Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: E-500 a ślimak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    bez przesady chomsky, Olki robia fotki w seriach, bez odrywania palca od spustu, wiec nie mozna tu mowic o zrywaniu zdjec

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chomski dokładnie twój sposób opisałem kilka postów wyżej (nawet z przykładami) - zrobiłem wówczas co można było Pasikonikiem, a Olkiem byłoby jeszcze lepiej (ale on już kosztował w sumie dwa razy tyle co Pasikonik ) - a jakby wywalić 30 kawałków to już w ogóle by można Ale jak słusznie zauważyłeś - jak się nia ma co się lubi, to się lubi co się ma, jakoś obchodzi się wady sprzętu, starając się jednocześnie maksymalnie wykorzystać zalety - ot i cała filozofia
    Pozrawiam,
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

robin102
    Gość
    Chomski dobrze prawi , znów ma zastosowanie teoria względności, czasem my olkomanniacy-amatorzy mamy za duże ambicje. Fotki są dobre zwłaszcza ,że bez zewnętrznej lampy chyba. Znam ten ból lubię focić turnirje taneczne , a tam przebierają nożkami szybciej niż te koniki zadem zamiatają. Znając możliwosci sprzętu i swoje focę co bardziej mozolne pary , he he he he

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Blady- marudzisz jak stara indianska squaw. E500 to amatorski aparat za pare zlotych.
    Jak cena, taka opinia... Chciałem podzielić się swoją opinią, jak ja widzę E-500 w temacie focenia zdjęć dynamicznych i sportowych - to, że opinia nie jest po lini zachwytów nad Olkiem to inna kwestia... Widziałem efekty pracy z Canonów i do tamtych zdjęć nie można było się przyczepić. Zdaję sobie sprawę z różnicy i w cenie, i w klasie sprzetu, no ale... chciałoby się focić jak dslr, a nie jak Canonem G5. a apetyt rośnie w miarę focenia. Uwierz mi, Panowie z L nie przykładali się specjalnie do tych zdjęć - robili je między jedną pogawędką a drugą.

Dzięki za cenne rady - przydadzą się dzisiaj, statyw też już zabrałem i mam ze sobą - natomiast co do uwago o foceniu dla szpanu, jak to nazwałeś, to wydaje mi się, że zbyt surowo oceniasz młodych i fotografujących (i młodość to ja mam dawno za sobą )

Cytat Zamieszczone przez robin102
    Dobrze jest fotki są wporzo, czy używaleś dodatkowej lampy ???? bo jeśli nie to naprawde jest OKIi
    hmmm... wg mnie może być lepiej... ale nie używałem lampy, nie wiem nawet czy wolno błyskać fleszem koniom po oczach na takich zawodach. Dzisiaj spróbuję na 1600, skoro 800 może być... Tragedii nie ma ale w porównaniu z konkurencją to cuż...

ps i poza tematem
    Że niby co, ze VW Polo nie da sie przewisc 300 ton cemetu do Hamburga? Nie da sie! Trzeba kupic Tira
    - da się przywiezc. powiedzmy, że ładowność VW to 200 kg, 1500 kursów do Hamburga i z powrotem i już, tylko po co, skoro można zrobić to TIRem ale najpierw trzeba mieć kasę na tego tira.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Myślę Blady ze jakbyś miał podpięte 150 F 2,0 to mógbyś z nimi pogadać o jakości zdjęć.. mimo że e-500 kosztuje połowę tego co 20d
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    andytown , tutaj spokojnie dałby radę 35-100mm/f2, do tego monopod i już byłoby nieźle. Teraz sobie właśnie uświadamiam do czego mógłby się przydać taki obiektyw, nawet podpięty do E-500.
    Przewaga konkurencji to oprócz samej szybkości działania, to jasny zoom, stabilizacja w obiektywie, większe iso i już chłopaki mieli 1/250s.
    Używane eLki przez reporterów, nie są wcale mniejsze czy lżejsze od 35-100mm, a światło miały od 2.8, 35-100mm ma f2.
    blady

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    dokładnie - odpowiedziałeś na postawione pytanie

Ale naprawdę przy monopodzie i koniach potrzebujesz 1/250

nie da się krócej? 1/150 powinno być ok ? tak mi się wydaje

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak bym miał przy ISO 800, 1/250, to nie byłby potrzebny monopod na konie chociaż wg mnie stabilizacji nigdy nie za wiele
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Blady napisał
    Przewaga konkurencji to oprócz samej szybkości działania, to jasny zoom, stabilizacja w obiektywie, większe iso i już chłopaki mieli 1/250s.
    Stabilizacja w obiektywie (czy aparacie) nie przydaje się przy zdjęciach sportowych. Stabilizacja eliminuje drgania aparatu. Żeby ustabilizować konia, to trzeba go zastrzeliś.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    i wypchać

ale chodziło mi.. jak krótki czas trzeba... aby ustabilizować konia.. do tańczącej pary wystarczy mi 1/100 - 1/125 i mimo ze się szybko ruszają to zdjęcia nie będą poruszone... żeby złapać w ruchu konia jaka jest potrzebna minimalna prędkość...

Ponoc nabój karabinowy jest ostry (nie rozmazany) przy czasie ok 1/10000
    Stąd moje pytanie, czy 1/150 starczy na poruszającego się konia... nie mówię o drganiach ręki