Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Olympus C750 UZ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus C750 UZ

Witajcie mam Olympusa C 750UZ
    Jestem totalnym laikiem i mam do was pare pytań:
    1. Czy można tak ustawić aparat aby robiąc zdjęcie bylo ono całe ostre bo mi wychodzi tak że jak robie fotke na ktorym jest z przodu drzewko a za nim samochod to drzewo jest extra a dalsze tlo jest juz dużo gorsze.(mam statyw)??
    2.Jak robić fotki w domu z tym mam tez problemy , robiąc na AUTO te zdjecia nie wygladaja najlepiej ,mam słabe oswietlenie w domu jak powinienem mieć ustawioną lampę, moze robic na A,S, lub P , albo jakie ISO najlepiej mieć w domu ,jaką ustawiać migawke i przesłone.(prosze podpowiedzcie cos bo juz glupieje z tymi ustawieniami)??
    3.Mam filtry polaryzacyjny i uv , czy w domu uzywać ktoryś z tych filtrów i kiedy używac UV bo polaryzacyjny chyba kumam kiedy.

Dziekuje wam bardzo za odp. jak by ktoś chciał pogadać na GG 3406380 jestem na kompie b.czesto bo jestem na wozku .
    Pozdrowionka .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Re: Olympus C750 UZ

1. Czy można tak ustawić aparat aby robiąc zdjęcie bylo ono całe ostre bo mi wychodzi tak że jak robie fotke na ktorym jest z przodu drzewko a za nim samochod to drzewo jest extra a dalsze tlo jest juz dużo gorsze.(mam statyw)??
    Ustaw maksymalną wartość przesłony (znacznie wzrosnie czas naświetlania), rób na pełnym wide (szerokątnie, nie używaj zoomu) - w ten sposób uzyskasz maksymalną głębię ostrości. Cudów się jednak nie spodziewaj, odległość obiektów jest kluczowa.

2.Jak robić fotki w domu z tym mam tez problemy , robiąc na AUTO te zdjecia nie wygladaja najlepiej ,mam słabe oswietlenie w domu jak powinienem mieć ustawioną lampę, moze robic na A,S, lub P , albo jakie ISO najlepiej mieć w domu ,jaką ustawiać migawke i przesłone.
    Auto z flashem, ISO jak najniższe, reguluj kompensacją lampy błyskowej.

3.Mam filtry polaryzacyjny i uv , czy w domu uzywać ktoryś z tych filtrów i kiedy używac UV bo polaryzacyjny chyba kumam kiedy.
    Polaryzacyjny na krajobrazy, samochody i inne obiekty silnie odbijające światło. Filtr UV nie przeszkada praktycznie w żadnej sytuacji, a pomóc może przy robieniu zdjęć na dużych wysokościach (góry) i może nad morzem (plaża) .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki Sath.Rea za pomoc
    Ale powiedz mi jeszcze jak mozesz czy w domu zakladac jakiś filtr czy nie?
    Mam jeszcze jedno pytanie jak robie zdjecie w ruchu np. ktos idzie chodnikiem to jak mam miec ustawiony aparat aby go zlapac bo mi wychodzi tak ze zanim zrobie fote to ten ktos juz mi przejdzie a ustawiam na aparacie funkcje zdjec sportowych , tak samo jest z jadacym samochodem zrobie zdjecie potem ogladam a tam go nie ma.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że twoje problemy są zbliżone, do problemów tych urzytkowników, którzy bezskutecznie próbują "ustrzelić" kropelkę, lub coś podobnego. Ty masz chyba jednak o wieeeele prościej...

Twoje problemy wynikają zapewne z tego, że po naciśnięci spustu migawki występuje pewne opóźnienie związane z nastawianiem ostrości i innymi wewnętrznymi procesami aparatu. Możesz temu zaradzić wciskając spust do połowy, a dopiero po chwili (w odpowiednio wczesnym momencie) docisnąć go do końca.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witaj krupek wcale nie jestem az tak wymagającym uzytkownikiem tego aparatu i nie chce ustrzelic zadnej "kropelki" ale widzialem zdjecia robione takim aparatem i są owiele ładniejsze od tych ktore mi wychodzą.
    Poprostu prosze was o jakies porady i wnioski.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    W domu odpuściłbym sobie używanie tych filtrów, które wymieniłeś. Co do "widzialem zdjecia robione takim aparatem i są owiele ładniejsze od tych ktore mi wychodzą" - ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć...

BTW. Dzisiaj po raz kolejny ide robić katedrę nocą...