no ładne cacko....a jak za 4 zł to powiem - *****..te![]()
A tak z ciekawości, czy przy tym można uzywać palnika tylko w pionie czy inne położenia mają również zastosowanie?
Duzo się traci mocy światła przez tą butlę?
no ładne cacko....a jak za 4 zł to powiem - *****..te![]()
A tak z ciekawości, czy przy tym można uzywać palnika tylko w pionie czy inne położenia mają również zastosowanie?
Duzo się traci mocy światła przez tą butlę?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Rafał - wstawiaj przykładowe foty! Daj jeśli możesz próby w róźnych położeniach palnika.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
IMO tylko w takim położeniu jak na zdjęciu focenie ma sens. Chodzi o powierzchnię, która emituje światło - im większa, tym światło bardziej rozporoszone, więc cienie wyjdą mniej dokuczliwe. Ile światła się traci, to nie umiem powiedzieć. Ale na pewno sporo. Więc focenie tylko na bliskie odległości.
ps. Jeśli jest biały sufit albo ściana, to na pewno lepszy efekt da odbite światło, niż jakikolwiek dyfuzor. Właśnie ze względu na powierzchnię świecenia. Karteczka na gumce i odbijanie od białego sufitu żondzi. A dyfuzor tam, gdzie nie można odbić.
Może uda mi się wieczorkiem zrobić próby - z dyfuzorem "Kaszmirowy dotyk", z gołym palnikiem i z karteczką i sufitem.
Rafał Czarny całkiem estetycznie to wygląda, no i za 4 zł...Pokaż jak działa
Próbował ktoś może takiego pompowanego softboxa?:
"Trochę" droższy, ale może byłby ok? Zwłaszcza, że noszenie ze sobą butelki po szamponie to czasem mało wygodne jest no i mimo wszystko - nieco dziwnie wygląda taki sprzęt...
Heh, co prawda nie tak dziwnie, jak TEN:![]()
Pozdrawiam,
Grzesiek
Takie foty są pożądane Rafał.
Mnie ciekawi inna rzecz - co lepiej się sprawdzi w strzałach bez możliwości odbicia od sufitu: czy Kaszmirowy Dotyk czy taki mini odbijacz typu daszek rózniez na lampie ustawionej na sztorc - coś jak ten lumiquest z linków powyżej...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
ja tylko czekam az ktos wymysli jakis tani patent na Fl-50 bo zakladam ze sam palnik tez jest mniejszy w FL-36
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Od dwoch dni córka chodzi w miare wczesnie spac. Zrobie test porownawczy, a oto dwoch zawodnikow:
- styropianowa tacka do mięsa
- softbox ale ten ze zdjecia Baltazar'a tyle ze kartonowy wyklejony sreberkiem (wg przepisu z niemieckiej stronki)
Sadze ze jutro wyniki powinny juz byc - no chyba ze mała da dzisiaj czadu...
...był Olek jest A6000
Witojcieź HEJ!
Nie smiejscie sie, podczas pilnowania małej postanowilem zrobic testy. Jakie sa to są - na pewno profesjonalizmem nie śmierdzą, ale moze komus sie przydadza.
PRZYPOMINAM LAMPA NIESYSTEMOWA!
Oto one:
1. (odleglosc od celu okolo 1.5 metra) na lampie jest styropianowa tacka do mięsa
2. (odleglosc ta sama) lampa skierowana w sufit (chyba)
3. (odleglosc ta sama) na lampie jest mojej produkcji stofen (chyba)
4. (odleglosc okolo 50 cm) tacka do mięsa RULEZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz
5. (odleglosc okolo 50 cm) moj stofen zaś rządzi !!!!!!!!!!!!!!!
6 (odleglosc 50 cm) na lampie siedzi stypianowa tacka do mięsa (łaaaaaaaaaaałłłł)
7. (odleglosc 50 cm) lampę ugniata stofen!
UWAGA!
Moze to chaotyczne, ale chcialem pokazac to światu. Specjalnie osobno zeby kazdy mogl sam dzieki NEXT/PRIOR porownac co sie zmienia.
Jesli to nic nie warte nie obraze sie - walcie jak w dym.
Acha pomiedzy fotkami 2 i 3 pisze dlatego CHYBA ze w foerorze walki z ulewaniem sie małej a robieniem fotek a obecnie wklejaniem ich i pisaniem tego tekstu minelo jakies 60 minut... i juz sie pogubilem.
Co zas sie tyczy obrobki - zadne ostrzenie - jedynie jak juz to podciagnieta eksppozycja ale tylko w pierwszych trzeh fotkach i w sytuacji kiedy to wykres drastyczni wychodzil poza skale.
...był Olek jest A6000
szkoda ze nie zrobiles fotek w stylu tej choinki gdzie widac jakis cien! no i przydalby sie na poczatek dla kontrastu palnik na wprost bez niczego![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Ja sobie skleciłem coś takiego:
1. Dyfuzor
2. Makro
Bez:
Lampa w pozycji -7 stopni, jak widać błysk poszedł ponad przedmiotami
Z:
Jak widać dużo lepiej niż bez dyfuzora, może być
3. Inne
Przykład jak się sprawuje przy normalnym foceniu.
Goła lampa:
Z dyfuzorem:
Sufit:
Jak widać światło odbiło się od m.in. od okładki książki przy walnięciu z dyfuzorem (lampa pod kątem 60 stopni, powierzchnia rozpraszająca dyfuzora była więc prostopadła do ściany). Lepsze to niż goła lampa i tak.
W każdym razie zrobiłem go z myślą o makro i jako tako się spisuje, jestem zadowolony![]()
.