Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: E330 na dpreview

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    było sobie życie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Postanowilem streścić wyniki testu E-330 przeprowadzonego przez Philipa Askey, właściciela witryny dpreview.com, aby mieć konkretną podstawę do dyskusji.

Najważniejsze wyniki testu i tezy autora przeglądu są następujące:

1) Dynamika zdjęć przy ISO 100 = 7,9 EV, czyli dobra w klasie lustrzanek amatorskich, prawie taka sama, jak w Canonie EOS 350 D.

2) Szum do czułości 400 ISO mały, dla 800 ISO nadmierny, dla 1600 ISO zdecydowanie za duży. E-330 ma szum "młotkowy", "blokowy", a 350D ma szum bardziej równomierny - ziarnisty, jak na filmie analogowym. Jak stwierdza autor, nowy sensor NMOS 7,5 MPx nic nie zmienił w porównaniu z sensorem Kodaka CMOS 8 MPx w E-300 i E-500 i to jest stagnacja. Dalej, algorytm odszumiania stosowany w E-330 nie daje rady z problemem drobnych szczegółów, po prostu je usuwa, przy 1600 ISO wg autora występuje tak duży zanik szczegołów, że obraz wydaje się aż nieostry i to jest też stagnacja. Jedynym jasnym punktem jest mały wzrost szumu załączonego sensora wraz z upływem czasu, inaczej mówiąc sensor jest mało wrazliwy na grzanie sie.

3) Kolor - dobry (w klasie lustrzanek amatorskich), choć troszkę zbyt dużo nasycenia, czyli robiony pod amatorów.

4) Zmierzona na tablicy testowej rozdzielczość E-330 jest nieco niższa od E-300 i E-500, ale w praktyce nie ma to większego znaczenia.

5) W jakości obrazu do 400 ISO autor nie widzi zasadniczych różnic pomiędzy Oly E-300, E-500 i E-330 oraz Canonem 350D (wszystkie aparaty testował nie z obiektywami kitowymi, ale z innymi - dużo droższymi (Oly Macro 2,0 / 50 mm, Canon 1,4 / 50 mm).

6) Celownik optyczny jest trochę ciemniejszy niż w E-300 wskutek obecności dodatkowego lustra kierującego obraz na 8 MPx sensor. Pokazuje 94 % liniowo obrazu, czyli 0,94x0,94 = 88% powierzchniowo.

7) Monitor na podglądzie w trybie A (obraz z sensora 8 MPx) pokazuje 92 % liniowo obrazu, czyli 0,92x0,92 = 85 % powierzchniowo. Jak pisze autor, to jest trochę mało.
    Na podglądzie w trybie B monitor pokazuje 100 % obrazu, ale jest to podgląd z sensora 7,5 MPx realizowany przy podniesionym lustrze i otwartej migawce i może być załączony tylko w trybie Manual Focus, jest przydatny jedynie do zdjęć makro.
    Chwali monitor za duży rozmiar i dużą jasność oraz duży kąt obserwacji i odchylność.

8. Chwyt jest lepszy niż w E-300 - lepiej ukształtowany pod dłoń i głębszy.

9) Brak ekranu (panelu) parametrów zużywającego mniej energii powoduje, że aby odczytywać parametry na monitorze, musi ten być stale załączony, co zużywa więcej energii.

10)Autor uważa, że E-500 jest lepszy (dał mu ocenę Highly Recommended w teście swoim).

11) Końcowa ocena E-330 - Recommended (autor chciał nawet dać niższą - Above Average). Głowne argumenty za tak niska oceną są dwa:

- E-330 ma nadmiernie wysoką cenę, jak na jego właściwości fotograficzne;

- autor się rozczarował, nie znalazł postępu w jakości obrazu (głównie szum) oraz autor nie jest przekonany do dziwnego "nielustrzankowego" kształtu i dużej wagi aparatu i do tej złożoności - po co komu takie dziwactwa, jak dodatkowy sensor i podgląd realizowany poprzez skomplikowany system luster.

Podsumowując mozna powiedzieć, ze ocena E-330, wg mnie, jest zaniżona, głównie poprzez wysokie oczkiwania autora przeglądu. Ma on zwyczaj i o tym jasno pisze gdzie indziej, że testowany aparat należy oceniać w świetle bieżącego stanu techniki w konkretnej klasie cenowej aparatów, dlatego na jego ocenę ma bardzo duży wpływ cena aparatu, a także ergonomia. Nawet jeśli aparat jest dobry, albo prawie bardzo dobry, to Askey obniża swoją ocenę pisząc - za drogi! W taki sposób E-500 otrzymał najwyższą ocenę, a E-330 niezbyt wysoką

Pzdr, TJ

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja sie w zupelnosci, i tym razem chyba wyjatkowo, z tym testem ( a raczej jego konkluzja) na dpreview zgadzam.

robin102
    Gość
    Ja tam bardzo wnikliwie przestudiowałem ten teścik bo jestem szczególarz i w sumie podobał mi się . Boooo dobrze zrobiony i użyto obiektywów nieograniczających możliwości sprzetu .Drugie Boooo mam całkiem dobry aparat (e300) i wcale nie gorzej rejestrujący od nowości E330 , Trzecie Booo mni trochę zasmuciło bo znaczacego postępu nie widać , najbardziej to ,że szczegółki audiofilskie giną.
    I po 2 piweczkach przed chwilą wypitych śmiem twierdzić że E300 to najlepszy teraz aparacik w ofercie olympusa- zważywszy na cenę !!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jesli mialbym dac te przewidywane 1000 euro za e330 to w te pedy kupuje w Polsce E300 za praktycznie male pieniadze, nie tracac nic z jakosci fotek.
    czesc.ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    A według mnie coś skopali z obróbką jpg przy dużych czułościach, bo w rawach wychodzi znacznie lepiej wszystkiego i ostrość lepsza i szumy mniejsze.. i pstrykając w rawach jest ok...

Może nowe firmware to poprawi....
    z całą pewnością ceny szybko spadną bo za wielu odbiorców to nie znajdą z tą ceną .. stawiam, ze za dwa miesiące za 3199 zł można będzie kupić to z kitem....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Olympus drepcze w miejscu. Szkoda.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    oj ot poprostu test jednak jest wynikiem oczekiwań osoby testującej. Myślę, że jak by robił go ktoś kto lubi zdęcia makro to napisałby dużo, dużo dobrego o live view.

Co do szumów.. no cóz szkoda myślałem, że się poprawią, Mam madzieję, że w e3 będzie ulepszona FFT kodaka
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    No nie wiem czy innowacyjna konstrukcje mozna nazwac dreptaniem w miejscu. Dla mnie to wazny krok naprzod w konstrukcji dslr.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    a mi się wydaje corazbardziej ze e-330 to produkt niszowy....
    i tak nalezy go rozpatrywać....

i lumix l-1 jest skierowany do całkiem przeciwnej grupy...
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety