... witam wszystkich
... mam pytanie ... jeśli ktoś byłby w stanie udzielić mi odpowiedzi było by ekstra...
... otóz mam możliwość nabycia konwertera szerokątnego firmy Raynox DCR-500 0.5x ... przy czym mocowanie jest na gwint o śr 52mm
... i teraz pojawia sie problem ponieważ podczepiłbym go do ZD 14-45 ale ten ma jak wiadomo gwint o sr 58 mm ... musiałbym wiec zastosowac jakas redukcje 58-52. Rodzi sie jednak watpliwosc czy warto... nie wiem jak taka redukcja wpłynie na sam konwerter, a własciwie na jego parametry..? Czy dalej bede miał 0.5x czy tez nie?
... moge kupic także olka WCON-08B ale ten ma z kolei gwint 62 mm wiec redukcja na 58 mm, ... przy czym ta wydaje sie bardziej logiczna ... no tyle ze ten ma jedynie 0,8x
... jest jeszcze canon szerokokątny na gwint 58 mm tez 0,8 x ale nie wiem nic na temat jakosci szkiel w tej zabawce ... ani tym bardzie jak bedzie pracowal z ZD 14-45
... jakby mógł mnie ktoś oświecić byłbym niezmiernie wdzięczny ..
... o nowym szkiełku na razie moge zapomniec ... a wiekszy kat pewnie by sie przydal ... nie chce nabyc tandety za 150 zł wiec w gre wchodzi tylko olek , canon lub ten raynox ..
... pozdrawiam marcin