No i juz sprawdziłem, lusterko można do tego statywu podpiąć. Nie ukrywam, że sama obsługa troszkę niewygodna (potrzebny klucz 19) do kontrowania śruby ruchu pionowego. Na początek musi mi wystarczyć.
No i juz sprawdziłem, lusterko można do tego statywu podpiąć. Nie ukrywam, że sama obsługa troszkę niewygodna (potrzebny klucz 19) do kontrowania śruby ruchu pionowego. Na początek musi mi wystarczyć.
Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
Witam Wszystkich.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Od dłuszego czasu śledzę forum i dopiero dziś postanowiłem zabrać głos. Stoję przed wyborem statywu (jak część z forumowiczów) i chciałem się podzielić znaleziskiem. Chodzi o test Manfrotto 055xprob i Manfrotto 488RC2. Może komuś z szanownych koleżanek i kolegów się przyda. Sam zastanawiam się gorąco nad zakupem głowicy 488RC2 (ale jeszcze nie wiem na jakich nogach, 055xprob - trochę za drogie). Pozdrawiam i zachęcam do lektury.
Zestaw dobry ale nie w teren
Dobrych kilkanaście lat temu miałem którąś ze starszych wersji 55-ki z głowica 029 i po dwóch wyprawach na Gęsią Szyję i w Dolinę Roztoki miałem dość
Do studia jak najbardziej ale do noszenia to się toto nie nadaje.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Velbon Sherpa 600R
Zestaw jest z głowicą i pokrowcem do noszenia na ramieniu.
Mam od dwóch lat i daje radę, najwyżej przy duzym wietrze może zadrżeć.
Niektórzy chwalą tu też statyw Slik Pro 330 DX ale sam nie używałem.
PS
Linki do szczegołowych opisów Sherpy:
http://www.fotografuj.pl/Article/Sta...rpa_600R/id/12
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...herpa-600r.htm
W drugim kiedyś były fotki ale wcięło
PPS
Frotka ma lepszą głowicę bo każda z płaszczyzn regulowana jest oddzielnym pokrętłem. Przydaje się to np. przy panoramowaniu. Sherpę blokuje się jednym co jest szybsze i wygodniejsze w podróży ale już niekoniecznie bardziej praktyczne.
Ostatnio edytowane przez rocco ; 3.02.09 o 14:29
Ja ma Slika i jestem zadowolony:http://fotozakupy.pl/statyw/slik-pro...-glowica,2076s
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Ja niedawno kupiłam Sherpę 750R - świetny statyw
zastanawiałam się też nad modelem 600R, bo również wiele osób go poleca, ale teraz nie żałuję wyboru - statyw sprawdza się znakomicie
A jaką głowicę byście doradzali do E-3. Myślałem nad kulową no ale już sam nie wiem.
E- system i N-system
Hm... Znaczy to jest tak, że sama statyw 055PROB waży tyle, co Velbon Sherpa 600R. Różnica w wadze to głowica do Frotki (czyli jakieś 0,4-0,7 kg - w zależności, jaką się wybierze).
Lżejszy statyw jest 2 razy droższy (przy czym nie chodzi tu o mnożenie kwoty do 100 PLN) I niestety - nie dwa razy lżejszy lecz o 1/3, bo waży o 0,8 kg mniej (1,7 kg).
Wybór - dźwigać, czy płacić... Ja wolę dźwignąć to tu to tam (sporadycznie w moim przypadku), a pozostale w portfelu 6 stówek przehulać
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kulową. Ze względów praktycznych.
Ja myślę o tej o 486RC2 lub o 322RC2.
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 25.02.09 o 07:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
Też ostatnio ganiałem za nogami i głowicą właśnie pod E-3, jak Plumekwspomina ze względów praktycznych - kulowa a z drugiej strony 3D jest precyzyjna lżejsza i super do panoram przy których kulowa odpada polecam małą lekką z trzema pozimicami PHD-51Q velbon
12945PZDR
Saboor
P.S.
jest bardzo ustawna i szybka w obsłudze
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|