Witam.
Posiadam aparat cyfrowy OLYMPUS MJU MINI S i mam parę pytań odnośnie jego użytkowania. Zakupu dokonałem w serwisie www.allegro.pl niespełna miesiąc temu. Wtedy to sprawdziłem pobieżnie czy stan towaru zgadza się z opisem na aukcji. [stan: nowy, nieużywany] Po dwóch-trzech dniach aparat poszedł w odstawkę, gdyż posiadałem do niego jedynie oryginalnie dodawaną w zestawie kartę xD Olympus 16MB. Dopiero około tydzień temu zakupiłem kartę xD Olympus 1GB i wtedy to można powiedzieć, iż zacząłem dopiero go używać. I co się okazuje. Aparat ma skłonność do braku możliwości w pełni uruchomienia się jeśli próbuję go włączyć obiektywem zwróconym ku dole [w stronę podłogi]. Aparat wysuwa obiektyw, na ekranie widać już pojawiający się obraz jednak ikony informacyjne na ekraniku już się nie zapalają [tzn. info o ilości możliwych zdjęć do zrobienia, info o stanie baterii, info o ustawionym trybie itd.] Po chwili zaczyna coś "trzeszczeć" i obiektyw chowa się w obudowie, następnie ponownie wyjeżdza, czasem do połowy a czasem nawet do jedynie jego ćwierć tzw. wysuwalności. Tak jakby uszkodzony był mechanizm odpowiedzialny za wysuwanie obiektywu jak i jego chowanie w aparacie. Problem znika, jeśli próbuje włączyć aparat trzymając go w taki sposób aby obiektyw zwrócony był pionowo ku górze.Kompletnie tego nie rozumiem, jakby nie patrzeć prawo grawitacji z tego co wiem dociąża każdy obiekt do ziemi a nie ku niebu a ten spryciarz [tj. mój aparat] chyba próbuje mi udowodnić, iż jestem w błędzie
bo jakby nie patrzeć wydaje mi się, że jeśli już miałby problem z wysuwaniem obiektywu to właśnie w przypadku kiedy to musiałby unosić ów obiektyw ku górze.
No nic, nie wiem. Czy może ktoś się już z tym spotkał? Proszę o pilną odpowiedź. Będę z góry wdzięczny.
Pozdrawiam.