Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: E1 z 14-45 - ma to sens?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jeżeli już mowa o innych producentach Prosze nie zapominac o Nikonie ktory prze rozdz. 6.1 może być wzorem dla innych lustrz. jeżeli chodzi o redukcje szumow w wyzszym ISO. i ten sam przedzial cenowy co E 500 E 300.
    Przykladowo Ja nie mogę sie pogodzic z "ziarnem" przy ISO 400 u siebie
    E 300

robin102
    Gość
    W głownym temacie pozostając to parametry tzw. szeroko rozumiane optyczne tych obiektywów 14-45 i 14-54 są bardzo zbliżone , porównując fotki nie sposób rozróżnić jeśli robiło je wprawne oko, pozostaje kwestia szybkości i jasnoćci ,a tu przewaga 14-54 jest oczywista .
    a i szczelności co dla niektórych rzecz święta.
    Ja popróbuje E1 z rym 14-45 , może mnie rozczaruje

czarna mamba
    Gość
    Czyli reasumujac E1 z 14-45 bedzie szumialm mniej niz E-300 i E500 z tym samym obiektywem?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E1 z 14-45 bedzie szumialm mniej niz E-300 i E500 z tym samym obiektywem
    Szum nie ma nic wspólnego z obiektywem, no może ma o tyle, że jak masz ciemniejszy obiektyw to będziesz musiał użyć większego iso żeby tak samo naświetlić zdjęcie przy tym samym czasie otwarcia migawki.

Matryca E-1 ma mniej mpix i przez to jest mniej wymagająca dla obiektywów więc nawet stosując obiektyw o gorszej optyce uzyskasz zadowalającą jakość zdjęcia.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Oj szumi szumi ten E-1 , dziś próbowałem z lampą na iso 800 beeeeee. Może jakby przypiąć znacznie lepsze szklo , znacznie to można by zjechać ze wzmocnieniem sygnału z matrycy i szumek będzi mniejszy . W każdym razie E-1 to przyzwoity aparat choć nie dla gadżeciarzy bo nie ma w nim nic do zabawy. Mwnu proste jak budowa cepa, ergonomia bdb tylko po co ta klapka od karty przypominająca klapę włazu do czołgu. Nie przewiduje aby się ktos tam próbował włamywać. Mole to oslona antyradiacyjna he he he.
    na dziś nie załuję że go nabyłem , będzie się uzupełniał z moim E300 , za 1700 zł za body E-1 uważam ,że warto było.
    no i jest ten wyswietlacz dachowy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    wyskocz w ładnym słoneczku w jakiś plenerk porób parę fotek w ISO 100 i w RAW-ie i gwarantuję ci ze e-1 odda ci wszystkie szumy z nawiązką.. piękną dynamiką barw...
    Ja uważam ze jest to aparat do robienia zdjęć w zakresie 100-400 i ten zakres mi wystarcza... za to te 100 są miodem
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    W głownym temacie pozostając to parametry tzw. szeroko rozumiane optyczne tych obiektywów 14-45 i 14-54 są bardzo zbliżone , porównując fotki nie sposób rozróżnić jeśli robiło je wprawne oko
    Robin, sorry, to znowu ja... Przychodzą ludzie pytają, a Ty im nieprawdę piszesz... To widziałeś? http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6014
    Albo to, jeśli Adamowi nie wierzycie http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1 Mam nadzieję, że to drugie ze statywu

tylko po co ta klapka od karty przypominająca klapę włazu do czołgu. Nie przewiduje aby się ktos tam próbował włamywać. Mole to oslona antyradiacyjna he he he.
    Ale o tym, że E1 jest szczelny to wiesz, prawda?

Cytat Zamieszczone przez andytown
    wyskocz w ładnym słoneczku w jakiś plenerk porób parę fotek w ISO 100 i w RAW-ie i gwarantuję ci ze e-1 odda ci wszystkie szumy z nawiązką.. piękną dynamiką barw...
    Ja uważam ze jest to aparat do robienia zdjęć w zakresie 100-400 i ten zakres mi wystarcza... za to te 100 są miodem
    Amen
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    tylko po co ta klapka od karty przypominająca klapę włazu do czołgu.
    Idź na jakiś rajd na szutrze albo przejdź się po feratach w dolomitach na sucho a potem w czasie deszczu
    Zobaczysz wtedy, że patent z klapką jest zupełnie na miejscu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robin teraz już wiem po co Ci ta pancerna klapka.
    Po szutrach albo ferratach bierzesz swojego E-1 pod myjkę wysokociśnieniową - trzy minuty i jak nówka sztuka. A pancernwłaz do CF to po to, żeby się nie otworzyło w trakcie całej operacji
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    P no dobra poddaje się i nie będę drążył tematu , powinienem dodać ,że moje oko po wykonaniu fotek w RAW przez wprawioną osobę i potem objechaniu ich też przez doświadczoną osobę w PS nie odróżni jakim szklem były robione. Może mam koślawe oczy ze starości, albo nie te zdjęcia oglądałem co trzeba ale takie moje subiektywne odczucia . W temacie ,że 14-54 jest lepszy niż 14-45 to już wszystko powiedziano . nawet ,że do wiadra z wodą mozna go włożyć. he he he
    A szczelność no niby wiem ,że E1 jest niby szczelny, ale to jest tak jak z łńcuchem . Na tyle mocny na ile mocne jest jego najsłabsze ogniwo. Tak i z apratem. Jak ktoś zrobi szczelny bagnet to go ozłocę. Tak to jest to wszystko takie bryzgo szczelne. Na temat szczelności wyrobów elektronicznych to ja mam swoje wieloletnie (zawodowe) doświadczenie i niezmienialne zdanie.