Strona 32 z 48 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Statyw i głowica - ważna rzecz!

Ja mam dwa statywy - pierwszy, Velbon CX 640 - kupiony 7 lat temu w Stodole,który służył mi pod C4000 i do dzisiaj jest vgc a drugi to też Velbon,model Sherpa Pro CF 635,do tego głowica kulowa - Velbon QHD-71Q.Zestaw jest super - statyw lekki ale bardzo stabilny,głowica - rewelacyjna!
    Na statywie nie warto oszczędzac - prawda jest taka,że za byle jakie pieniądze dostaniesz byle jaki towar.Liczą się trzy marki - Velbon,Manfrotto i Gitzo,tak jak w świecie kamer ( małoobrazkowych oczywiście ) - Oly,N,C i którąkolwiek z tych firm się wybierze na pewno nie będzie płaczu nad wylanym mlekiem.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    [...] Liczą się trzy marki - Velbon,Manfrotto i Gitzo,tak jak w świecie kamer ( małoobrazkowych oczywiście ) - Oly,N,C [...]
    Pozdrawiam.
    Chyba trochę za duże uogólnienie co do liczby i doboru firm, choć pewnie wszyscy się zgadzają, że kupowanie statywu za grosze może się szybko zemscić.

Ostatnio przeglądając sieć pod kątem statywów znalazlem dużo pozytywnych opini odnośnie statywów Benro. Podobno są to chińskie kopie Gitzo, ale ile w tym prawdy jest to ciężko mi powiedzieć. W każdym razie użytkownicy wypowiadają się o nich bardzo pochlebnie, chwaląc stabilność, duży udźwig, małą wagę, stosunkowo niewysoką cenę oraz materiały użyte do produkcji. Niektórzy wręcz twierdzą, że statywy produkowane przez benro są lepsze od manfrotto, ale wiadomo, każda sójka swój ogonek chwali

P.S.
    Pytanie do posiadaczy slika 330 bądź 340dx. Czy ktoś z Was próbował dokupić krótką kolumnę do tego statywu? Próbowałem znaleźć coś w sieci, ale niestety slik nie jest zbytnio rozpowszechniony w polsce i z akcesoriów to jedyne co udało się znaleźć to płytki szybkiego montażu..

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xartez Zobacz posta
    ......
    P.S.
    Pytanie do posiadaczy slika 330 bądź 340dx. Czy ktoś z Was próbował dokupić krótką kolumnę do tego statywu? Próbowałem znaleźć coś w sieci, ale niestety slik nie jest zbytnio rozpowszechniony w polsce i z akcesoriów to jedyne co udało się znaleźć to płytki szybkiego montażu..
    Ma takowego i płytka szybkiego montażu jest w komplecie, natomiast nie rozumiem krótkiej kolumny? Jest taka regulowana na wysokość, którą też można zamontować "do góry nogami", w każdym razie w 340.

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    Ma takowego i płytka szybkiego montażu jest w komplecie, natomiast nie rozumiem krótkiej kolumny? Jest taka regulowana na wysokość, którą też można zamontować "do góry nogami", w każdym razie w 340.
    Można zamontować odwrotnie, jednakże jest z tym sporo roboty, a samo robienie zdjęć moim zdaniem do najwygodniejszych w takiej pozycji nie należy (na szczęście jest LV). Poza tym nie jestem pewny, czy da się po odwróceniu kolumny złożyć statyw, żeby np przejść kawałek dalej.

Ze względu na wygodę dobrze byłoby robić zdjęcia z maksymalnie rozłożonymi nogami statywu. W tej pozycji jednakże kolumna 'z zestawu' musi być podciągnięta do góry, bo inaczej nie uda się statywu stabilnie ustawić na ziemi. Po takim wyciągnięciu aparat znajduje się na wysokości (tak na oko) 60 cm, co może być pewnym utrudnieniem przy pstrykaniu robaczków. W instrukcji znalazłem informacje o istnieniu opcjonalnej, krótkiej kolumny, która pozwoliłaby zmniejszyć tą wysokość o jakieś 50% (znowu na oko, bo sprawdzić nie mam jak). Ponieważ cały statyw kosztuje w granicach 250-300 złotych, to rurka nie powinna kosztować majątku i cała zabawa może być moim zdaniem warta świeczki.

