Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Podwodny świat (długie) - Polska

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Podwodny świat (długie) - Polska

Witajcie,

Jak zapewne niektórzy z Was wiedzą moim pierwszym hobby oprócz fotografowania jest nurkowanie. Dlatego zdecydowałem się uchylić trochę rąbka tajemnicy i pokazać Wam jak to z tej drugiej strony jest i z czym to w ogóle się je. Podejrzewam że większość z Was nie miała jeszcze okazji zanurkować. Tak porządnie, z butlami na plecach. Byż może niektórych może to ciekawi.
    Uwierzcie mi że nurkowanie to dziś sport bardzo dostępny i bezpieczny. Naprawdę nie potrzeba wielkich nakładów żeby rekreacyjnie się pobawić. Zapewne za pieniążki które nosimy w niejednej torbie foto można by sprawić sobie niezły sprzęt do nurkowania.
    Jeżeli ktoś kiedyś będzie miał okazję spróbować to naprawdę gorąco zachęcam. To fantastyczna sprawa dająca dużo relaksu, satysfakcji. Pozwala naprawdę wypocząć, spędzić wspaniałe chwilę no i to co w tym kocham najbardziej. Może zapewnić naprawdę sporą dawkę adrenaliny . Będąc pod wodą trzeba się skupić tylko i wyłącznie na tym co się robi. Problemy dnia codziennego zostawiamy na powierzchni. Tam niektóre błędy w określonych sytuacjach mogą sporo kosztować.
    To jak z samochodami. Można jechać 200 km/h i wypaść z drogi a można jechać 60 i podziwiać piękne widoki.
    Dodam tylko, że niektóre bazy nurkowe oferują specjalny program pozwalający na zanurzenie się pod wodę w całym sprzęcie pod czujnym okiem instruktora osobą które nigdy wcześniej nie nurkowały. Instruktor zapewnia Wam bezpieczeństwo, obsługuje sprzęt a Wy musicie w zasadzie tylko oddychać. No miło jest też kiedy taki ktoś macha również płetwami . W przeciwnym razie opiekun musi go holować a niekiedy nie jest to zbyt zabawne. Koszt takiej podwodnej wycieczki nie jest duży a wrażenia pozostają na bardzo, bardzo długo. No w końcu to wycieczka w inny świat w którym to my ludzie jesteśmy gościem .

Generalnie każdego bardzo gorąco zachęcam. Jak by ktoś z Was przejeżdżał kiedyś w rejonie Bydgoszczy np. w trakcie wakacji i byłby zainteresowany wstąpić do tego innego, podwodnego świata to serdecznie zapraszam.

Poniżej przedstawiam Wam kilka fotek. Proszę nie zwracać uwagę na jakość która pozostawia dużo do życzenia. Moim założeniem było tylko pokazanie tej innej strony świata. Profesjonalny sprzęt do fotografii podwodnej jest bardzo drogi a te zdjęcia robione są zwykłymi kompaktami (Olek i Canon). Z tąd też niekiedy taki kolor wody i słaba jakość.

Polskie wody mają niestety taką cechę że nie zawsze są czyste i przyjazne. Na głębokości poniżej 7m mamy już tylko około 4`C. Także widoczność nie zawsze jest super. Z reguły jest to kilka metrów lub centymetrów w przedziale głebokości od 0 do 7-8m. Poniżej tego, w strefie zimnej wody jest juz raczej dużo lepiej. Od głębokości 20 metrów raczej ciężko bez latarki. Oczywiście są takie zbiorniki że i na 30 metrach idzie pływać bez światła.

Zupełnie inaczej ma się sprawa np. z Morzem Czerwonym. To zupełnie inna bajka. Przestawię ją w innym wątku.

Ech... dużo by pisać. Zobaczcie sami jak to jest z tym nurkowaniem.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    12.
    12.
    13.
    14.

