Witam,
Niedługo będę szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem nowego E-500 z dwoma obiektywami. Czytam dokumentacje, forum i mam kilka pytań.
- Czy w E-500 można wyłączyć wspomaganie autofocusa błyskiem? Mam zamiar fotografować małe dziecko, nie chcę używać lampy i wolałbym, żeby mi się przypadkowo nie włączyło doświetlanie.
- Rozumiem (czytałem trochę archiwum), że mogę do E-500 podpiąć moją starą zewnętrzną lampę błyskową, muszę tylko sprawdzić czy na stopce nie ma więcej niż 200V? Czy na lampie zasilanej czterema paluszkami jest możliwe większe napięcie? Jak dokładnie to zmierzyć? Rozumiem, też że nie muszę stosować żadnych przejściówek? Lampę używałem w starej analogowej praktice, do zenita chyba też pasowała.
- Wiem, że najlepiej robić zdjęcia w RAW, ale czasami nie ma takiej potrzeby i będę chciał robić zwykły jpeg. Czy jpeg skompresowany 1/2.7 zajmujący 6.2 MB jest rzeczywiście lepszy jakościowo od jpega skompresowanego 1/4 zajmującego 4.4 MB? Jak najbardziej optymalnie ustawić tryb zapisu, żeby za dużo nie stracić na jakości i żeby zmieścić na karcie jak najwięcej zdjęć? Bedę miał 2 GB kartę, ile przy optymalnych ustawieniach zmieści mi się na niej zdjęć?
pzdr.
Mariusz

Odpowiedz z cytatem