Różnica jest i to spora: http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1
Różnica jest i to spora: http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1
Pozdrawiam,
Piotr.
Było już o tych różnicach, jak wszyscy zgodnie twierdzą różnice jeżeli chodzi o walory optyczne są bardzo małe (test na dpreview też to potwierdza - na monitorze widać małe różnice w ostrości, w druku już nie), uszczelnienia i jasność przemawiają zdecydowanie za 14-54, ale cena już zdecydowanie na korzyść 14-45![]()
![]()
Pozdrowionka
no właśnie 3, 4 razy taka cena !!!! zwykle zdzierstwo.
Panowie...
Dużą różnicę w ostrości każdy chyba widzi. 14-45 poprostu gubi szczegóły. Dodatkowo do tego, co już wymieniliście dochodzi jeszcze jedna, kolosalna, różnica: 1/125s wobec 1/45s na tym samym ISO na max otwrtej przysłonie...
Pozdrawiam,
Piotr.
Coś źle policzyłeś. 14-54 wpuszcza dwa razy więcej światła, więc jeśli 1/45 dla 14-45 to 1/90 dla 14-54 przy tym samym ISO.Zamieszczone przez P
drugi argument do mnie przemawia jak cholera , ale pierwszy tylko troszeczkę , z tą szczegółowoscią to nie do końca tak jest. Przy optymalnych warunkach wykorzystania obiektywu ta utrata szczegółow nie potwierdza 3 krotnej różnicy w cenie, ale napewno tego 14-54 warto mieć . Kolega Z SF mądrze rzekł . Mówisz e-1 myślisz 14-54 cos wtym jest.
Piotrze poza tym rozdzielczość obu obiektywów to 43-48 linni na milimetr , mają podobne wartosci , nie testowalem tylko wyczytalem , wiec nie demonizowałbym sprawy z tą rozdzielczoscią. Dla mnie przy użyciu 14-45 z obydwoma aparatami jednak subiektywnie obraz z 8 MPX matrycy ma wiecej szczegółow.
A przy długim końcu zooma jest jeszcze lepiej w 14-54, bo ten gorszy ma jasność 5,6, a ten lepszy 3,5. Więc gdy 1/45 w gorszym, to w lepszym czas wychodzi 1/180.
Pewie trochę źle, ale nie aż takZamieszczone przez Rafał Czarny
Pełen szereg przysłon, czyli co 1EV to 1.4-2.0-2.8-4-5.6-8-11-16-22 więc 3.5 to jest mniej więcej 1.5EV (może 1.7 ale niech będzie 1.5), czyli wpuszcza więcej niż dwa razy światła, czyli 125 na pół, 1EV i 60*3/4, dodatkowe 0.5EV
Robin, nie wiem co piszą o rozdzielczość obu szkieł, ale widzę za to, co wychodzi na zdjęciach, a one nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Żadnych. Jasne, że z 8Mpix obraz ma więcej szczegółów, ale (!) przecież nie o tym mowa
Moja opinia, do której nie mam zamiaru dodawać etykietki "jedynie słuszna", jest taka, że E1 + 14-54 warto brać, nawet za 4000. Obiektyw bardzo dobry, body robi cudowne zdjecia na ISO 50-400 z tych swoich 5Mpix. Puszkę się kiedyś zmieni, szkło zostanie na lata długie. Co do E1 + 14-45 to ja osobiście wybrałbym jednak podwójny kit E500...
Pozdrawiam,
Piotr.
Ja choruję nieuleczalnie na 14-54. Znajoma leci w czerwcu za Wielką Wode, więc ją poproszę i mi kupi tam taniej.