Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: ...raynox na ZD 14-45

Awatar marthe
    Mieszka w
    Tarnów/Poland Paris/France
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

...raynox na ZD 14-45

... witam wszystkich
    ... mam pytanie ... jeśli ktoś byłby w stanie udzielić mi odpowiedzi było by ekstra...
    ... otóz mam możliwość nabycia konwertera szerokątnego firmy Raynox DCR-500 0.5x ... przy czym mocowanie jest na gwint o śr 52mm
    ... i teraz pojawia sie problem ponieważ podczepiłbym go do ZD 14-45 ale ten ma jak wiadomo gwint o sr 58 mm ... musiałbym wiec zastosowac jakas redukcje 58-52. Rodzi sie jednak watpliwosc czy warto... nie wiem jak taka redukcja wpłynie na sam konwerter, a własciwie na jego parametry..? Czy dalej bede miał 0.5x czy tez nie?
    ... moge kupic także olka WCON-08B ale ten ma z kolei gwint 62 mm wiec redukcja na 58 mm, ... przy czym ta wydaje sie bardziej logiczna ... no tyle ze ten ma jedynie 0,8x
    ... jest jeszcze canon szerokokątny na gwint 58 mm tez 0,8 x ale nie wiem nic na temat jakosci szkiel w tej zabawce ... ani tym bardzie jak bedzie pracowal z ZD 14-45
    ... jakby mógł mnie ktoś oświecić byłbym niezmiernie wdzięczny ..
    ... o nowym szkiełku na razie moge zapomniec ... a wiekszy kat pewnie by sie przydal ... nie chce nabyc tandety za 150 zł wiec w gre wchodzi tylko olek , canon lub ten raynox ..
    ... pozdrawiam marcin
    ..fotografia jest sztuką i jak każda inna sztuka, tak też i fotografia może być piękna i obrzydliwa. Beauty is truth, truth beauty - piękno jest prawdą, prawda pięknem.
    E-500.ZD 14-45.ZD 40-150.Hoya Super UV2x.Kingstone 1GB.C5050Z

Awatar marthe
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... witam ponownie
    ... moze inaczej, bo mam pewną wątpliwość ...
    ... czy tego typu konwerter (jakikolwiek) w ogóle można stosować w lustrzankach cyfrowych, w których przeciez poza możliwoscią spojrzenia w okular nie istnieje inna możliwość kadrowania, w szczególności przy uzyciu ekranu LCD...
    ... zastanawia mnie czy nałożenie konwertera na obiektyw nie przysłoni mi jednocześnie celownika ... ?
    ... pozdrawiam
    ... marcin
    ..fotografia jest sztuką i jak każda inna sztuka, tak też i fotografia może być piękna i obrzydliwa. Beauty is truth, truth beauty - piękno jest prawdą, prawda pięknem.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marthe
    .
    ... czy tego typu konwerter (jakikolwiek) w ogóle można stosować w lustrzankach cyfrowych, w których przeciez poza możliwoscią spojrzenia w okular nie istnieje inna możliwość kadrowania, w szczególności przy uzyciu ekranu LCD...
    ... zastanawia mnie czy nałożenie konwertera na obiektyw nie przysłoni mi jednocześnie celownika ... ?

Weź wpisz sobie w googlach lustrzanka i poszukaj schematu działania...

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar marthe
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    .. wciąż twierdze, ze pytanie nie jest całkowicie pozbawione sensu
    .. ale to chyba dlatego, ze dostaje cały czas sprzeczne informacje
    .. oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby żebym sobie cos takiego nakrecił na obiektyw i zobaczył jak działa .. w sobote bede w Krakowie to pewnie spóbuje cos takiego znalezc ... a tym czasem chciałem wiedziec ... troche wczesniej cos na ten temat
    ... wydaje mi się że wszystko zależy od tego jakiej wielkości jest tylnia soczewka ... a ta w przypadku niektórych konwerterów bywa mała ... zbyt mała ...
    ... jeden koleś przysłam mi info, ze testował ostatnio konwerter canona i co porażka - wynik niezadowalajacy - brak ostrosci, kontrastu i duze aberacje. Mówi do Olka tylko Olek ...bo w niewielkim stopniu degraduje jakosc obrazu i absolutnie nie wplywa na parametry ekspozycji.
    ... tymczasem sprzedający zapewniaja, ze nie powinno byc problemów
    ... nie wiem zgłupiałem
    ... marcin

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nalepsze informacje i probki fotografii wykonanych roznym sprzetem (w tym i olympusem), a takze pokaz znieksztalcen, winietowan itp., znajdziesz na stronie www firmy raynox:
    http://raynox.co.jp/english/egindex.htm

np.: http://raynox.co.jp/comparison/digit...tm#dcr-1540pro

Awatar marthe
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... dzieki dzemski, dzieki wielkie za linka ... stronke znam ... juz ja sobie przejzalem wczesnie ... istotnie wiele testow, ale zaden z uzyciem E-1, E-300 czy E-500...
    ... dochodze powoli do przekonania, ze stosowanie takich zabawek nie bardzo ma sens ... chyba lepiej kupic adapter na M42*1 i dobrac sobie jakies fajne szkiełko
    ... tak czy inaczej dzięki za chęci
    ... pozdrawiam marci

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    pewnie ze bedzie to dobry pomysl. Nie polecam natomiast zakupu konwerterow nieznanych firm. Kupilem taki (x2) zakladany na gwint na obiektywie. Obraz z niego byl straszny, taki jakbym wysmarowal szklo olejem. jesli juz to porzadne zabawki (np raynox, tiffen), juz lepsze winietowanie nisz tluste fotki