Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: E-1 a odbitka 25x38

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Owszem nie przeczę.To co napisałeś jest prawdą z tym że bierzesz jakiś wycinek tego co można fotografować.Ograniczasz się do zdjęc studyjnych gdzie nie istnieje problem kontrastów a światło jest modelowane.Soróbój porobić zdjęcia w Alpach albo w Słowackich Tatrach Wysokich od wschodniej strony i porównaj przejścia tonalne pomiędzy niebem a górami.Albo zdjęcia przy świetle zastanym i iso 400 koniecznie z ciemnymi partiami i powiększ to do 25X38.Zobacz ile szczegółów możesz dojrzeć na ciemnych i jasnych partiach zdjecia.A co do E1...jest to znakomity aparat z tym ze np: D70 wcale nie jest od niego gorszy pomijajac ergonomię, a ma ładniejszą , bardziej przyjemną GO/stosując oczywiście analogicznie takie same obiektywy/.WSZYSTKIE zdjęcia trafiające do druku bądz na wystawy są obrabiane.Przyszłość to cyfra i tak pozostanie....nie ma co sie oszukiwać.I bez urazy nie chcę wywoływać sporów-jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy zdjęciem z filmu i obiektywu 85/1,8 a z Olympusa /podejrzewam że z 14-54/ to naprawdę zmień laboratorium/chyba że za priorytet uważasz ostrośc i przymykasz obiektywy do f8-11 to owszem z cyfry otrzymasz lepsze/Ja po kilku latach trafiłem na taki lab w którym robią perełki.Lab z byle marnego jpg-a potrafi dużo i z super Tiff-ów nie potrafi nic.Wszystko zalezy czy komuś się chce albo zna się na rzeczy.To ze zdjęcie jest jpg-iem prosto z aparatu nie oznacza że w takiej formie trafia na papier.Pozdrawiam wszystkich.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

;-)

Po pierwsze między efektywną wielkością piksela w e-1 i D70 jest duża różnica, w E-1 mimo mniejszych rozmiarów matrycy efektywna powierzchnia światłoczuła jest większa, chyba nie muszę tłumaczyc co to oznacza. Nawet gdyby przyjąc tę informację za kłam, pochodzi z materiałów reklamowych, E-1 i d70 dzieli przepaść.

GO zalezy od szkła i od wielkości matrycy. D70 ma w sumie taką go jaką obiektyw do niego podpięty.

Przy f 11 zuiko gubi ostrość, zuiko są zestrojone na f 5,6 do f 8; w E-system f 5,6 głębią ostrości odpowiada f 8 w małym obrazku.
    Pozdrawiam[/url]
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    anwas ma rację.
    Ostatnio po wielu latach obejrzałem sobie foty Morskiego Oka w pochmurny dzień, ze starego analoga robione z Heliosem (jest dobry, ale ma wady o których wiedzą ci co nim focili) i kolory, przejścia tonalne, plastyka itd. powaliły mnie na nogi.
    Prawie zapomniałem co to znaczy analog z dobrym filmem przez te lata focenia cyfrówką. Owszem ostrość na plus cyfry, ale reszta na plus i to zdecydowany analoga.

I już na 10x15 różnica jest powalająca. Dlatego warto od czasu do czasu kupić sobie chociażby film Konica (taniocha) i pofocić starym analogiem - zwłaszcza w Tatrach.

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A sredni format i slajd...Miodzio

robin102
    Gość
    eeee nie zgadzam się ,że przyszłosc to cyfra , ja dalej kupuję czarne winylowe płytki , i jest coraz więcej wytworni je robiących.
    Kupcie dobry profesjonalny film i zakręćcie do chociażby zenita TTL to dopiero beda fotki i żadna cyfra im nie dorowna , nawet ostroscią , no chyba ze zrobioną suwakiem w PS.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    MAGUS napisał:

W E-system f 5,6 głębią ostrości odpowiada f 8 w małym obrazku.

Pewnie fizycznie można to przeliczyć jednak zdjęcie z zooma Nikkor 28-70/3,5-4,5 z przesłoną 8 wygląda przyjemniej niż z E1 plus Zuiko 14-54/2,8-3,5 przy F5,6 pomimo większej jasności Zuiko.Mam,wiem,porównywałem....Jeszcze raz powtarzam.Nie jest moim celem wywoływanie wojen.Mam E1 i nie zamierzam sie z nim rozstawać jednak zastanówcie się chocby dlaczego wytwórnie filmowe tłuką dzięsiątki tysięcy metrów tych sparciałych klisz rocznie a może i miesięcznie.Przecież firma PANAVISION może zrobić filmową kamerę cyfrową i póżniej każdą ''ramkę'' zmontowanego materiału do celów projekcyjnych ''przezucić'' na kliszę.Albo nawet puścić film w kinie z rzutnika multimedialnego Byłoby duzo prościej....a robi się tak iż materiał bazowy naświetla się na kliszy/negatywie/ póżniej po wywołaniu wzystko się skanuje,by po obróbce cyfrowej każdej klatki i montażu obraz wrócił z powrotem na film/odwracalny/Po prostu celuloid jest lepszym materiałem bazowym niż matryca.Koniec kropka...Może za ileś lat to się zmieni

robin102
    Gość
    dokładnie tak jak mówisz , dobrego filmu nie zastąpi najlepsza matryca

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A ja wreszcie się sprężę w tym roku i zrobię ciemnię (mam super kąt w piwnicy). Graty od chyba 10 lat leżą w pudłach. Tęsknię za pomarańczowo-oliwkowym światłem i ciapaniem w kuwetach...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    No to Ci zazdroszcze . Nareszcie będziesz miał wpływ na swoją fotkę , a nie że Ci ludzik w labie ze zdjęcia cz/białego zrobi w kolorze węgla brunatnego.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    robin ty to chyba lubisz narzekać
    nic tak nie poprawia humoru jak dobra fotka