Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Wątek: Szeroko w E-systemie

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    Witam,
    nie mogę założyć nowego wątku, więc podpinam się do tego (chyba najbardziej trafionego tematem).
    Szukam obiektywu, który miałby ok. 35mm lub te okolice (po cropie), ale jaśniej niż f2.8. Mam w tej chwili Zuiko 14-54, ale potrzebuję maksymalnej jasności. Masakrująca ostrość nie jest priorytetem.
    Zakładam, że niezbędna będzie przejściówka z bagnetu 4/3 na "coś" (dla mnie dowolne "coś").
    Czy w ogóle jest szansa, żeby znaleźć taki obiektyw do Olympusa E-1?

Pozdrawiam
    Sławek
    Może pomoże Zenitar 16 mm f/2,8? Ale to nie stesty rybie oko. Choć po olkowym cropie zostanie z tego rybiego oka 32 mm.

Zapomniałem dodać, że potrzebna przelotka dla M42.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 30.01.09 o 15:04 Powód: Dopisek

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest coś takiego, jak ZD 14-35 f/2,0. Masz ekwiwalent 35 mm i masz jaśniej, niż f/2,8.
    No, piękny obiektyw. Zapomniałem, że taki jest, pewnie przez tą cenę. Jak dla mnie cena > 5000 PLN to, póki co, zdecydowanie za dużo.
    Dlatego zasugerowałem coś starszego z przejściówką. Istnieje taki?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Może pomoże Zenitar 16 mm f/2,8? Ale to nie stesty rybie oko. Choć po olkowym cropie zostanie z tego rybiego oka 32 mm.

Zapomniałem dodać, że potrzebna przelotka dla M42.
    16/2.8 mam w Zuiko 14-54. Chodziło mi o coś jaśniejszego, ale w kilkukrotnie niższej cenie niż Zuiko 14-35/2.0 (no i niekoniecznie tak dobrego )
    Nie za bardzo wiem gdzie szukać informacji w internecie, dlatego rzuciłem hasło tutaj na grupie.
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 30.01.09 o 15:22 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Yegr
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    16/2.8 mam w Zuiko 14-54. Chodziło mi o coś jaśniejszego, ale w kilkukrotnie niższej cenie niż Zuiko 14-35/2.0 (no i niekoniecznie tak dobrego )
    Nie za bardzo wiem gdzie szukać informacji w internecie, dlatego rzuciłem hasło tutaj na grupie.
    Wygląda na to, że szukasz czegoś ala OM 21,24,28 o aperturze 1:2- tylko, że to są strasznie trudne do dostania obiektywy, a jak już gdzieś są do kupienia to za niemałe pieniądze:
    http://cgi.ebay.pl/Olympus-OM-System-2-28mm-MC-Auto-W_W0QQitemZ370174270848QQcmdZViewItemQQptZCamera_L enses?hash=item370174270848&_trksid=p3286.c0.m14&_ trkparms=72%3A1399|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A131 8

Prawdopodobnie nie łatwo będzie Tobie znaleźć taki obiektyw na przejściówkę, bo technologia tworzenia obiektywów zrobiła duży skok na przód i to co teraz nie jest jakimś wielkim halo np. 14-35 o świetle 2, kiedyś było skomplikowane do zaprojektowania i do wyprodukowania.

Listy obiektywów różnych producentów znajdziesz na Camerapedi, albo na specjalistycznych stronach:
    http://www.camerapedia.org/wiki/Olympus_OM_lenses
    http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html

Nie przypominam sobie, żebym widział jakieś starsze manualne szkło o aperturze 1:2, przy ogniskowej 21mm dla aparatów 35mm- ale prawdopodobnie nie widziałem wszystkich.

Może pomyśl o obiektywie 25mm 1:1.4 od 'PanLeici'
    Ostatnio edytowane przez Yegr ; 22.03.09 o 18:14
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | OM 50mm 1:1.4 |FL-36R

pat.p
    Gość
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

16/2.8 mam w Zuiko 14-54.
    Witam

Jeśli chodzi o proponowanego Zenitara - to jego "rybiość" w niepełnoklatkowym formacie jest dużo mniejsza. Na forum Nikona jest cały wątek o tym szkle - warto poczytać.

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=91109

Myślę, że 16mm w ZD 14-54 to zupełnie inna sprawa niż 16 Zenitara, czy jakiegokolwiek ultraszerokokątnego obiektywu. Oprócz ogniskowej (poprawcie mnie, jeśli się mylę) liczy się kąt widzenia, a ten w Zenitarze jest dużo szerszy niż w ZD 14-54.
    Tak, czy siak, warto temu szkiełku się przyjrzeć.

Pozdrawiam

Pat

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Witam

Jeśli chodzi o proponowanego Zenitara - to jego "rybiość" w niepełnoklatkowym formacie jest dużo mniejsza. Na forum Nikona jest cały wątek o tym szkle - warto poczytać.

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=91109

Myślę, że 16mm w ZD 14-54 to zupełnie inna sprawa niż 16 Zenitara, czy jakiegokolwiek ultraszerokokątnego obiektywu. Oprócz ogniskowej (poprawcie mnie, jeśli się mylę) liczy się kąt widzenia, a ten w Zenitarze jest dużo szerszy niż w ZD 14-54.
    Tak, czy siak, warto temu szkiełku się przyjrzeć.

Pozdrawiam

Pat
    Moim zdaniem zenitar 16 mm nie ma żadnego sensu przy Olympusie, mam takie szkiełko ale podpięte do starego Canona i w tym przypadku ma to sens. Jest obłędnie szeroko z cudną beczką, a z Olympusem jest tylko beczka .
    jeśli to komuś potrzebne mogę jutro wrzucić parę fot dla porównania.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zenitar to fiszaj... Bedzie tylko dystorsja...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    Moim zdaniem zenitar 16 mm nie ma żadnego sensu przy Olympusie, mam takie szkiełko ale podpięte do starego Canona i w tym przypadku ma to sens. Jest obłędnie szeroko z cudną beczką, a z Olympusem jest tylko beczka .
    Jestem ciekaw efektu... Podobno przy DX beczka rybna jest mocno zredukowana... Dawaj foty, jeśli można, ciekaw jestem ogromnie. Tzn. kłaniam się z prośbą o fotki

Serdeczne pozdrowienia

Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    Zenitar na pelnej klatce wygląda mniej więcej jak Peleng pod 4/3

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Jestem ciekaw efektu... Podobno przy DX beczka rybna jest mocno zredukowana... Dawaj foty, jeśli można, ciekaw jestem ogromnie. Tzn. kłaniam się z prośbą o fotki

Serdeczne pozdrowienia

Pat
    Foty zrobione są Canonem 500n obiektyw zenitar fisheye 16mm.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zenitar 16mm 01.jpg
Wyświetleń:	256
Rozmiar:	129,5 KB
ID:	13989   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zenitar 16mm 02.jpg
Wyświetleń:	263
Rozmiar:	178,5 KB
ID:	13990  
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Moim 16mm zenitar traci sens już przy cyfrowych niepełnoklatkowych canonach :/
    to na pewno szkiełko nie 'dla nas'.