Strona 8 z 48 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Ja jak widzę korbkę do unoszenia kolumny centralnej to dziękuję.
    ten temat nie był poruszany, czyli nieważne jaka firma unikać korbki bo slik velbon tez przeciez maja korbki.
    mógłbyś szerzej rozwinąć temat dlaczego ?
    Korbka na statywie kojarzy mi się z dwoma rzeczami:

- statyw jest raczej z serii "video"
    - każde tanie chińskie badziewie ma korbkę

Mam po prostu awersję do "korbkowanych" statywów. Wszystko co jak dotąd wpadło mi w ręce i miało korbkę było poniżej krytyki.
    I cyfra i analog...

The z00m
    Gość
    Ja bym nie kombinował i kupił sprawdzoną konstrukcję. Dobre recki ma Manftotto 055 PRO B za około 500PLN. Do tego głowica Manfrotto 486RC2 za około 200PLN.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Troche to chore, zeby ktos wydawal 700zl na statyw, ktory uzywa od czasu do czasu. Za prawie te same pieniadze mozna kupic juz stalke do Olka lub lampe blyskowa. Czy rzeczywiscie trzeba inwestowac w tak drogie statywy? Czy jak ktos uzywa takowego raz na miesiac do pstrykniecia fotki nocnej to sie oplaca? Odpowiedzi w zasadzie juz padly, jednak czytam ten topic i z przerazeniem stwierdzam, ze chyba nigdy nie kupie statywu.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    manfrotto jakby nie liczył potrzeba ok. 800 zł za komplet a nawet więcej, statyw używam średnio raz w miesiącu i to naprawdę niewiele. Kupiłem w sklepie Fripers ale link do tego już masz. Jestem zadowolony gdyż spełnia on moje oczekiwania. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    Troche to chore, zeby ktos wydawal 700zl na statyw, ktory uzywa od czasu do czasu. Za prawie te same pieniadze mozna kupic juz stalke do Olka lub lampe blyskowa. Czy rzeczywiscie trzeba inwestowac w tak drogie statywy? Czy jak ktos uzywa takowego raz na miesiac do pstrykniecia fotki nocnej to sie oplaca? Odpowiedzi w zasadzie juz padly, jednak czytam ten topic i z przerazeniem stwierdzam, ze chyba nigdy nie kupie statywu.
    Są ludzie którzy wydają kolejne 700 zł na ZD35 aby od czasu do czasu pstryknąć fotkę makro.
    Nic za darmo nie ma, a już szczególnie jakości. Z tą kwotą to chyba jednak lekko przesadziłeś, chwalona - ganiona Sherpa 600R to wydatek około połowy wymienionej kasy.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Są ludzie którzy wydają kolejne 700 zł na ZD35 aby od czasu do czasu pstryknąć fotkę makro.
    Nic za darmo nie ma, a już szczególnie jakości. Z tą kwotą to chyba jednak lekko przesadziłeś, chwalona - ganiona Sherpa 600R to wydatek około połowy wymienionej kasy.
    Zazwyczaj jest tak, ze za jakosc sie placi. W koncu nie oszukujmy sie - nikt nie jest w stanie wykonac produktu firmy X takiej samej jakosci za 1/2 czy 3/4 ceny oryginalu. Sam jestem za tym aby kupowac rzeczy, ktore beda sluzyly lata i nie denerwowac sie pozniej bo cos tam sie zepsulo czy niezadzialalo. Jednak kwota rzedu 700-800zl za statyw naprawde mnie przeraza. Poki co nie jestem w stanie wiecej przeznaczyc na statyw jak 200-300zł co i tak uwazam za dosc znaczna sume zwazajac na moje mozliwosci finansowe i inne priorytety wydatkow.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    Zazwyczaj jest tak, ze za jakosc sie placi. W koncu nie oszukujmy sie - nikt nie jest w stanie wykonac produktu firmy X takiej samej jakosci za 1/2 czy 3/4 ceny oryginalu. Sam jestem za tym aby kupowac rzeczy, ktore beda sluzyly lata i nie denerwowac sie pozniej bo cos tam sie zepsulo czy niezadzialalo. Jednak kwota rzedu 700-800zl za statyw naprawde mnie przeraza. Poki co nie jestem w stanie wiecej przeznaczyc na statyw jak 200-300zł co i tak uwazam za dosc znaczna sume zwazajac na moje mozliwosci finansowe i inne priorytety wydatkow.
    Z tym 3/4 to jeszcze bym się spierał. Oczywiście, że za jakość się płaci, ale nie zapominajmy też o tzw. "marce". Nie wiem jak w fotografii, ale ogólnie w gospodarce zdarza się, że rzecz X i rzecz Y, zbudowane/złożone/uszyte/sklejone/whatever... praktycznie z identycznych komponentów, z identyczną jakością, różnią się ceną tylko dlatego, że produkt "X" ma wyrobioną markę.

Niemniej jednak, bo nie o tym ta dyskusja, w 100% zgadzam się z rap1d'em. Sam chcę sobie kupić statyw, jednakże po przeczytaniu tego wątku i cen, które tutaj padają (500, 600, 700, 800 zł) przerażają mnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma innej możliwości. Jeżeli chcemy mieć na statywie nalepkę Manfrotto, to trzeba wydać 550zł za 055PRO i dodatkowo co najmniej 250zł na głowicę 3D. Napisałem już wyżej, że spokojnie można znaleźć dobry statyw z głowicą za 300zł. Jakość wykonania, parametry i stabilność na poziomie 055 PRO. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możemy przeznaczyć na profesjonalną głowicę 808RC4 (400zł), lub trochę skromniej na 804RC2 (240zł), albo zadowolić się głowicą kupioną w zestawie. Statyw jest bardzo stabilny.

Poniżej link z dokładnym opisem statywu.

http://www.fotocenter.pl/index.php?d=produkt&id=255

... a tutaj najniższa cena za ten model.

http://www.allegro.pl/item199245118_...sjonalny_.html

Facet pomylił wprawdzie wagę zestawu, ale można wynegocjować koszty przesyłki i całość otrzymać za dokładnie 300zł.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    przeciez to jest troche inna wersja tego statywu co ja podalem, ten ma funkcje makro i nie ma korbki. ale raczki, logo na pozdzialce to to samo.

i tez sie zgadzam ze nie mozna oceniac od razu ze statywy ponizej 500, 700, 800 zl sa be to nie marka i tak dalej.

patrzac dalej w ten sposob, to nikt tu nie powinien miec lampy fl-36 tylko fl-50, o kitach zapomnijmy, jedyne co mozna podpiac to 14-54, nie wiem po co niektorzy uzywaja wogule sigm. i mozna tak w nieskonczonosc.

albo nie patrzac na olka od razu wersja profi, pana C za kilkanascie, kilkadziesiat tysiecy.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ktoś miał może szerzej doczynienia z GOLDPHOTO ?
    póki co znalazłem na Forum 5 wypowiedzi z czego jedna mocno negatywna

Czy jest ktoś kto ma i czuje się zadowolony, jeśli tak to który model. Czy jest ktoś kto ma i czuje się nie zadowolony.

Jeśli to możliwe prosił bym o odpowiedź ludzi, którzy rzeczywiście mieli przyjemność / nieprzyjemność posiadać tenże statyw, bo sądzę że ich wypowiedź będzie miarodajna

pozdrawiam

dobas