Pozdrawiam
    x.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Coś takiego?
    klik klik 2
    Na obrazku kolumna jest inna niż ta w statywie.

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    Coś takiego?
    klik klik 2
    Na obrazku kolumna jest inna niż ta w statywie.
    Sądząc po wielkości tej kolumny na zdjęciu, to chyba o to chodzi, choć to samo zdjęcie jest przy pozostałych kolumnach. Cena 39pln wiec stosunkowo nieduzo, choć nie ma jej teraz w magazynie. W każdym razie trzeba będzie się tą ofertą zainteresować wkrótce bliżej. Dzięki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Posiadam statyw Slik Pro 330DX i także przez jakiś czas poszukiwałem krótkiej kolumny centralnej. W Polsce nie udało mi się jej kupić. Przywiozła mi ją koleżanka z USA.

Oto ona: Slik krótka kolumna centralna

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 14.01.09 o 09:22

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Miałem ten sam dylemat... i mam goldphoto yh324 i głowice yh410
    Dlaczego? Bo cięższe;p
    Przywitam sie bo post moj pierwszy na tym forum WITAM.
    Dylemat ze statywem mialem juz od kilku miesiecy, przebieralem ogladalem zakladalem olka 520 na dziesiatki statywow i w koncu wybralem takze goldphoto yh324 z glowica yh410 i szczerze polecam wszystkim amatorom posiadajacym 410, 420, 510, 520.
    Zestaw statyw + glowica kosztowal mnie 260zl wiec stosunek cena/jakosc po prostu rewelacja
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xartez Zobacz posta
    Można zamontować odwrotnie, jednakże jest z tym sporo roboty, a samo robienie zdjęć moim zdaniem do najwygodniejszych w takiej pozycji nie należy (na szczęście jest LV). Poza tym nie jestem pewny, czy da się po odwróceniu kolumny złożyć statyw, żeby np przejść kawałek dalej.

Ze względu na wygodę dobrze byłoby robić zdjęcia z maksymalnie rozłożonymi nogami statywu. W tej pozycji jednakże kolumna 'z zestawu' musi być podciągnięta do góry, bo inaczej nie uda się statywu stabilnie ustawić na ziemi. Po takim wyciągnięciu aparat znajduje się na wysokości (tak na oko) 60 cm, co może być pewnym utrudnieniem przy pstrykaniu robaczków. W instrukcji znalazłem informacje o istnieniu opcjonalnej, krótkiej kolumny, która pozwoliłaby zmniejszyć tą wysokość o jakieś 50% (znowu na oko, bo sprawdzić nie mam jak). Ponieważ cały statyw kosztuje w granicach 250-300 złotych, to rurka nie powinna kosztować majątku i cała zabawa może być moim zdaniem warta świeczki.

Pozdrawiam
    x.
    Mam slika 330 Pro i kolumne dokupiłem w stanach. W Polsce raczej jej nie dostaniesz. Ale zanim ją kupiłem, wykonałem sobie sam podobną z rurki miedzianej. Średnica podobna ale niestety minimalnie mniejsza. Wykorzystałem do podstawki pod głowicę gumowaną nóżke od starej pralki, a gwint wykonał mi ślusarz za 1xpiwo. Szybko jednak zdecydowałem sie na zakup slika mini do makro z głowicą kulkową bo dużego statywu nie chce mi sie dzwigać a mały zmieści sie wszędzie.

| OlyJedi Awatar kubi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ja przyznam się Wam, że mam taki statyw:

http://deltaoptical.pl/montaz-azymut...-az3,d577.html

niestety był on przeznaczony do mojej lornetki.
    W czwartek będę go przewoził ze starego mieszkania i będę miał okazję sprawdzić jak pasuje/czy wogóle pasuje do lusterka.
    Podzielę się później moimi spostrzeżeniami, narazie wiem jedno - jest duży i ciężki
    Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.