O kurde, to zdecydowanie najdłuższy post mojego życia.
    Mam nadzieje że chociaż kogoś zaciekawi to moje nurkowanie .
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

| OlyJedi Awatar Setka
    Mieszka w
    Kutno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ech, odkąd pamiętam zawsze fascynowała mnie woda, i to nie ta z kranu... Uwielbiałem te filmy ze świata podwodnego. Zawsze mi powtarzano ,że wody nie należy się bać, ale.... czuć przed Nią respekt. Bardzo lubię nurkować , niestety nie dane mi było jeszcze zrobic to z osprzętem , a moje nurkowanie polega na złapaniu powietrza i "pójście w dół" do wytrzymania. Myślę ,że jak mi będzie dane zejść nieco niżej , to akurat zdjęcia nie będą najważniejsze, przynajmniej za pierwszym razem. A tak wogóle to zdjącia bardzo ...klimatyczne, mnie sie podobają.
    Nie ważne czym, ważne jak!!!
    E-3, E-1 (14-54,B+W UV MRR)+ FL 50

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Hej

Proszę bardzo nawet sandacz się trafił! okonki też fajne, szczupak, płotka, leszczyk - super - jednak wiem, że to co na zdjęciu to nic z rzeczywistością - pod powierzchnią "na żywo" to zupełnie inna bajka

Nie zapomnę kiedyś nad morzem przy ujściu rzeki Regi w Mrzeżynie - na głębokości od 2 metrów w głąb morza odsłoniły się kamienie - właściwie to spore głazy, ładnie zarośnięte mchem, między nimi płocie okonie - bardzo ciekawie się prezentowały - stwarzały wrażenie "pianych" - prawdopodbnie przez wpływ morskiej wody - można było je prawie łapać w ręce - czułem się wtedy jak na rafie koralowej

Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Uważam , że to b.dobrze , że tak napisałeś i pokazałeś nam te fotki. Można się czepić do kadrów ale po co? Kontynuuj wątek i pokaż tego więcej - bo fajnie się to ogląda. Szczytem mojego nurkowania był nur w rowie basenowym na 3.8 metra Więc ciekaw jestem co widać w Twoich głębinach
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kurde rewelacja................... naprawde, w zyciu bardzo wazna jest pasja i ty ja masz i pielegnujesz. wspaniale. podoba mi sie zdjecie ze szczupakiem ale chyba dlatego ze to wlasnie szczupak, drapieznik w glebinach. mam pytanko o okolice bydgoszczy o ktorych mowiles. bylem kiedys w samociążku i wiem ze tam sa spore glebokosci. czy ty wlasnie tam nurkujesz???

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Całkiem niezła historia z tym nurkowaniem. A jak się nie umie pływać to też można nurkować?

Co do zdjęć to szkoda, ze nie Egipt albo jakaś riviera, ze względu na przejrzystość wody - rozumiem nurek, że w planach masz też takie plenery? ale i tak ciekawe są te zdjęcia. Czekam na te dodatkowe o których wspomniałeś. Z bieżacej serii to wpadły mi w oko, te z zielono-zołta wodą. I rzeczywiście przydałby się jednak lepszy sprzęt do focenia pod wodą. Może E-330?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Żeby nie było, że nurek jest sam na tym forum z takimi, a nie innymi zainteresowaniami, załączam kilka moich zdjęć...
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.
    13.
    14.
    15.
    16.

Ot tak... kilka wybranych, z kilku tysięcy.
    Pozdrawiam
    Robert

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    12 the best, szkoida tylko ze ostrosci brak, ale fajnie rybka sie ustawila

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Przeworsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.

Robercie, te zdjecie pochodza chyba z jakiegos morza. Mogl bys przyblizyc gdzie byly robione, na jakiej glebokosci itp. Byl bym bardzo wdzieczny.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ostrości to brak niestety na wielu zdjęciach, ale robione są one taką małpką Sony DSC-U60, 2 mpix. Gdzie nie ma możliwości zadnych ustawień oprócz programu tematycznego "underwater" i kilku innych.
    Za to nie potrzeba do niego żadnych extra obudów podwodnych, ani klisz, bo to cyfraczek do robienia zdjęć w trudnych warunkach, m. in. pod wodą
    Następną przyczyną braku ostrości, są same fotografowane obiekty, niestety... ryba to nie ptok, ani inna gadzina, która zapozuje do zdjęcia chociaż przez 3 sekundy, ciągły, niespodziewany ruch, nie sprzyja niestety dobremu ustawieniu ostrości.
    W sumie jak na pieniądze które za niego dałem, nie prezentuje się źle