Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Wątek: magia olympusa;)

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tadeuszu

Wzmianka o inspiracji Carravaggiem dotyczyła konkretnej pracy, "Ah Robyn".
    Nie chcę uzyskać żadnego "efektu", czy wszystko musi być racjonalne? Oświetlenie, technika itd, a przecież możliwości naszej wyobraźni pozwalają nam oglądać czasem zupełnie niespotykane obrazy...
    Postanowiłam już nie tłumaczyć się z własnych inspiracji, zastosowanych środków, techniki itd, ponieważ do niczego to oglądającego ani dyskusji odnośnie prac nie prowadzi. Jeżeli ktokolwiek przyjmuje obrazy jakie proponuję widziane moimi oczami, to zawsze będzie mnie to cieszyło. Nie interesuje mnie tez ile w moich pracach jest fotografii a ile grafiki. Jeżeli niesamowite odczucie potrafi wywołać we mnie amatorski rysunek albo obrazek 7-latka, podobne zaś wycyzelowana do granic możliwości praca wykonana przy pomocy photoshopa , to wynikałoby z tego, że nie jedynie technika liczy się w obrazie, pracy, choć nie umniejszam jej znaczenia, rzecz jasna, jest bowiem naturalnym środkiem do osiągnięcia tego czy innego celu, przywołania tego czy innego obrazu, wrażenia na oglądającym. A jeśli już mówimy o stopniu ingerencji w moje prace- wydaje mi się że istnieje pewna różnica pomiędzy pracą całkowicie wygenerowaną za pomocą programu graficznego ( i wtedy nazwiemy ją grafiką) a pracą, w której wszystkie elementy/warstwy to fotografie . Traktuje moje prace bardziej jak fotomontaż niż jako grafiki. Lecz tak naprawdę, to jakie to ma znaczenie?

Pozwolę sobie na koniec przytoczyć pewien przykład. Pamietamy teatr grecki, jego rolę - wywołania w nas pewnych uczuć, a jednocześnie jego umownosć, maski, gre aktorów. To więc na dobrą sprawę sztuka iluzji i w pewnym sensie oszustwo, w którym jednak srodki uświęcał cel. Wyobraxmy sobie że oglądamy więc pracę uzyskaną za pomocą photoshopa- jest na niej niesamowitej piękności pejzaż , taki, którego nie jesteśmy w stanie sfotografować ponieważ przedstawia obraz zaczerpnięty z wyobraźni autora. Ogladamy go i myślimy :" naprawdę chciałbym się tam teraz znaleźć"... Kiedy oglądam taką pracę to sposób jej wykonania jest doprawdy sprawą drugorzędną, jeśli w ogle ma znaczenie... Wiem że po tej wypowiedzi pojawią się głosy sprzeciwu, obrońcy "niesplamionej techniki fotografowania" ale wszystko to - fotografia, grafika- wszystkie te metody obrazowania służą w gruncie rzeczy jednemu...
    dead but dreaming...
    Olympus c-5000 i trochę wyobraźni

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Sarachmet,
    Niektóre prace Twoje robią wrażenie na mnie, nie umniejszam ich wartości.
    Dziekuje za odpowiedź, bardzo zawiłą i gniewną nieco, aczkolwiek nie dotyczącą mojego pytania, lecz problemu szerszego - autonomicznego odbioru dzieła niezależnie od źródeł inspiracji twórcy tego dzieła. Kładziesz bardzo duży nacisk na emocje, jakie wzbudza dzieło u odbiorcy, czyli na uczucia, czyli jestes prawdziwą romantyczką.
    Pzdr, TJ

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przyznaję, trochę się zdenerwowałam, ale czasem to irytuje kiedy sie staje przed analiza tego co jej nie wymaga. Ja wiem i rozumiem że każdy z nas ma inne priorytety w tej sztuce - fotografii i odbioru, a jednak... Ech, pozdrawiam i wszystkim życzę dobrych świąt
    dead but dreaming...

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No cóż ostatnie moje słówko, fotografia jak dla mnie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu to uchwycenie piękna chwili z całym potencjalnym dramatyzmem, romantyzmem, pięknem, brzydotą itd., forma, chwila, światło i... uważny obserwator to dla mnie kwintesencja fotografii bez udziału photoshopa i jemu podobnych narzędzi... cała reszta to kolaż, grafika i pokrewne gałązki, którym mówię stanowczo nie i postuluję o utworzenie odrębnego działu (inne, kolaże, miraże,...), a sobie i podobnym, w stanowczych, tego typu sądach życzę samych udanych, nieprzetworzonych, trafionych super ujęć które zatrzymują dla nas i innych czas i czynią fotografię tym czym naprawdę jest...
    Pozdrowionka

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nex

Oczywiście masz prawo do postrzegania tego w ten sposób, ale powiem tylko tyle, że dopóki będzie tu choć jedna osoba, której łączenie sztuk (fotografii i grafiki) nie będzie kłuło w oczy, dopóty nie będę wahała się z prezentowaniem tutaj swoich prac, do czego też zachęcam i inne osoby. Z umiejętnością obsługi photoshopa nikt z nas się nie rodzi , podobnie jak z umiejętnością fotografowania , a sama fotografia to nie mumia z British Museum, ma prawo rozwijac się i wchodzić w najprzedziwniejsze mariaże z grafiką chociażby. Pozdrawiam i wszystkim fotografom tradycjonalistom i eksperymentatorom zycze udanych, ciepłych, spokojnych i w miłej atmosferze spędzonych Świąt Wielkanocnych...
    dead but dreaming...

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    ...fotografia jak dla mnie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu to uchwycenie piękna chwili z całym potencjalnym dramatyzmem, romantyzmem, pięknem, brzydotą itd., forma, chwila, światło i... uważny obserwator to dla mnie kwintesencja fotografii bez udziału photoshopa i jemu podobnych narzędzi... cała reszta to kolaż, grafika i pokrewne gałązki, którym mówię stanowczo nie ...
    Czysty, skrystalizowany Bułhak wypisz, wymaluj... I bardzo dobrze, że wszyscy się różnimy. Sarachmet ja tam Cię popieram
    Pomyślności Wszystkim na Święta i po Świętach!
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dodaję dziś pewną fotografię, pierwszą z serii inspirowanej włoską literaturą i malarswem. "La Pia de Tolomei" to postać z "Czyśćca" Dantego... Starałam się ograniczyć tu ingerencję photoshopa (ogranicza się ona do charakterystycznego efektu fakturalnego, "marszczenia" tła. Myślę że kolorystycznie to mały przełom w tym co robiłam do tej pory. W końcu jest już wiosna i nawet ja zatęskniłam za żywym kolorem. Jak wyszło owo "zapożyczenie"? Proszę o komentarze, praca jest bardzo świeża (wczoraj sesja, dziś dopracowywałam ją)...
    No i niestety nie miała się ochoty wgrać (choć tylko 140 kb, hmmm)

http://www.digart.pl/zoom.php?id=318114&dwnl=1
    dead but dreaming...

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dead but dreaming...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Sarachmet,
    Duze wrażenie wywarły oba portrety - kompozycja, światło, kolorystyka, wszystko się układa. Więcej napiszę w późniejszym terminie.
    Pzdr, TJ

Awatar sarachmet
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miło mi. Założyłam sobie że zrobię taki jednorazowy rajd po większości epok i stylach portretowania pracuję już nad wersją barokową (właściwie to istne rozbuchane rokoko będzie), a do wersji przedwojennej (miłe retro) udało mi się namówić pewną modelkę. Co z tego wyjdzie, co się uda- tego jeszcze nie wiem, ale to już w tej chwili wiele, fantastyczna zabawa estetyką , formą, czuję się jak- nie przymierzając- reżyser w teatrze.Pozdrawiam...
    dead but dreaming...