Strona 12 z 48 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    We wszystkich kierunkach. Polecam.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

monopod a ciezar obiektywu? :-)

ja przymieszam sie do kupna Manfrotto 679B (z tym ze ta wersje do 4kg - ba chyba sa dwie wersje) i ta glowiczka bedzie jak znalazl, witia1 wielkie thx

A jak Ci sie wogle pracuje z monopodem?
    Ostatnio intensywnie myślałem o tym ile musi ważyć obiektyw (im cięższy to pewnie lepiej) zęby dobrze sie operowało monopodem (za lekkie obciążenie to pewnie lepszy statyw). Patrze do Olypedii i az mi sie wierzyć nie chce ze ta Sigma wazy tylko 1,210g a (chyba o wiele mniejszy) 50-200mm wazy 1070g = czyli w zasadzie podobnie. Z tego co widzę to oprócz Sigmy 135-400 masz tez wspomniany przeze mnie ZD 50-200mm - jesli możesz to napisz dwa słowa o nim w połączeniu z monopodem.

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moja pierwsza tania chińszczyzna po prostu się ..... rozleciała (zacisk przy nodze). Teraz mam Manfrotto 334B z głowicą 234RC i żadnych zastrzeżeń.
    Na szybko znalazłem Tu:

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mam oba i oba z monopodem spisują się świetnie.
    Dzisiaj próbowałem Sigmę na koncercie (bez monopodu) - okazała się "za długa" - nie można "cyknąć" całej sceny, ale za to można "wyciągnąć" co ładniejsze tancerki - prawie do portretu. W sobotę pójdę jednak z Zuiko. Jest do takich "rzeczy" zdecydowanie bardziej uniwersalny. Siedziałem, światła było dość - to i monopodu nie podpiąłem - może i szkoda. Robiłem Zuiko koncert Mazowsza w zamojskiej hali Osir (z monopodem) i wszystkie udane Bez lampy, ISO 400. Dzisiaj - co mnie strasznie w... zbyt gęsto rozstawione były mikrofony.
    Może coś jednak da się pokazać. Muszę przejrzeć.
    Pozdrawiam.
    Zmotoryzowanych zapraszam do Zamościa na VI Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK 2007. Do fotografowania jest oczywiście nie tylko festiwal!

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    chodzilo mi raczej o to ze male obciazenie to monopod moze drgac a raczej reka przyczepiona do kijka (a moze to poprostu kwiestia wprawy - inny sposob focenia). Ostatnio podczepilem jakis tani badziewny (pewnie do 1kg) monopodzik do E300 z 40-150mm no i drgania byly masakryczne - bez dwoch zdan trzeba bylo focic z reki (lepsza stabilizacja).

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Na tym moim Manfrotto - lewą ręką opieram się na pierścieniu obiektywu i ani "piśnie"!
    Jest stalowy, masywny, głowica pewna - i wszystko gra.
    To pewnie kwestia wprawy. Trzeba się przyzwyczić - niestety.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z (niedługiej) praktyki mogę tylko powiedzieć że bardzo wygodnie używa się monopodu na siedząco - ławeczka, murek, etc. Masz sprzęt gotowy w każdej chwili do użycia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przeczytalem wiekszosc tego dzialu i szczerze mowiac nic a nic mi nie pomoglo :/

Szukam czegos do fotografii nocnej w normalnych warunkach(miasto, ewentualnie obrona przed dresami :P) najlepiej w kwocie 200-300zl. Nie wierze, ze nic z tej polki cenowej dla zwyklego fotoamatora nie wystarczy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn
    Przeczytalem wiekszosc tego dzialu i szczerze mowiac nic a nic mi nie pomoglo :/

Szukam czegos do fotografii nocnej w normalnych warunkach(miasto, ewentualnie obrona przed dresami :P) najlepiej w kwocie 200-300zl. Nie wierze, ze nic z tej polki cenowej dla zwyklego fotoamatora nie wystarczy.
    Jezeli tak to ujmujesz, to Hama Star 63. 166cm (66 po zlozeniu), poziomica, obracana glowica V-H...
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak chcesz cos dobrego na napastnika to polecam
    Manfrotto 808RC4, sama głowica go załatwi.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski