Strona 6 z 48 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    niby fajne te statywy ale spróbujcie zrobić panoramę na wysuniętej kolumnie... ideałem byłoby mieć dwa sprzęty - jeden klasyczny, drugi szpiegowski, z dwoma osiami obrotu blokowanymi jednym dociskiem...
    kupiłem tego 600R i powiem szczerze - nigdy nie wysunąłem kolumny na max bo do wizjera bym nie sięgnął okiem - mam 182cm. Nie ma poziomicy i podziałki więc do panoram rzeczywiście ciężko ale...no właśnie - ma fajny dynks, że skręcenie rączki stabilizującej położenie głowicy na "prawie maks" blokuje ją na maksa w pionie ( nie ruszysz za chiny ) ale umożliwia płynne obracanie głowicy w poziomie !!!. Myślałem że to takie luzy w moim modelu ale wyprowadził mnie z błędu jeden gościu, który podpowiedział że to rozwiązanie pod panoramki właśnie...
    Dobry sprzęt, choć niestety waży swoje, gabaryty też ma....ale utrzymuje E-1 z gripem i 40-150 spokojniutko.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do tego statywu powinni dodawać poziomiczkę
    http://www.allegro.pl/item171881548_...promocja_.html
    c-7070

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no ta poziomica wymiata, szkoda że stoi prawie banieczkę (dochodzi wysyłka).

ostatnio sprawdziłem i na 11mm (przy kadrze poziomym) można pociskać panoramy ale każda odchyłka od poziomu morduje... taka poziomica załatwia chyba temat.

p.s. niewykluczone że po takim wypoziomowaniu i na 10mm dałoby się powalczyć...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Statyw - jaki, dlaczego, za ile?

Cytat Zamieszczone przez willow32
    Cytat Zamieszczone przez szpila9

Co wybrać? Dlaczego? i dlaczego tak tanio lub dlaczego tak drogo?

Czy udźwignie E-300? lub temu podobne?

Za wszelkie uwagi i porady z góry serdeczne dzięki!
    Pozdrawiam!
    To najpierw podaj do czego ten statyw, na wypady w plener, do pracy w sudio, imprezy plenerowe i we wnętrzach?
    Statywy różnią się nie tylko ceną ale i przeznaczeniem, więc zeby udzielić konkretnej rady trzeba wiedzieć więcej o przeznaczeniu.
    pozdrawiam

No to jesteśmy w domu !
    Gdy w Decathlonie zainteresowałem się tematem butów trackingowych, to się okazało, że każdy szanujący się turysta powinien miec przynajmniej z 10 par butów.
    Bo w sklepie są buty do podchodzenia i schodzenia, do spacerów i do biegów, na tereny podmokłe i suche, na niziny i wyżyny itd. itp.
    Fajnie.
    Ale kogo na to stać ???

Pozdrówka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Statyw - jaki, dlaczego, za ile?

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Gdy w Decathlonie zainteresowałem się tematem butów trackingowych, to się okazało, że każdy szanujący się turysta powinien miec przynajmniej z 10 par butów.
    Bo w sklepie są buty do podchodzenia i schodzenia, do spacerów i do biegów, na tereny podmokłe i suche, na niziny i wyżyny itd. itp.
    Fajnie.
    Ale kogo na to stać ???

Pozdrówka
    OT: e tam dziesięć... 3 wystarczą:
    skorupy na zimę // choc ta opcja tylko dla tego kto potrzebuje i wykorzysta
    skórzane na wiosna-jesień
    sandały

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

też myśle o statywie

Witam

Też myśle o statywie, i pewnie niektórzy mnie wyśmieją, ale marzy mi sie Velbon Carbon, np Velbon Sherpa Pro CF-630. Może z targów łódzkich go jakos wytarguje.

Natomiast mam watpliwośc:
    Jak włukno węglowe sprawdzi sie w terenie, gdzie jest sporo "pukniec", i do tego niskie temperatury tez bywają.

Czy ma ktos doświadczenie z takim statywem?

Czy może nie zawracac sobie głowy i wziąsc "zwykłego" 600R ?

Będe wdzięczny za radę.
    Zbyszek
    entuzjasta fotografi, gór, i żeglarstwa
    E-1; ZD9-18; 14-54; 50-200; 50; FL36

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    popatrz na SLIKA
    było sobie życie

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Kolega kupił no-name'a za 80 zł i próbował mnie przekonać, że wystarczy do utrzymania aparatu za 2500 zł, ale ja swój sprzęt cenię nieco bardziej i zainwestowałem w Velbona Sherpę 600R. Zdecydowała o tym głównie częstotliwość występowania tego modelu w stopkach wielu użytkowników wielu forów. I jak na razie nie żałuję, nie za ciężki i nie za lekki, stabilny z porządną głowicą (mam E-300 z 14-54 próbowałem też z 40-150), schodzi nisko nad ziemię (29 cm), można nawet niżej, wystarczy odwrócić kolumnę i wkręcić ją głowicą do dołu, nogi blokują się w trzech rozstawach. Kolumna jest dzielona i łatwo się ją mocuje.
    Drugim kandydatem był dla mnie Benbo Trekker (Benbo Trekker MkII ), ciekawa i solidna konstrukcja, zwłaszcza jeśli chce się robić makro.
    Sherpa wygrała z nim ceną.
    Czy którykolwiek ze statywów Velbon daje możliwość zamontowania kolumny w poziomie jak ma to miejsce w Benbo Trekker MkII? Z punktu widzenia makrofotografii to rewelacyjne rozwiązanie. Zastanawiam sie, na ile montowanie glowicy odwrotnie w Velbonach jest wygodne podczas fotografii makro?
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Jezeli myślisz focić wszelkie żywe makra to zapomnij o statywie.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Jezeli myślisz focić wszelkie żywe makra to zapomnij o statywie.
    Nie, nie mam na mysli tylko zywych robali.
    Chodzi mi takze o martwa nature i zastanawiam sie czy jest jakas alternatywa dla MKII?
    Widzialem ze Manfrotto 190 umozliwia poziome mocowanie kolumny, ale on sprzedawany jest chyba bez glowicy. Nie wiem jaka do tego typu rzeczy potrzebna bylaby glowica.
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50