witam!
prosze mi powiedziec jak bedzie z szumami w zestwie E1 z 14-45 i czy taka kompilacja ma jakikolwiek sens?
witam!
prosze mi powiedziec jak bedzie z szumami w zestwie E1 z 14-45 i czy taka kompilacja ma jakikolwiek sens?
MA sens - 14-45 to bardzo dobry obiektyw tylko ze trochę ciemny....
ale jak masz dobre światełko... to naprawdę daje radę
musisz sobie odpowiedzieć jak dużo zdjęc dotychczas robiłeś w czułościach powyżej 800 - jeżeli dużo.. to potrzebujesz jaśniejszego obiektywu
Chyba jeszcze większy sens ma z 40-150 bo to troszkę lepsiejsze szkiełko i śmiesznie tanie.
Dziś ma do mnie dotrzec body E-1 i zaczynał będę focenie nim od wlaśnie 14-45 i 40-150 - zobaczymy co wychodzi , w przyszłości jednak planuje zakup mądrzejszego obiektywu.
Obecnie fotografuje Sony R1 i powiem, ze iso1600 w tym aparcie wykorzystwywalem bardzo czesto. Chcialem jednak przejsc na lustrzanke z racji tego, ze jeszcze lustra nie mialem a widze, ze wkolo mnie wszyscy juz powymieniali swoje hybrydy.
Bedzie to moje pierwsze lustro, dlatego chcialme kupic na poczatek jakis "ekonomiczny" zestaw.
Ogladalem wiele zdjec robionych 14-45 i musze stwierdzic, ze szumy sa znaczne dlatego postawilem ten temat, gdyz ciekaw jestem jak poradzi sobie z tym problemem E1 z 14-45?
Na Allegro E1 z 14-45 mozna juz wyrwac za ponizej 2,5k.
Heee to w ogóle się mocno zastanów na taką przesiadką , chyba że dokupujesz drugi aparat. Nie mowię ,ze olek jest super , a sony beeeee . Tylko ja bym się mocno zadumał. Czy wykorzystałeś już wszystkie możliwości R1 , czy jesteś od niego lepszy ???
R1 to bardzo dobry sprzet i chyle przed nim czola, jednak pod wzgledem szybkosci hybryda nie dorowna zadnej lustrzance. -stad moja mysl o zamianie...
szybkość i ciągle szybkość - czy kolega jest repoterem a może dziennikarzem sportowym? Popieram Pana Robina. R1 ma ciekawy obiektyw i matrycę... No ale nie mój nadbiar zbędnej gotówki nie moje zmartwienie.Zamieszczone przez czarna mamba
dokladnie tak jak napisalesczy kolega jest repoterem a może dziennikarzem sportowym?
Ale jaja!
a ja się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś hybrydowo-kompaktowego ultra zooma, ze stabilizacją i odchylanym LCD... - (za niedługo założę stosowny wątek na odpowiednim dziale i Was pomęczę - chociaż Olek nie ma takiego )
czyli, że co krok do tyłu wykonam? Lustrzankę zostawiam sobie do zadań specjalnych czyli - szybki AF, teoretycznie mniejszy szum niż w hybrydzie, brak lagów - dlatego głównie mam obecnie lustrzankę. Ale w pewnych sytuacjach nie potrzebuję możliwości jakie daje dslr i chciałbym mieć aparat mniejszy, bardziej kompaktowy jakim jest każda hybryda/kompakt. Martwi mnie tylko, że obecnie oferowane aparaty posiadające stabilizację szumią znacznie bardziej niż kazdy dslr.
Jeśli w R-1 naprawdę szybkośc jest tak bardzo dokuczliwa, to rzeczywiście można zastanawiać się nad E-1, będzie widać różnicę w działaniu. E-1 z 14-45 obraz jest OK, lepiej niż np. E-500 i 14-45mm. Ale co do szumów to mogło by być zdecydowanie lepiej. Użytkowe ISO to 800 powyżej zaczyna się problem.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
No widzisz...w R1 szumy przy iso1600 to tak jak lustrzankach iso800, no moze za wyjatkiem 350D.