenie N sygnalizuje kropką

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    gary:

no to kupiłem zabytek i nawet lampy do niego nie dali, hehe... ale daje niespotykaną frajdę i dzisiaj kupiłbym to samo, tyle że już drożej...

Eddie:

po prostu: obiektyw budżetowy (14-45) jest niegłupi, ale przy 14-54 jest ciemny jak **** i wymusza stosowanie ISO800 jeśli chcesz walić fotki we wnętrzach z ręki. proste?

to, że E-1 ma ISO3200 nic nie znaczy, bo używalne ISO kończy się na 800 a 1600 można od biedy - awaryjnie - użyć.

jeśli tak się zastanawiasz/dopytujesz, to może lepiej kup jakiś budżetowy model a za resztę keszu kup parę dobrych książek o fotografii? kupić E-1 to nie wszystko, trzeba się jeszcze nauczyć nim robić. jeśli nie masz doświadczenia z manualem to się zgarbisz. nie jest to model na majówki tylko do pracy, trzeba też od razu kupić lampę i ją nosić...

E-1 to jedyny OLEK w systemie 4/3 którym można w miarę lajtowo ostrzyć manualnie - to tylko moje zdanie jakby co. ponoć po podpięciu 14-54 do E-300 też staje się to proste.

gdyby E-1 kosztował 6000 a nie 3900 (lub 2500), to byś tak strasznie nie wnikał, tylko wzdychał do niego po nocach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Eddie sadze ze nie powinienes postrzegac E1 w kategoriach jak bardzo sie zestarzal, bo technika pedzi do przodu. Dzisiaj kupujac najnowsze cudo okaze sie ze za miesiac juz jest cos nowszego. Bardziej patrz na to do czego chcesz wykorzystac aparat. Popatrz tez co w niedalekiej (lub blizszej) przyszlosci chcialbys/musialbys do niego dokupic aby spelnial twoje kryteria. Bardzo czesto jest tak jak napisal KaarooL ze jesli cos jest poza zasiegiem naszych finansow to wzdychamy do tego, pragniemy, marzymy - ale jesli juz mozemy to miec to wybrzydzamy. Aparat jest jak ubranie powinien byc na miare szyty bo inaczej jak jest za ciasne to ani zjesc, ani wypic, ani pierdnąć
    ...był Olek jest A6000

robin102
    Gość
    Nie wiem co napisać. he he he ,a może coś dorzucę

E-1 jest pewny w działaniu skuchy to rzecz okazjonalna , dotyczy to WB i pomiaru światła , rejestruje ciut większą rozpiętość tonalną obrazu.Apart wyrzyca świetne rawy nad ktorymi trzeba posiedziec bo i warto. E-300 świetne Jpgi z którymi nie bardzo da się cokolwiek zrobić. Rawy też są świetne ale duuuuże i komp mi się tnie. Rawy z E-1 jakby lepsiejsze , za to jpg kichowate. Pewniej ostrzy E-300 przynajmiej z moimi kitowymi obiktywami. E500 popstrykalem trochę fotek ale za moło żeby ten sprzet poznać. Raczej o E300 mogę cos powiedzieć . No koniec dodam ,że E-1 i E300 to naprawdę bardzo rożne aparaty i do innych userów kierowane.
    Amator przez duże A nie zrobi nimi anie jednej udanej foty , jak każde olympusy wymagają ujeżdzenia i nauczenia sie ich.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Eddie:

po prostu: obiektyw budżetowy (14-45) jest niegłupi, ale przy 14-54 jest ciemny jak **** i wymusza stosowanie ISO800 jeśli chcesz walić fotki we wnętrzach z ręki. proste?
    Teraz już tak, niemal jak metr drutu w kieszeni

to, że E-1 ma ISO3200 nic nie znaczy, bo używalne ISO kończy się na 800 a 1600 można od biedy - awaryjnie - użyć.
    Nawiązując do poprzedniego, czyli tak jak sądziłem. W E-500 używalność kończy się na ISO400, od biedy można na 800, a 1600 już tylko w skrajnej desperacji

jeśli tak się zastanawiasz/dopytujesz, to może lepiej kup jakiś budżetowy model a za resztę keszu kup parę dobrych książek o fotografii? kupić E-1 to nie wszystko, trzeba się jeszcze nauczyć nim robić. jeśli nie masz doświadczenia z manualem to się zgarbisz. nie jest to model na majówki tylko do pracy, trzeba też od razu kupić lampę i ją nosić...
    Nie zgarbię się Co mi się właśnie podoba w E-1, to brak zbędnych trybów automatycznych i programów tematycznych. Manual, po prostu. Aparat fotograficzny i nic poza tym.
    Jeśli o lampę chodzi, używam jej bardzo rzadko i tylko z konieczności, ponieważ kompakt często nawet w warunkach domowych nie daje sobie rady, że o pracy na ISO400 nie wspomnę (kaszka). Mam jednak świadomość tego, że i tak jest to zakup z tych koniecznych, choć może nie najbardziej pilny.

gdyby E-1 kosztował 6000 a nie 3900 (lub 2500), to byś tak strasznie nie wnikał, tylko wzdychał do niego po nocach...
    Z pewnością masz rację. Skoro jednak jest możliwość sięgnięcia po niego, to lepiej pownikać niż potem pluć sobie w brodę. A orzech łatwy do zgryzienia nie jest, czego z pewnością się domyślasz. Chcę po prostu taki aparat, przy którym nie powiem za pół roku czy rok, że jednak nie był to najlepszy wybór. Widziałem zdjęcia z E-1, widziałem też te robione E-500. Ani tu, ani tu nie miałem zarzutów. Teraz chodzi praktycznie tylko o drobnicę, mimo to jednak istotną, moim zdaniem.