Strona 11 z 48 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    804. 808 już poza moim zasięgiem, i tak cały zestaw troche nadgryzł mój studencki budżet
    Jeżeli będzie mi brakowało dodatkowej poziomicy, będę posiłkował się takim dodatkiem:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...337&idt=13169&

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a moze kupic dobra głowice kulowa ale lubie robic panoramki, czy ktos robi panoramki głowicami kulowymi.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

monopod

o monopodach troche informacji w necie widzialem m.in. takie schematy:

jednak czegos takiego jak na tej aukcji to nie widzialem:
    specjalny uchwyt z grubego drutu, umieszczony w dolnej części umożliwia dodatkowe unieruchomienie monopodu nogą
    [center:9d2088c273][/center:9d2088c273]

Zastanawiam sie czy to jest komus potrzebne czy raczej zbedny bajer.... ktos miał doświadczenie z takim dynksem?
    Mam wrazenie ze tego typu ustawienie pasuje do 'Figure 2 i 3'! IMHO najbardziej wygodnym (chociaz nie mam jeszcze doswiadczenia) bedzie 'Figure 1' (gdzie raczej nie ma mowy o przydeptywaniu tego "bajeru" na dole).

pozdrawiam

/EDIT
    teraz mam dylemat czy kupic ten tani monopod z glowica (powyzej) czy moze bez glowicy porządny Manfrotto 679B

Mam wrazenie ze nikt z olympusowców nie ma monopodu.... moze dlatego ze szkielka za lakkie i kompaktowe (a jak juz cos potrzeba to statyw )
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Re: monopod

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    o monopodach troche informacji w necie widzialem m.in. takie schematy:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

jednak czegos takiego jak na tej aukcji to nie widzialem:
    specjalny uchwyt z grubego drutu, umieszczony w dolnej części umożliwia dodatkowe unieruchomienie monopodu nogą
    [center:632a79a724]Obrazek[/center:632a79a724]

Zastanawiam sie czy to jest komus potrzebne czy raczej zbedny bajer.... ktos miał doświadczenie z takim dynksem?
    Mam wrazenie ze tego typu ustawienie pasuje do 'Figure 2 i 3'! IMHO najbardziej wygodnym (chociaz nie mam jeszcze doswiadczenia) bedzie 'Figure 1' (gdzie raczej nie ma mowy o przydeptywaniu tego "bajeru" na dole).

pozdrawiam

/EDIT
    teraz mam dylemat czy kupic ten tani monopod z glowica (powyzej) czy moze bez glowicy porządny Manfrotto 679B
    Obrazek

Mam wrazenie ze nikt z olympusowców nie ma monopodu.... moze dlatego ze szkielka za lakkie i kompaktowe (a jak juz cos potrzeba to statyw )

Ja mam z tym czymś na dole, czasami się przydaje, jednak najczęściej jest to wkurzające, szczególnie w kościele, gdyż łatwo tym narobić troche hałasu. Oczywiście można jakoś to na sztywno zabezpieczyc przed rozłożeniem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    rozumiem ze posiadasz monopod? czy poprostu miales okazje gdzies chwile uzywac...
    Ja aktualnie mysle intensywnie nad Manfrotto 679B (narazie bez glowicy) bo mialem go w rekach i wykonanie super i mega lekki. A Ty co brałbyś do małego ZD 50-200mm (bo jednak ten obiektyw jest maly i lekki w stosunku do innych) - droga firmówka czy tania chinszczyzna?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    rozumiem ze posiadasz monopod? czy poprostu miales okazje gdzies chwile uzywac...
    Ja aktualnie mysle intensywnie nad Manfrotto 679B (narazie bez glowicy) bo mialem go w rekach i wykonanie super i mega lekki. A Ty co brałbyś do małego ZD 50-200mm (bo jednak ten obiektyw jest maly i lekki w stosunku do innych) - droga firmówka czy tania chinszczyzna?
    Posiadam, ale taki tani z allegro, z marnej jakosci glowicą, ponieważ monopodu używam tylko do stabilizacji body podczas koncertów i uroczystości kościelnych. W praktyce od marca uzyłem raz

Nie mam 50-200.

Powiem tak, jak nie masz kasy, możesz kupić sam monopod z Chin, jednak głowicę kup lepszą. Jak masz kasę to kup całość firmową Ja gdybym podpinał monopod do obiektywu i dodatkowo jeszcze taki zestaw przenosiłbym na monopodzie, to nigdy nie robilbym tego na na taniej chinszczyznie. Jednak jak narazie monopod podpinam do body i na nim tylko opieram aparat, mając cały czas go bezpiecznie na szyi, więc tania chinszczyzna mi wystarcza.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Polecam statywy z oferty firmy Slik, mało znana na polskim rynku do niedawna nie było dystrybutora z prawdziwego zdarzenia, ale już jest) Statywy z serii PRO to w/g mnie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie, wykonanie i jakosć na poziomie Manfrotto ale cena minimum 30% niższa. Ceny za komplet z głowicą pomiędzy 300 a 400pln.
    Więcej o samych statywach masz na http://www.slik.com.pl/
    Osobiście używam Slik ABLE 300DX z głowicą jak dla mnie bomba, wcześniej miałem chińczyka w wersji PRO (Fangier czy jakoś tak) dałem za niego prawie 200pln i rozleciał się po pół roku, dramat!!

pozdrawiam
    Witam
    Powiedzcie proszę, jaka jest wysokość tego statywu?
    Strona f-my Slik podaje:
    MAX. OPERATING HEIGHT - 1,550mm(61")
    Rozumiem, ze to już jest z kolumną wysunięta na maksimum?
    Czy też można sobie doliczyć długość kolumny?
    Jeśli ma tylko 155cm to dla mnie za niski

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    wg mnie to maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną

ja się czaję na jakiś monopod ale kompletnie nie mam pojęcia jakie głowice się tu sprawdzają. Mam statyw Velbona - 600tkę Sherpa, solidna maszyna i mogę odkręcić głowicę ale chyba do monopodu bym jej nie założył....przy ruchu, paningu itp potrzebuję innego rozwiązania nić kręcenie rączką...
    macie jakieś doświadczenia? tylko nie każcie mi kupić głowicy z I ligi MF, jakieś rozwiązanie dobre ale jeszcze w ludzkiej cenie.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Pozbyłem się wszystkich plastikowych "wynalazków" i zakupiłem 3-sekcyjny monopod Manfrotto 276. Do niego dokupiłem solidną metalową (tanią) głowicę kulową:
    http://www.allegro.pl/item212645012_...ozlaczka_.html
    i sę doskonale sprawdza.
    Co do statywu - owszem soldny, stalowy FT-666 (z opcją MAKRO ) - używam w domu, bo nie mam samochodzika i trudno takie "COŚ" dźwigać w terenie. Ale gorąco polecam. Prawie jak Manfrotto - ze świetną, solidną metalową głowicą - a zdecydowanie tańszy:
    http://www.allegro.pl/item213296363_...stabilny_.html
    Pozdrówka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    jest możliwość regulacji "oporu tej głowicy we wszystkich płaszczyznach?