Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich.
Przy okazji pozdrawiam forum, które ma swój udział w tym, że kupując cyfowe lustro nie poszedłem za radą znajomych i nie zdecydowałem się na "oczywisty" wybór, czyli C. 350D, w ostateczności N. D50.
Aparatu jeszcze nie kupiłem, przez pewien czas myślałem głównie o E500, ale kiedy wziąłem do rąk równocześnie E500 i E300, odechciało mi się go. Może ma super telewizor, skok czułości co 1/3 EV i jest lżejszy (co ma dla mnie znaczenie, bo często włóczę się z aparatem po górach), ale przy E300 sprawia wrażenie zabawki. Jeśli chodzi o wrażenia dotykowe, różnica jest większa niż myślałem (po części zapewne przez dodatkowe gramy, ale nie tylko). W warunkach testów sklepowych wizjer E300 wydał mi się także nieco bardziej kontrastowy o tego z E500. Może to tylko subiektywne wrażenia, zresztą oba wizjery są niestety bardzo daleko od ok.
Skoro jednak poszedłem w tę stronę, pomyślałem o E1 (niestety z 14-45 zamiast 14-54 - fotografia nie jest moim głównym hobby, a budżet ma swoje ograniczenia). Wydaje mi się, że dla amatora E300 będzie lepszym rozwiązaniem, ale nie chcę skreślać E1 zanim go nie pomacam. I tu konkretne pytanie: czy znacie jakiś sklep w Krakowie lub okolicy, gdzie można zapoznać się organoleptycznie z E1? Byłem już w niejednym, ale nigdzie go nie spotkałem.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem