Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    caymer, to nie jest trochę inna wersja, tylko zupełnie inna konstrukcja. Jedynym elementem łączącym obydwa statywy jest głowica.
    Przyjrzyj się uważnie.
    Większe profile nóżek (30, 26, 21), zatrzaskowa regulacja rozstawu, wbudowana poziomnica, masywniejsza i grubsza kolumna (28mm) z możliwością odwrotnego mocowania i oczywiście większa waga. Ten statyw waży 3150g , a głowica 960g. Podawana w aukcjach waga tego statywu jest błędna. Pewnie zważono go razem z pokrowcem i paskiem.

Ten sam sprzedawca ma w ofercie FT-666, ale za wyższą cenę.

http://www.allegro.pl/item199381276_...stabilny_.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla mnie statyw to absolutna podstawa Właściwie bez niego (na ogół wspomaganego wężykiem spustowym) nie fotografuję.
    Najczęściej używam 190ProB z głowicą 322. To dobry, funkcjonalny zestaw dla fotosnajpera. W zeszłym tygodniu szukałem tej wersji statywu na zapas, ponieważ jego nowsza wersja 190XProB nie umożliwia podziału kolumny centralnej a co za tym idzie nie pozwala na fotografowanie z bardzo niskiej perspektywy (tuż znad ziemi) co w fotografii przyrodniczej, przynajmniej dla mnie, eliminuje ten model. Bez wątpienia producent wypuści do 190XProB króką wersję kolumny centralnej ale ponieważ istniejąca krótsza wersja kolumny centralnej do starej wersji 190ProB była jak dla mnie zbyt długa dlatego też uznałem, że w nowszej wersji będzie równie nieprzydatna.
    055ProB (większy i cięższy od 190ProB) póki co używam rzadziej (wszystko noszę na własnym garbie liczy się wiec każdy kilogram i cm3 objętości). W przyszłości planuje go wykorzystywać z cięższym sprzętem.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jvad, wszystko zalezy, co sie foci. Ty fotografujesz glownie przyrode, ptaki, wiec statyw niezbedny. Dla mnie np. na streetphoto jakby mniej, choc nie pogardze jakims widoczkiem i wtedy by sie przydal. Komus takiemu jak ja jest on potrzebny nie za czesto i rzeczywiscie troche te ceny przerazaja, jesli chodzi o uzywanie od czasu do czasu. Ja mam Velbona Ultra Luxi-F i kosztowal bodajze 350zl, ale nie jestem z niego zadowolony.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    miałem kiedyś niedrogi statyw Velbon i w zasadzie zrobiłem na nim sporo zdjęć, ale.... problem powstawał z powodu zbytnich luzów w czasie focenia z długimi czasami(kilka sekund) i w czasie wiatru (burze) widziałem jak aparat dygocze... i nie pomagało obciążanie ( wieszałem pod kolumną kamienie ) później pomyślałem że nie po to podnosze pare sekund wcześniej lustro w celu ograniczenia drgań żeby statyw sobie fruwał i kupiłem pare lat temu manfrotto 055pro + głowice Mg. Drgania ustały ( niestety przy pełnym rozłożeniu na maksymalną wysokość nadal coś drży ale do 1,4 m spoko. Manfrotto posiada jeszcze kilka funkcji które doceniłem w trakcie użytkowania:
    -mogę sobie rozłożyć dwie nogi a trzecią odchylić maksymalnie i nie rozkładać w celu oparcia o np. parapet( fajnie siedzieć w domu i focić zimno i ulewę z okna) murek, barierki-
    platformy widokowe i ciekawe widoki w miastach często tak mają a wtedy mogę aparat wychylić maksymalnie do barierki.
    -mogę fotografować z pozycji leżącej i sam się jeszcze na nim oprzeć
    -ramie jest wyjmowane i mogę zamontować w pozycji poziomej co pozwala fotografować pionowo w dół
    -głowica mg jest lekka

Wady:
    cięzki jak cholera i wielki ! jak go zawieszę na ramieniu w firmowej torbie to mi sięga od uda do szyi, ale wożę go w samochodzie, jak mam wnieść go pod jakąś góre to się strasznie namęczę...

jeżeli nie chcesz kupić od razu droższego to wybierz sobie najbardziej stabilny na jaki Cię stać ( jak ja kupowałem to poszedłem z aparatem i sobie popróbowałem więc może i ty sobie tak poszukaj) WIĘCEJ BEDZIESZ MIAŁ RADOŚCI Z NIEPORUSZONYCH FOTEK NIŻ Z TEGO ŻE SIĘ NIE NAMĘCZYŁEŚ DŹWIGAJĄĆ STATYWIK A W GÓRACH ZAWSZE WIEJE...
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dodam kilka refleksji o statywach.

1) Im dłuższej ogniskowej sie używa, tym bardziej przydaje sie statyw. Im dłuższa jest aktualna ogniskowa, tym lepszy musi być statyw, a jeszcze bardziej lepsza głowica. To jest potrzebne koniecznie w fotografii przyrodniczej, sportowej i technicznej.

2) Jakość statywu to przede wszystkim:

- dobre spasowanie wszystkich elementów - takie aby mozna było po pierwsze dokładnie ustawić aparat, czyli kadr, po drugie, aby mozna było dokonywać ewentualnych manipulacji w aparacie (naciskanie przycisków, kręcenie pierścieniami, itd.) bez zmiany położenia aparatu, czyli z zachowaniem raz ustawionego kadru. Raz ustawiony aparat musi stać na mur. Szczególnie ważna jest głowica - ustawienie aparatu w pozycji poluzowania głowicy powinno być dokładnie zachowane w pozycji zaciśnięcia, zablokowania głowicy kulowej lub osi głowicy 2 lub 3-osiowej. Blokowanie nie powinno zmieniać położenia aparatu! Oczywiście w pewnyych granicach to położenie się zmienia, ale tolerancja musi być na tyle wąska, aby położenie aparatu nie zmieniało się powiedzmy prawie wcale, im lepsza głowica - tym mniej.

- wysoka trwałość współpracujących części (nóżek, zacisków, głowicy, a w niej mechanizmów ustawiających, jeżeli takie są i blokujących, itd.) - nie powstawanie nadmiernych luzów w mechanizmach podczas długotrwałego użytkowania.

- dobra ergonomia sprzyjająca dokonywaniu szybkich i dokładnych ustawień (wysokość statywu, wysunięcie osi, przechyły,obroty głowicy, itd.), sprzyjająca gładkiemu i szybkiemu rozkładaniu i składaniu statywu oraz zakładaniu nań aparatu (ergonomiczny mechanizm szybkozłączki ułatwiający szybkie i pewne zakładanie na statyw aparatu lub obiektywu, jeżeli mocowanie jest umieszczone na obiektywie), ergonomia nie promująca uszkodzeń, jak np. ciężko pracujące zaciski, lub przeguby, co powoduje szewską pasję i prowadzi do szarpnięć i kopnięć oraz nadweręża układ nerwowy użytkownika.

Tylko bardzo drogie statywy i niestety dość cięzkie odpowiadaja w pełni tym wymaganiom.
    Ja osobiście pracuję niekiedy na statywie produkcji krajowej, drewnianym, z wbudowaną solidną głowicą kulową, z korbką, itd. Jest on bardzo cięzki (około 6 kg), ale raz umocowany na nim aparat ani drgnie podczas manipulacji jego elementami sterowania. Pełen komfort pracy, można się skupić bardziej na zdjęciach.

3) Używanie statywu do amatorskich zdjęć krajobrazowych (np. w otwartym terenie, w architekturze już wymagania są wyższe) z krótszymi stosunkowo ogniskowymi zwykle nie niesie bardzo wysokich wymagań co do stabilności , spełniają je tańsze statywy, myślę, że w cenie od 200 zł bez głowicy. Jeśli się sporadycznie używa sprzętu, np. kilka razy w roku, to można próbować użytkować jeszcze tańsze urządzenia.

Z powyższego wynika, że nic nie ma za darmo - chcesz mieć stabilność, ergonomię i trwałość, to płać. Wykonujesz fotki sporadycznie, to możesz iść na kompromis (cena - jakość pracy ze statywem).

