Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: E-system KONTRA E-system - subiektywnie

Mieszka w
    Zawadzkie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    ... Przecież nie powinno być różnicy szczególnie przy ORF.
    Wydaje mi się, że nie byłoby różnicy w przypadku zastosowania takiej samej matrycy.
    A jpg-i:
    - E-300 jest dla "amatorów" , więc aparat jest przygotowany do lepszej obróbki tego, czego "amatorzy" używają częściej, czyli jpg .
    - E-1 jest dla "profi" , którzy nawet nie myślą o używaniu czegoś innego poza RAW. Po co więc przejmować się jakością jpg?

A tak poważnie, to chyba czas wprowadzenia konstrukcji ma jakiś wpływ na jakość zdjęć. Chociaż można uaktualniać soft, ale...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wątek dawno nie odwiedzany, ale może ktoś jeszcze zajrzy...

Przeczytałem i mam w głowie mętlik. Sam juz nie wiem na co się zdecydować, E-500 z zestawem 14-45 i 45-150 czy E-1 z tym samym zestawem? Roznica w cenie bedzie niewielka. Problem w tym, ze E-1 to juz jednak dziadek. Za to jary dziadek, jak wiadomo.
    Po przeczytaniu o wadach tego aparatu, moze nielicznych, ale jednak obecnych, sam nie wiem czy nie lepiej zdecydowac sie na nowszy model.
    Ludzie, ratujcie, bo krecka dostane

jacek2004
    Gość
    Eddie, w E-500 masz tylko większą matrycę (ale bardziej szumiącą na wyższych ISO) i większy telewizor. Poza tym wszystko inne gorsze od E-1. W E-1 masz przynajmniej pewność że migawka klapnie ci 150tys. razy. Żal tylko, że rozważasz kupno 14-45 a nie 14-54.

robin102
    Gość
    tak od strony użytkowej to E-1 ma lepszy Auto WB , ale jak będziesz pykal w Rawie to w sumie bez znaczenia. Jesli chodzi o jakosc samych fotek to naprawde nie widać różnicy w niektórych okolicznosciach ta większa matryca E300 okaże sie bardzo przydatna . Jeden i drugi starszy model. Masz jeszcze do wyboru E-500

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    tak od strony użytkowej to E-1 ma lepszy Auto WB , ale jak będziesz pykal w Rawie to w sumie bez znaczenia. Jesli chodzi o jakosc samych fotek to naprawde nie widać różnicy w niektórych okolicznosciach ta większa matryca E300 okaże sie bardzo przydatna . Jeden i drugi starszy model. Masz jeszcze do wyboru E-500
    Robin, ja wlasnie nad E-500 mysle I nie moge sie zdecydowac, czy ten czy E-1.

Co do obiektywow - opcja z 54 jest dla mnie za droga. Poza tym czesto korzystam z ogniskowych siegajacych 300mm, wiec podana przeze mnie opcja jest dla mnie akurat.

robin102
    Gość
    ups !!! , stary już jestem i niedokładnie się wczytałem . Czyli wybór między E-1 i E500 hmmmm trudny orzech do zgryzienia i to kusi i to nęci.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    ups !!! , stary już jestem i niedokładnie się wczytałem . Czyli wybór między E-1 i E500 hmmmm trudny orzech do zgryzienia i to kusi i to nęci.
    Otóż to
    E-500 nowszy, z pewnoscia troche zostalo poprawione w stosunku do technologii z przed trzech lat. Z drugiej strony E-1 to sprzet solidny, sprawdzony, czuc w nim profesjonalizm. E-500 przy nim wydaje mi sie troche jak taki kompakcik ze zmienna optyka

Dlatego tez rad bym byl dowiedziec sie o wadach E-1, ktore faktycznie moga stanowic klopot (na przyklad w temacie dzialania AF, jego predkosci i dokladnosci). No i fajnie by bylo, gdyby znalazlo sie jakies porownanie obydwu modeli. Znajomy, ktory rowniez tutaj sie udziela, doradza jednak zakup E-500 (sam jest uzytkownikiem E-1). Chlop wie na ten temat chyba wszystko, co mozliwe, wiec ufam tej opinii.
    No, a serce podpowiada co innego

robin102
    Gość
    Ja jak dziś bym kupował aparat to niestety z czystego uwielbienia do żelastwa i mocnego wschodniego snobizmu kupiłbym E-1 i wcale nie dlatego ,że lepszy.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    O, tutaj dochodzimy do ciekawej kwestii - lepszy
    Co, ktory ma lepsze? Jesli na to znajde odpowiedz, to bede zadowolony.
    Budowa i - ze tak powiem - prezencja E-1 przekonuje mnie w pelni. Bawilem sie symulacja na olympus.pl i oderwac sie od tego nie moglem - a przeciez to tylko zabawa obrazkiem!

robin102
    Gość
    heeee tylko co komu lepsze ??? duży ekaran , czy mały , duża matryca czy mała .........