Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Firmware w E-300

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Firmware w E-300

Witam serdecznie!
    Nadmienie, że zakupiłem wczoraj ostatniego olka E-300- dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze- do dzisiaj nie moge wyjść z zachwytu....

1. Mam w moim olku firmware: Body 1.0 oraz Lens 1.0
    Słyszalem, że po zakupie trzeba wgrac nowy, który jest na płytce. Czy trzeba to koniecznie zrobić?, co to daje? (domyslam sie że rozszerza opcje menu) i czy ten 1.0 jest w miare nowy, czy tez jakiś starszy? (zdjecia typu B&W oraz sephia juz są w menu).

2. Gdzie mógłbym uzyskać jakies obszerniejsze info niz to ktore jest w instukcji dołączonej (czyli jak włożyć baterie )
    Chciałbym dokładnie więcej o balansie bieli (stpniach K )- jaka zarówka ile wytwarza stopni itd...
    Dziękuje serdecznie za pomoc! Pozdrawiam!
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Proponuję Ci nie wgrywać oporogramowania z płytki , tylko zaktualizować aparat bezpośrednio z internetu.
    Podłącz aparat bezpośrednio do komputera dołączonym kabelkiem, przestaw go na opcję control, w menu, które pojawi sie po rozpoznaniu sie dwóch maszyn i otwórz program olympus master(oczywiście wcześniej go zainstaluj).
    Z menu na górze oprogramowania wybierz "update firmware", co połaczy cię ze stosowną stroną Olympusa i dalej podążaj za białym królikiem czyli postepuj według instrukcji na ekranie. Wskazane szybkie i stabilne połączenie.
    Dzięki unowocześnieniu firmwaru, który ma chyba obecnie wersję 1,4 pojawi sie kilka nowych opcji w menu aparatu, a to ponoszenie lustra, a to programy do fotografii podwodnej, udoskolai sie (przynajmniej teoretycznie) pomiar światła itp.
    spróbuj procedury jeszcze raz z innym obiektywem jeśli taki posiadasz, bo na przykład 50-200 udało mi sie też zupgradeować..

Co do drugiego pytania, to trochę nie rozumiem, pytasz jak włożyć baterie do aparatu?

robin102
    Gość
    Lakuta dobrze gada ,
    Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
    Autor Wiadomość
    sliwka
    tylko nie zapomnij aby akumulatorek był na full naladowany dla bezpieczeństa i nie koniecznie musisz aktualizować oprogramowanie od razu popstrykaj sobie ze starym softem to bardziej skumasz i docenisz zmiany po wrzuceniu nowego . Proponuje tak z 1000 fotek. Jak to kupileś ostatni , to dla mnie już nie starczy ???
    W każdym razie GRATULESZYN i witaj w klubie olkomanniaków.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    1.4 to chyba do E1
    a 1.3 to do E300

http://www.olympusclub.pl/forum//vie...ghlight=update

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziekuje za pomoc!
    Lakuta- co do twojego pytanka to mowie, że w podstawowej instrukcji jest "tylko" opis jak włożyć baterie i zamocować obiektyw.. a ja sie pytalem gdzie mozna znalezc wiecej obszernych informacji np na temat balansu bieli itd. Dzieki za obszerna odpowiedz.Pozdrawiam

Robin jeżeli mówiłeś serio, to podejrzewam, że możesz mieć kłopot z e-300 oczywisciw w cenie 2000 zł. Pozdrawiam

Czy instalując ten program może sie coś delikatnie mówiąc skopać ?????
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy

robin102
    Gość
    sliwkapobierz sobie z naszej strony klubowej pełną instrukcje w PDF tam bezie co trzeba , a na początek używaj Auto WB bo olek to przyzwoicie ustawia. potem przyjdzie czas na wszelakie manuale.
    Gdzie można jeszcz kupić E300 ??

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin polecam sklep www.e-cyfrowe.pl za 2049 PLN Zamawiałem z tego sklepu olka c-765 wszystko jak trzeba. Na niektórych stronkach jeszcze niby są, ale jak zadzwoniłem to okazało sie,że nie zmienili jeszcze na stronce.
    Polecam karte CF 512 mb ULTRA II- chodzi jak szalona.

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin na jakim aparacie "pracujesz"

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a jakbyś nie widział skąd pobrać to ułatwiam )
    http://www.olympusclub.pl/?s=download&kat=16&&page=3
    a co do balansu to Robin dobrze mówi, jak nie poprobujesz to nie zmieniaj na siłe automatu WB. Informacje znajdziesz w czasopismach i na forach, nawet na tym.
    sprobuj sie pobawić z ustawianiem balansu bieli custom (oznaczonego takim dziwnym telewizorkiem).
    Po prostu w określonych warunkach oświetleniowych, wybierz to ustawienie, skieruj obiektyw na białą jednolitą powierzchnię i jeśli Cie będzie pytać czy "one touch wb" to się zgadzaj.
    ale automat na początek lepszy.

przy instalacji firmwaru niewiele się da skopać, chyba, że Ci zabraknie bakteryjki w aparacie jak słusznie zauważono. to wtedy starego oprogramowania już nie ma w aparacie, a nowego jeszcze nie ) hehe

Co ciekawe warto dokręcić do sprzętu różne rzeczy , nawet lampę, czy pierścień pośredni jeśli się takowy ma, bo program to wszystko rozpoznaje, i chociaż nie miał dla mnie nigdy nowszych wersji, to warto próbować, a nuz będziesz tym pierwszym który zupgrejduje lampę )

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeronimo masz rację, pomyłka, to Olympus Studio ma 1.4, zmyliłem się