Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znaćZamieszczone przez Jeronimo
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znaćZamieszczone przez Jeronimo
myslalem o filtrze ultradzwiekowym tym co sie wlacza przy wlaczania aparatu - pod warunkiem jak aparat jest poziomo ustawiony! (sorx za ten dziwny skrot myslowy, a mapowania pikseli to nie uzywaj bez powodu!!!)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znać[/quote]
ta czynność raczej nie wchodzi w rachubę-po przeczytaniu instrukcji obsługi.
W uzupełnieniu informuję ,że podczas załączania aparatu świeci kontrolka systemu redukcji zakurzenia matrycy SSWF(niebieska)
U mnie jest tak samo
R: 00XXX674 wszystkie moje ( 42 jak kupowałam )
S: 00XXX127
M: 000000
U: 000000
Przy włączeniu aparatu zapala sie dioda niebieska, ale zastanawiam sie cz trzymając w ręku aparat to sswf powinien być wyczuwalny czy nie. Mam dopiero 5 dni i nie wiem jeszcze sporo o nim![]()
Ale szybko fotki robisz tyle ujeć przez 5 dni . Seriami jak z kałasza ??? Praca generatora ultradźwiekowego wzbudzjącego powietrze w ruch przy matrycy nie jest wyczuwalna.
![]()
![]()
nie żle mi idzie, jak tak dalej pójdzie to i kałach nie nadąży za Olkiem.
M to chyba jest mapowanie
U to faktycznie filtr ultrasoniczny
U mniwe jak wlaczam aparat i filtr zapuszcza to przez chwilke, tak jak dioda swieci slychac delikatne trzaski.![]()
Olympus e-300 | FujiFilm s304
muszę się dobrze przysłuchać, ja nie słyszę![]()
Uwaga! Mała przestroga dla eksperymentujących z menu serwisowym.
Podobno są funkcje, które wywalają aparat na amen (wyjęcie baterii nie pomaga), a pozmieniane wartości pozostają w pamięci aparatu. Dopytywałem się, co wtedy dzieje się z gwarancją i... nie wiadomo, najprawdopodobniej nie zostanie uznana.
Tak więc zaleca się ostrożność w eksperymentach, zwłaszcza z nieznanymi jeszcze parametrami
Licznik wytkonanych ekspozycji może pokazywać mniej, niż naprawdę wykonano. Nie mogę zdradzić jak, ale da się go oszukać (nie zostaną dopisane kolejne ekspozycje).
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Czuć ducha wielkiego brata. czuwa nad nami