Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tani patent na makrofotografię z E-Olkami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Pawlaczek
    wcale tak szybko nie uciekaja.
    Zapewniam Cię, że bez AF ciężko za nimi nadążyć, żeby trafić ostrością.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Pawlaczek
    Przyklady z wczoraj, wyciagniete z raw'a potem nic nie robione poza wycinkiem kadru.
    Bez urazy, ale słabiutkie te makra, nie chodzi o powiększenie, ale są moim zdaniem źle doświetlone i GO jest tam gdzie nie powinna.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie moim zamiarem bylo "pochwalenie" sie zdjeciami, chcialem tylko pokazac jakie mozliwe powiekszenie mozna uzyskac uzywajac dosc popularnego 14-54 (najwiecej kitow sprzedano chyba z tym obiektywem).
    Tak jak pisalem wyciagniete z raw "na zywiol" bez zabawy w poprawianie ekspozycji, ostrosci itd.
    Moze powieniem lepiej sie postarac, tyle ze mi sie nie chce juz o tej porze, pomiedzy zrzuceniem ich z karty a wrzuceniem na serwer moze minuta mineła.
    Jeszcze raz powtarzam, jesli na monitorze widze pojedyncze wloski na glowie "czegos latajacego" czy oko zaby ma srednice taka jak widac to jest to dla mnie zacheta zeby "bawic" sie w makro dla przyjemnosci. Pewnie sa ludzie ktorzy robia to dla pieniedzy lub maja duzo wieksze wymagania wiec im potrzebny jest dedykowany do takich zastosowan, jednak wiekszosc robi to dla zabawy wiec nie tracimy humoru bo nie widac najmniejszego wloska na ostatniej nodze "muchy"
    Pozdrowienia.

A swoja droga, wydami mi sie ze monitor mam poprawnie skalibrowany i u mnie ekspozycja wyglada "poprawnie".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Też tego nie robię za pieniądze, ale jak dla mnie zastosowanie samego obiektywu nie daje satysfakcjonujących mnie rezultatów, co do monitora może masz rację, może mój jest za ciemny.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tomasz, fajne foty. Może faktycznie trochę brakło ostrości, ale ekspozycja jest OK. Pokaż proszę cały kadr, żeby można było zobaczyć jaki to wycinek całego kadru. Może dlatego zabrokło ostości, bo wycinek jest b. mały?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Myślę ,że jest sposób na zatrzymanie mrówki przy pomocy odrobiny miodu!!!--Kiedyś obserwowałem jak żarły, aż zdychały...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Kiedyś myślałem o mieszku ale dałem sobie spokój. Takie rozwiązanie dobre jest tylko w cieplarnianych warunkach studia czy przydomowych klimatów. Dużo bardziej uniwersalne wydają się pierścienie jakie wkręca się miedzy obiektyw a puszkę.

I co do mrówek to kiedyś napoiłem je coca-colą. Owady najpierw się pchały do kropli coli, po chwili próbowania dały sobie spokój i pozostała część mrowiska nie tknęła tego "smacznego" napoju. Ciekawe, wyczuły truciznę?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ..kiedys obserwowalem podobny watek na jakims amerykanskim serwerze - gosc uskarzal sie na brak swiatla przy pracy z mieszkiem...rada byla tak prosta ze az genialna ..kazali mu przeniesc sie na jakas planete blizej slonca.. ))
    Pozdrawiam
    Coral

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Dużo bardziej uniwersalne wydają się pierścienie jakie wkręca się miedzy obiektyw a puszkę.
    Ale za pomocą pierścieni nie uzyskasz takiego powiększenie jak miechem. Pierścienie odsuną obiektyw od puszki o kilka centymetrów, a miechem o 30cm!!!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Patent na więcej światła z mieszkiem - może nie wszyscy widzieli: http://stopa.cso.pl/index.html, dział Technika.
    Wprawdzie autor używa (tfu! ) Canona, ale i do Olków można nad czymś podobnym pomyśleć.
    Grzesiek

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Niezły magik z tego gościa. Może Irek50 zacznie produkować takie ustrojstwo do Olka. Bo ostrzenie manualne z aparatem i mieszkiem "z ręki" to czynność karkołomna.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu