Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Kilka pytań w oczekiwaniu na E-500

| OlyJedi Awatar MariuszM
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Kilka pytań w oczekiwaniu na E-500

Witam,

Niedługo będę szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem nowego E-500 z dwoma obiektywami. Czytam dokumentacje, forum i mam kilka pytań.

- Czy w E-500 można wyłączyć wspomaganie autofocusa błyskiem? Mam zamiar fotografować małe dziecko, nie chcę używać lampy i wolałbym, żeby mi się przypadkowo nie włączyło doświetlanie.

- Rozumiem (czytałem trochę archiwum), że mogę do E-500 podpiąć moją starą zewnętrzną lampę błyskową, muszę tylko sprawdzić czy na stopce nie ma więcej niż 200V? Czy na lampie zasilanej czterema paluszkami jest możliwe większe napięcie? Jak dokładnie to zmierzyć? Rozumiem, też że nie muszę stosować żadnych przejściówek? Lampę używałem w starej analogowej praktice, do zenita chyba też pasowała.

- Wiem, że najlepiej robić zdjęcia w RAW, ale czasami nie ma takiej potrzeby i będę chciał robić zwykły jpeg. Czy jpeg skompresowany 1/2.7 zajmujący 6.2 MB jest rzeczywiście lepszy jakościowo od jpega skompresowanego 1/4 zajmującego 4.4 MB? Jak najbardziej optymalnie ustawić tryb zapisu, żeby za dużo nie stracić na jakości i żeby zmieścić na karcie jak najwięcej zdjęć? Bedę miał 2 GB kartę, ile przy optymalnych ustawieniach zmieści mi się na niej zdjęć?

pzdr.
    Mariusz

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Kilka pytań w oczekiwaniu na E-500

Cytat Zamieszczone przez MariuszM

- Wiem, że najlepiej robić zdjęcia w RAW, ale czasami nie ma takiej potrzeby i będę chciał robić zwykły jpeg. Czy jpeg skompresowany 1/2.7 zajmujący 6.2 MB jest rzeczywiście lepszy jakościowo od jpega skompresowanego 1/4 zajmującego 4.4 MB? Jak najbardziej optymalnie ustawić tryb zapisu, żeby za dużo nie stracić na jakości i żeby zmieścić na karcie jak najwięcej zdjęć? Bedę miał 2 GB kartę, ile przy optymalnych ustawieniach zmieści mi się na niej zdjęć?

pzdr.
    Mariusz
    - wspomaganie autofokusa mozesz oczywiscie wylaczyc. domyslnie zreszta jest wylaczone.

- lampy nie uzywam ( nie znosze) wiec nie odpowiem Ci na pytania dot lampy ale:

- co do tego RAW... ech... jesli zamierzasz robic fotokolaze typu prace Beksinskiego , robic ogromniaste odbitki, mocno ingerowac w PS w strukture obrazka, popelniasz spore bledy w naswietlaniu itp - rob RAW. Jak dla mnie szkoda czasu i energii na grzebanie sie w tym, szkoda tez miejsca na karcie. Choc kiedy mam cien poodejrzen, ze bede robil duza odbitke ustawiam tiff, ktory zre jeszcze wiecej miejsca. Ale za to oszczedzam sobie uzerania z kazdym raw'em z osobna by go doprowadzic do postaci tego tiff'a. ( niemniej jednak dlugo robilem analogiem i nie popelniam bledow w naswietlaniu)
    Moim zdaniem najmniej skompresowany jpeg ( ten 1/27) zagwarantuje Ci naprawde b. wysoka jakosc obrazu. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bedziesz grzebal przy nim w PS.( jesli nawet to a) zamien tego jpega na tiffa i na tym pracuj w PS, dopiero efekt koncowy zapisz w jpeg;b) nie uzywaj wyostrzania w aparacie c) uzywaj najmniejszej mozliwej kompresji jpeg) Widzialem naprawde wspaniale, duze odbitki z sony 717 uzyskane ze srednio skompresowanego jpega, tak tez mozesz smialo zapisywac zdjecia rodzinne.