Dodam jeszcze uwagę o wietrze. Jak mój przedmówca powyżej, tutaj nie ma siły, statyw musi być odpowiednio ciężki. O używaniu lżejszych statywów przy silniejszym wietrze, nawet dość drogich, mozna zapomnieć.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    acha jak jesteś z warszawy to w sklepie foto kuriera możesz sobie wypróbować manfrotto statywy i głwice

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jak dla mnie to post Tadeusza podsumowuje całą dyskusję. Szacuneczek!
    A tak na marginesie: może i za markę się płaci ale marka zobowiązuje i w cywilizowanym kraju (Polska za taki uchodzi) sprzedawca ma swoje obowiązki, kupujący swoje prawa i do tego dochodzą dobre obyczaje i jeśli statyw kupiony za ciężkie pieniądze nie spełnia pokładanych w nim oraz obiecanych przez producenta nadziei to odnieś go do miejsca zakupu i poproś (grzecznie) o zwrot wcześniej zapłaconej kwoty.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Jak dla mnie to post Tadeusza podsumowuje całą dyskusję. Szacuneczek!
    i ani razu nie wymienił żadnej nazwy producenta

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    jeśli statyw kupiony za ciężkie pieniądze nie spełnia pokładanych w nim oraz obiecanych przez producenta nadziei to odnieś go do miejsca zakupu i poproś (grzecznie) o zwrot wcześniej zapłaconej kwoty.
    Muszę Cię rozczarować. Żaden statyw nie musi spełniać obiecanych oraz pokładynych w nim nadziei, a sprzedawca nie ma obowiązku zwracania pieniędzy i obojętne w jaki sposób będziesz prosił.
    Liczą się tylko napisane na papierze dane techniczne i jeżeli statyw utrzyma zadeklarowany ciężar to wszystko jest w porządku. Każde pęknięcie, urwanie, złamanie, ... może zostać potraktowane jako uszkodzenie mechaniczne i użytkowanie niezgodne z zaleceniami producenta.
    Zakupu trzeba dokonywać świadomie i sprawdzić przed zakupem, czy będzie spełniał nasze oczekiwania.

Refleksje Tadeusza Jankowskiego są warte uwagi, ale obawiam się, że statyw spełniający wszystkie te warunki będzie kosztował kilka tys. i na własnych plecach go nie uniesiemy.
    Proponowany FT-666 to statyw spełniający większość warunków, a po wymianie głowicy na Manfrotto 808CR4 zadowoli nawet wybrednych, a będzie to tylko połowa ceny oryginału Manfrotto 055 PRO B.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Muszę Cię rozczarować. Żaden statyw nie musi spełniać obiecanych oraz pokładynych w nim nadziei, a sprzedawca nie ma obowiązku zwracania pieniędzy i obojętne w jaki sposób będziesz prosił.
    Liczą się tylko napisane na papierze dane techniczne i jeżeli statyw utrzyma zadeklarowany ciężar to wszystko jest w porządku. Każde pęknięcie, urwanie, złamanie, ... może zostać potraktowane jako uszkodzenie mechaniczne i użytkowanie niezgodne z zaleceniami producenta.
    Zakupu trzeba dokonywać świadomie i sprawdzić przed zakupem, czy będzie spełniał nasze oczekiwania.
    Przepraszam za moje uwagi na ww. temat, ale po zaledwie dwóch latach mieszkania na zachodzie europy przyzwyczaiłem się do tutejszych standardów. Sprzedawcy często zależy na dobrej opinii bardziej niż na kilku funtach zysku. Jak oddawałem (dla przykładu) bezprzewodową kartę sieciową (zrywała połączenie) to sprzedawca nawet nie zajrzał do pudełka! Dlatego jeśli producent statywu pisze że utrzyma on 1,5 kg to ja chcę tą masę mieć utrzymaną stabilnie w przeciętnych warunkach. Inaczej przepraszam bardzo, ale jak się coś pisze w instrukcji lub folderze to trzeba za to brać odpowiedzialność, a nie zasłaniać się błędami użytkownika.
    I cyfra i analog...