Eddie no coś ty, żadna inna lustrzanka nie wygląda tak odjazdowo ja E-300.
Eddie no coś ty, żadna inna lustrzanka nie wygląda tak odjazdowo ja E-300.
No właśnie, jest tak odjazdowy, że jakoś nie mogę do niego przywyknąć. Jest urok w tej brzydocie, nie ukrywam, jednak wolę, że tak powiem, klasyczne kształtyZamieszczone przez jacek2004
![]()
Eddie:
Oto przyklad szumow ISO3200 E1 + 14-45. Bez lampy przy zastanym swietle w kosciele. Moze nie na temat ale moze komus sie przydac przed zakupem. . Zdjecie robione w JPG z wlaczonym odszumianiem aparatu - bez zadnej obrobki, robione z ręki.
Moje umiejetnosci fotografowania oceniam jako srednie. E1 mam od miesiaca i dopiero ucze sie go.
Mam wiecej fotek z tego kosiola wiec gdyby ktos chcial to moge poslac na priv'a.
...był Olek jest A6000
Kisi, dzięki za poglądówkę, bardzo przydatna.
Nie wygląda to źle, ciekawy jestem jak w podobnych i gorszych warunkach by się zachował E-500. Nie da się ukryć, że są warunki, w których szum jest jednak dużą przeszkodą i ogranicza możliwości (koncerty, tak dla przykładu). Fakt, że nagminnie koncertów robił nie będę, ale i tak interesuje mnie możliwość pracy z Olkiem w takich warunkach oraz wyniki.
Do koncertów to poza wysokim ISO przydatny jest jasny obiektyw, dlatego szarpnęłem się na 35-100mmf2 bo z 40-150 na f4.5 i ISO 800 to średnio uzyskiwałem czasy 1/30, 1/50 i często postacie były za bardzo rozmazane. Na f2 będzie można naświetlać 4x krócej.
Rozumiem, ze juz to przetestowales? Jak sie Olo sprawowal?
Takie szkielko bedzie musialo poczekac, ale koncertow na szczescie nagminnie robil nie bede, wrecz sporadycznie beda mi sie zdarzac, wiec nie ma bolu![]()
Eddie: sadze ze E500 bardzo podobnie - a jesli bedzie roznica to sadze ze chyba bardzo subtelna. A co do oswietlenia w kosciele to naprawde byl polmrok tak ze ta fotka wyszla moge powiedziec bardzo dobrze, ale juz fotka przeciwleglej sciany beznadzeiejna - jesli ktos zechce to moge zalaczyc ja na forum tez bez zadnych korekt to bedzie mozna je zestawic ze soba.
...był Olek jest A6000
No pewnie, dawaj, ja bardzo chetnie zobacze.
Na chwile obecna czekam tylko na spodziewany przyplyw i maszeruje do sklepu. Wciaz gdzies tam paleta mi sie po glowie ten D50, ale jakos E-500 milej mi w uchu brzeczy![]()
Eddie:
Prosze bardzo - przecilegla sciana do tej ktorej fotke wczesniej zaprezentowalem. Te same warunki robienia zdjecia co tamtej.
Przyznaje ze pomniejszone fotki powoduja ze szumy sa optycznie mniejsze ale naprawde sa wieksze.
...był Olek jest A6000
I to jest ISO3200, tak?
Wydaje mi się, że mimo wszystko nie wygląda to tragicznie. Poza tym, jest jeszcze odszumianie. A jeszcze, z tak wysokich czułości raczej zbyt często chyba jednak się nie korzysta, więc też nie ma paniki.