Strona 34 z 48 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Są kulowe z możliwością panoramowania. Popatrzcie na głowice BENRO http://fotozakupy.pl/szukaj/zaawansowane/18.
    Nie wiem le chcesz wydać, ale tak jak i w statyw WARTO RAZ ZAINWESTOWAĆ.
    Osobiście korzystam z nóg GoldPhoto i chwilowo głowicy 3d (tejże marki). Głowica kupiona na CITO i byłem mile zaskoczony. Domyślnie sam szukam porządnej kulowej - byle nie zbankrutować! Trzeba pamiętać że te wszystkie szpeje ktoś musi nosić i tym KIMŚ pewnie będziesz TY

Czekam aż moja pociecha podrośnie na tyle żeby chodziarz ten statyw nosić za mną... W sumie ok. 3KG, ale staram się go zawsze zabierać żeby nie pluć sobie potem w brodę że go nie zabrałem bo....
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam, też nie wiem co wybrać jako statyw do mojego aparatu..
    Statyw(tripod) musi być ciężki i wysoki. Przeglądając różne fora internetowe doszedłem do wniosku, że wybiorę nóżki GoldPhoto YH324(podobno wierna kopia Manfrotto jakiegoś) plus główka Manfrotto 141RC. Cena zestawu nie może przekraczać 350 złotych polskich. Zastosowanie: nocne kadry, macro. Statyw ma być ciężki I tu nachodzi mnie myśl, że może Wy mi pomożecie w doborze. Głowica 3D, żadne kulkowe i inne pokemaniaste nie wchodzą w grę. Czy to dobry wybór? Czekam na opinię :] A może Velbon?
    GP wybrałbym dlatego, że jest wysoki i tani. Na wielu forach raz go chwalą ra przeklinają..
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar alastor
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Witam

Po przeczytaniu wątku, mamniestety nadal kilka wątpliwości przy wyborze statywu. Szczerze mówiąc nie miałem żadnego porządnego statywu w rękach (na razie używam "cuda" za sto złotych) dlatego proszę o poradę bardziej doswiadczonych użytkowników. Chciałbym używać statywu do robienia zdjęć w:

- plenerze wiadomo krajobraz, ludzie, być może w przyszłosci pod E-3 + 50-200 (ale nie w czasie pieszych długich wycieczek, czyli ciężar ustrojstwa nie musi być ekstremalnie mały)

- w pomieszczeniach z lampą założoną na aparat (max obc. E-3+FL50R+14-50)

Najważniejszy dla mnie wydaje się komfort korzystania z głowicy. Nie wiem naprawdę jaką wybrać.

Wstępnie namierzyłem taki statyw:

http://jabbafoto.pl/opis/234072/benr...c-a-457n6.html

w internecie chwalą tą firmę, ale opinia z tego forum jest dla mnie bardziej wiarygodna może ktoś użwa jej sprzętu i podzieli się wrażeniami

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie używam tego, ale patrząc po wadze, nie chciałbym tego nosić. Sam kupiłem Velbon Sherpa 600R, ale dużo osób poleca Gitzo.

Poczytaj sobie ten wątek http://www.fotoprzyroda.pl/statyw-vt795.htm

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Skusiłem się na Manfrotto 190SH jednak + 056..
    Głowica do wymiany za kilka lat.
    zZz

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    Skusiłem się na Manfrotto 190SH jednak + 056..
    Głowica do wymiany za kilka lat.
    jak wrażenia z użytkowania głowicy ?

IMHO dobry wybór na początek
    jak dobrze rozumiem to masz tą 056 3D junior
    możesz opisać precyzyjność ustawiania i czy jest możliwość stopniowego luzowania śrub ?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Największą wadą jest brak szybkozłączki w 056 3D Junior, drugą sprawą jest brak poziomiczki.. ciężko ustawić poziom do Panoramy. Wogóle precyzyjne ustawianie tej głowicy jest wsumie wyzwaniem samym w sobie ponieważ przy ustawieniu dokłądnym, gdy się dokręca śruby minimalne przestawienia są. Zakres pracy sam w sobie jest OK.
    Co do statywu to trzeba mocno śruby dokręcić żrby twardo stały.
    ..
    Ogólnie to za niski jest ten statyw dla mnie.
    zZz

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alastor Zobacz posta
    Witam

- plenerze wiadomo krajobraz, ludzie, być może w przyszłosci pod E-3 + 50-200 (ale nie w czasie pieszych długich wycieczek, czyli ciężar ustrojstwa nie musi być ekstremalnie mały)

- w pomieszczeniach z lampą założoną na aparat (max obc. E-3+FL50R+14-50)

Najważniejszy dla mnie wydaje się komfort korzystania z głowicy. Nie wiem naprawdę jaką wybrać.

Wstępnie namierzyłem taki statyw:

http://jabbafoto.pl/opis/234072/benr...c-a-457n6.html

w internecie chwalą tą firmę, ale opinia z tego forum jest dla mnie bardziej wiarygodna może ktoś użwa jej sprzętu i podzieli się wrażeniami

Pozdrawiam
    jesli interesuje Cię Benro to zobacz A600 z dowolną głowicą. Jest o połowę lzejszy. W komplecie z BH2 można kupić za 490 pln.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar Krolik77
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam
    Nadszedł czas na kupno nowego statywu . Moim pierwszym statywem był Velbon DX-888 dobrego słowa o nim powiedzieć nie mogę . Od ponad roku nie używam statywu ale co raz bardziej mi go brakuje . Ostatnio moją pasją stały się ptaki jednak chodzenie po lesie z aparatem przynosi marne skutki więc czas na czatownię . Nogi statywu to najprawdopodobniej będzie Manfrotto 055b ale nie wiem jaka głowica kulowa czy inna. Ewentualnie w ramach oszczędności może kupię nogi GoldPhoto ale ciągle mam problem z głowicą .Sprzęt jaki ma głowica obsługiwać to E-3 z 50-200 + EC-14
    D7000+Grip, N16-85mm,S100-300/4,Slik DX700 PRO ,Lowepro Flipside 300

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krolik77 Zobacz posta
    [...]. Nogi statywu to najprawdopodobniej będzie Manfrotto 055b ale nie wiem jaka głowica kulowa czy inna. Ewentualnie w ramach oszczędności może kupię nogi GoldPhoto ale ciągle mam problem z głowicą .Sprzęt jaki ma głowica obsługiwać to E-3 z 50-200 + EC-14
    do 055prob używam 488rc0 lub 229 3D PH
    obie mają bardzo wygodne w ustawianiu plytki sześciokątne i sensowną płytkę elkształtną
    głowice stosuję zamiennie zależy czy mi się chce dźwigać i czy potrzebuję precyzyjne kadry.