p.s. ja mam szybka karte cf,1gb. Tiffow wchodzi 42, chyba 71 rawow. Nawet te 42 tiffy to b. duzo. W koncu rolka negatywu czy slajdu to 36 klatek (lub 24) i na palcach jednej reki policzylbym momenty kiedy to nie starczylo.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Karta 2gb to duuza karta.
    e-500 daje wieksze pliki niz e-1, wiec pewnie kolo 150 rawow wchodzi.
    moze sprobuj RAW+jpg sq (moze trzeba wlaczyc w menu taka mozliwosc). daje Ci to bezpieczenistwo uratowania niedokonca udanej fotki pod wzgledem technicznym.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki, właśnie miałem telefon z fotozakupy i już jedzie do mnie nowiutki E-500 z dwoma obiektywami i kartą torbą, statywem filtrem i jeszcze jakimiś drobiazgami

pzdr.
    MariuszM

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Gratuluję wyboru i witam kolejnego posiadacza E-X we wrocławiu...
    Sam zamawiam dla koleżanki zestaw z podwójnym kitem.. mogę wiedzieć ile dałeś?
    za sam zestaw z podwójnym kitem?
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    >.. mogę wiedzieć ile dałeś? za sam zestaw z podwójnym kitem?

Dałem 2979.00 za sam zestaw, wiem że można było taniej, ale kupowałem jeszcze CF, satatyw, dodatkowy aku, dużą torbę, filtr i w sumie po zniżkach wyszło porównywalnie jak bym składał z najkorzystniejszych ofert, a tak mam wszystko z jednego sklepu (mam nadzieję, że solidnego), i przesyłka za darmo i jeszcze parę złotych spuścili, tak że jest miło

MariuszM

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Kilka pytań w oczekiwaniu na E-500

Cytat Zamieszczone przez MariuszM
    Rozumiem (czytałem trochę archiwum), że mogę do E-500 podpiąć moją starą zewnętrzną lampę błyskową, muszę tylko sprawdzić czy na stopce nie ma więcej niż 200V? Czy na lampie zasilanej czterema paluszkami jest możliwe większe napięcie? Jak dokładnie to zmierzyć? Rozumiem, też że nie muszę stosować żadnych przejściówek? Lampę używałem w starej analogowej praktice, do zenita chyba też pasowała.
    Jest możliwe większe napięcie na takiej lampie. Ja też mam taką starą lampę i mi działa z E-500. Co prawda jest na tyle niewygodna w użyciu, że użyłem ją tylko po to, żeby sobie potestować jej działanie. Nie wiem ile moja lampa ma V bo nie mierzyłem, a jeśli chcesz zmierzyć to do stopki lampy podłączas voltomierz i naciskasz przycisk test na lampie i patrzysz ile voltów sie pojawiło.

A E-500 da się lubić, także myslę, ze bedziesz zadowolony.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dałem 2979.00 za sam zestaw, wiem że można było taniej, ale kupowałem jeszcze CF, satatyw, dodatkowy aku, dużą torbę, filtr i w sumie po zniżkach wyszło porównywalnie jak bym składał z najkorzystniejszych ofert, a tak mam wszystko z jednego sklepu (mam nadzieję, że solidnego), i przesyłka za darmo i jeszcze parę złotych spuścili, tak że jest miło
    MariuszM
    Mam pytanko, czy w specyfikacji zapisano z jaką prędkością zapisuje aparat zdjęcia na karcie, chcę wiedzieć jak szybką kartę mam kupić.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pleg

Mam pytanko, czy w specyfikacji zapisano z jaką prędkością zapisuje aparat zdjęcia na karcie, chcę wiedzieć jak szybką kartę mam kupić.
    Pozdrawiam
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse500/page10.asp

4,5 mb / sek
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam, właśnie mi przywieźli cały zestaw, wszystko pięknie, ale się ciesze

pzdr.
    MariuszM