804. 808 już poza moim zasięgiem, i tak cały zestaw troche nadgryzł mój studencki budżet
Jeżeli będzie mi brakowało dodatkowej poziomicy, będę posiłkował się takim dodatkiem:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...337&idt=13169&
804. 808 już poza moim zasięgiem, i tak cały zestaw troche nadgryzł mój studencki budżet
Jeżeli będzie mi brakowało dodatkowej poziomicy, będę posiłkował się takim dodatkiem:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...337&idt=13169&
a moze kupic dobra głowice kulowa ale lubie robic panoramki, czy ktos robi panoramki głowicami kulowymi.
Pozdrawiam
Adam Gandziarowski
o monopodach troche informacji w necie widzialem m.in. takie schematy:
jednak czegos takiego jak na tej aukcji to nie widzialem:[center:9d2088c273][/center:9d2088c273]specjalny uchwyt z grubego drutu, umieszczony w dolnej części umożliwia dodatkowe unieruchomienie monopodu nogą
Zastanawiam sie czy to jest komus potrzebne czy raczej zbedny bajer.... ktos miał doświadczenie z takim dynksem?
Mam wrazenie ze tego typu ustawienie pasuje do 'Figure 2 i 3'! IMHO najbardziej wygodnym (chociaz nie mam jeszcze doswiadczenia) bedzie 'Figure 1' (gdzie raczej nie ma mowy o przydeptywaniu tego "bajeru" na dole).
pozdrawiam
/EDIT
teraz mam dylemat czy kupic ten tani monopod z glowica (powyzej) czy moze bez glowicy porządny Manfrotto 679B
Mam wrazenie ze nikt z olympusowców nie ma monopodu.... moze dlatego ze szkielka za lakkie i kompaktowe (a jak juz cos potrzeba to statyw)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Zamieszczone przez Jeronimo
Ja mam z tym czymś na dole, czasami się przydaje, jednak najczęściej jest to wkurzające, szczególnie w kościele, gdyż łatwo tym narobić troche hałasu. Oczywiście można jakoś to na sztywno zabezpieczyc przed rozłożeniem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
rozumiem ze posiadasz monopod? czy poprostu miales okazje gdzies chwile uzywac...
Ja aktualnie mysle intensywnie nad Manfrotto 679B (narazie bez glowicy) bo mialem go w rekach i wykonanie super i mega lekki. A Ty co brałbyś do małego ZD 50-200mm (bo jednak ten obiektyw jest maly i lekki w stosunku do innych) - droga firmówka czy tania chinszczyzna?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Posiadam, ale taki tani z allegro, z marnej jakosci glowicą, ponieważ monopodu używam tylko do stabilizacji body podczas koncertów i uroczystości kościelnych. W praktyce od marca uzyłem razZamieszczone przez Jeronimo
Nie mam 50-200.
Powiem tak, jak nie masz kasy, możesz kupić sam monopod z Chin, jednak głowicę kup lepszą. Jak masz kasę to kup całość firmowąJa gdybym podpinał monopod do obiektywu i dodatkowo jeszcze taki zestaw przenosiłbym na monopodzie, to nigdy nie robilbym tego na na taniej chinszczyznie. Jednak jak narazie monopod podpinam do body i na nim tylko opieram aparat, mając cały czas go bezpiecznie na szyi, więc tania chinszczyzna mi wystarcza.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
WitamZamieszczone przez willow32
Powiedzcie proszę, jaka jest wysokość tego statywu?
Strona f-my Slik podaje:
Rozumiem, ze to już jest z kolumną wysunięta na maksimum?MAX. OPERATING HEIGHT - 1,550mm(61")
Czy też można sobie doliczyć długość kolumny?
Jeśli ma tylko 155cm to dla mnie za niski![]()
wg mnie to maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną
ja się czaję na jakiś monopod ale kompletnie nie mam pojęcia jakie głowice się tu sprawdzają. Mam statyw Velbona - 600tkę Sherpa, solidna maszyna i mogę odkręcić głowicę ale chyba do monopodu bym jej nie założył....przy ruchu, paningu itp potrzebuję innego rozwiązania nić kręcenie rączką...
macie jakieś doświadczenia? tylko nie każcie mi kupić głowicy z I ligi MF, jakieś rozwiązanie dobre ale jeszcze w ludzkiej cenie.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Pozbyłem się wszystkich plastikowych "wynalazków" i zakupiłem 3-sekcyjny monopod Manfrotto 276. Do niego dokupiłem solidną metalową (tanią) głowicę kulową:
http://www.allegro.pl/item212645012_...ozlaczka_.html
i sę doskonale sprawdza.
Co do statywu - owszem soldny, stalowy FT-666 (z opcją MAKRO ) - używam w domu, bo nie mam samochodzika i trudno takie "COŚ" dźwigać w terenie. Ale gorąco polecam. Prawie jak Manfrotto - ze świetną, solidną metalową głowicą - a zdecydowanie tańszy:
http://www.allegro.pl/item213296363_...stabilny_.html
Pozdrówka.
jest możliwość regulacji "oporu tej głowicy we wszystkich płaszczyznach?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl