Strona 4 z 48 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zastanawiam sie nad DF-60 VELBON'a czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym statywem i ktoryms z aparatow systemu 4/3 ? Najlepiej interesowalby mnie E1 + jakies tele.

Co do samego DF-60 to sadze ze DF-50 i DF-40 to sa te same konstrukcje rozniace sie ylko wysokoscia, natomiast same mocowanie aparatu powinno byc to samo, czy sie myle ?
    ...był Olek jest A6000

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja po pewnym czasie użytkowania statywu, doszedłem do wniosku że tak naprawdę to on mi nie jest potrzebny. Przed zakupem naprawdę warto zastaownić się czy potrzebujemy statyw, czy może własnie monopod(tak jest w moim przypadku).

Statyw tak naprawdę przydaje sie w zdjęciach nocnych i przy spotach rodzinnych(chociaż też nie można gdzies aparacik ulokować). W innych przypadku jezel już do monopod, który służy za AS

Naprawdę warto się zastanowić, gdyż to jest zakup na dłużej, warto kupić coś porządnego aby póxniej nie denerwować się przy użytkowaniu.

Aktualnie mój statyw od kilku miesięcy lezy nie używany, a monopod to ja bym uzywał nie raz (ale narazie mam inne wydatki)

Pozdrawiam
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

jadę na DF-50 i wszystko OK.

DF-60 różni się w kilku aspektach od DF-50:
    - waga
    - wysokość
    - inna złączka (moim zdaniem lepsza, przemyślana)
    - pasuje do niego pokrowiec VELBON #500 (DF-50 w nim ma luzy, ale nie ma pokrowca dedykowanego do DF-50)

chciałem kupić DF-60, ale nigdzie nie było, więc zapodałem DF-50 i jest OK. nic nie opada.
    DF-60 ma znajomy i jest to jeszcze lepsza maszyna, polecam oba - nic więcej nie trzeba do panoramek i nocnych.

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Statyw - jaki, dlaczego, za ile?

Jeronimo: scalilem watek "Statyw - jaki, dlaczego, za ile?" z tym wątkiem "STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami".
    Mam nadzieje ze ten watek bedzie jednym dużym kompendium o statywach/monopodach.

[center:a2daa3e935] [/center:a2daa3e935]

Chciałbym abyście udzielili dobrych rad zarówno mi jak i innym którzy zaczynają bawić się w fotografię, a pomyśleli, że pora na zakup statywu, bo "z ręki" coś jednak nie wychodzi jak powinno.

Oferta jest szeroka jak w każdej grupie produktów, są statywy za 40zł i za 400zł i droższe. Są wysokie na 90cm i na 190cm?

Co wybrać? Dlaczego? i dlaczego tak tanio lub dlaczego tak drogo?

Czy udźwignie E-300? lub temu podobne?

Za wszelkie uwagi i porady z góry serdeczne dzięki!
    Pozdrawiam!
    E-300 / 14-45; 40-150, FL-36

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Statyw - jaki, dlaczego, za ile?

Cytat Zamieszczone przez szpila9

Co wybrać? Dlaczego? i dlaczego tak tanio lub dlaczego tak drogo?

Czy udźwignie E-300? lub temu podobne?

Za wszelkie uwagi i porady z góry serdeczne dzięki!
    Pozdrawiam!
    To najpierw podaj do czego ten statyw, na wypady w plener, do pracy w sudio, imprezy plenerowe i we wnętrzach?
    Statywy różnią się nie tylko ceną ale i przeznaczeniem, więc zeby udzielić konkretnej rady trzeba wiedzieć więcej o przeznaczeniu.

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Głównie i chyba tylko i wyłącznie plener. Robiłem fotki "z ręki w pochmurny dzień i przy dłżch czasach moja rączka za bardzo trzęsie -to co wyszło nadaje się głównie do kosza

stąd chyba jedyne wyjście - statyw. Chciałbym też poćwiczyć miasto nocą, a tu bez statywu ani rusz.

Dzięki za zainteresowanie!
    Pozdr!
    E-300 / 14-45; 40-150, FL-36

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Velbony z Serii sherpa...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    polecam Velbon Sherpa 600
    Intensywnie użytkuję go od 2 lat i nie mam z nim problemów.
    Do pieszych wypraw ( np. góry ) polecam monopod.

http://www.allegro.pl/item173433957_...s_prezent.html

Bardzo dobry monopod za śmieszne pieniądze.
    c-7070

dinx6
    Gość
    Sam mam Velbona Sherpę i potwierdzam- bardzo dobry. Lekki i stabilny. Ma do tego opcję macro z której czasem korzystałem.

Podczas zakupu zwróć uwagę na to by po rozłożeniu był stabilny i niezbyt lekki. Chińszczyzna się trzęsie i właściwie do niczego nie nadaje. Nie ma sensu moim zdaniem kupować statywów tanich i w całości plastikowych, bo te się zwykle rozpadają po 2 miesiącach w drobny mak. Ważna jest też IMO głowica, akurat ten Velbon którego mam daje możliwość swobodnego przekadrowywania, a następnie unieruchomienia w wybranej pozycji pion- poziom. Ma opcję blokady nóg (w jednym położeniu, ale i to dobre) co pomaga w prostym ustawianiu. Nie ma natomiast poziomicy która czasem też by się przydała.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Polecam statywy z oferty firmy Slik, mało znana na polskim rynku do niedawna nie było dystrybutora z prawdziwego zdarzenia, ale już jest) Statywy z serii PRO to w/g mnie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie, wykonanie i jakosć na poziomie Manfrotto ale cena minimum 30% niższa. Ceny za komplet z głowicą pomiędzy 300 a 400pln.
    Więcej o samych statywach masz na http://www.slik.com.pl/
    Osobiście używam Slik ABLE 300DX z głowicą jak dla mnie bomba, wcześniej miałem chińczyka w wersji PRO (Fangier czy jakoś tak) dałem za niego prawie 200pln i rozleciał się po pół roku, dramat!!

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5