Też mam 330DX. Porządny sprzęt, dobrze wykonany i przede wszystkim lekki. No i nie kosztuje wiele...
Też mam 330DX. Porządny sprzęt, dobrze wykonany i przede wszystkim lekki. No i nie kosztuje wiele...
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że dobre chińskie podróbki Manfrotto niewiele ustępują pierwowzorowi. Może nie od strony designu i wykończenia, ale chodzą jak 'ruski czołg'. Są ciężkie, są stabilne, mają części wymienne i możliwość dokręcania/poprawiania komponentów.
W moim przypadku to podróba firmy Fangier (WT-66X). Niektóre ich produkty kosztują niemal tyle co Manfrotto, dla koneserów zatem nie będzie pytania który sprzęt wybrać.
Wadą tego modelu który mam (nie ma go już w sprzedaży), jest głowica, a raczej niekonwencjonalne podejście do tematu regulacji położenia aparatu - po normalnym wpięciu aparatu, rączka regulacji obraca aparat lewo/prawo (w osi obiektywu). Trzeba stopkę na aparacie zapiąć obróconą o 90 stopni, by ta rączką kręciła aparatem góra/dół. Dlatego, trzeba zwracać uwagę na takie głowice.
Drugą wadą, jest waga. Na dłuższe trasy, jest to balast (mój waży 2.5kg).
Plusy to możliwość regulowania śrub na łączeniach nóżek, zatrzaski metalowe, jedyny element plastikowy to osłonka rączki prowadzącej. Plus to też ogumowana góra nóżek, pomocne przy przenoszeniu. Szybkozłączka pasuje do statywów Manfrotto![]()
Mam prośbę o pomoc i radęszukam statywu który przede wszystkim będzie mały po złożeniu 35-40 cm z głowicą mocowanie aparatu przez szybkozłączkę, łatwy do noszenia w czasie podróży do zestawu E300+14-54 w tej chwili mam "frotkę" 190D+460Mg (najprawdopodobniej będę sprzedawał lepiej zakupić coś z czego będę w pełni zadowolony a przede wszystkim będę używał!) przy wyjazdach dla mnie za duży i za ciężki (przeloty samolotem, górskie wędrówki, rower) miałem kilka aluminiowych "no name" ale to praktycznie zakupy jednorazowe zawsze się coś ukręci, odpadnie, strach odejść od statywu z aparatem by nie przewrócił wiatr... czy ktoś używa np Manfrotto 715SHB DIGI MICRO TRIPOD lub COŚ podobnego ? może jakieś propozycje ?
micky, wspominasz o Manforotto, czyli uderzasz w górną półkę. Jeśli jednak interesowałyby Cię dobre statywy z niższej półki, to polecam slika 340DX. Mam model 330DX i jest to porządnie wykonany (metalowy - aluminium, magnez, tytan) i lekki statyw. 340DX to to samo, tyle że po złożeniu jest jeszcze mniejszy.
Mam 714SHB i jestem z niego zadowolony.
Po złożeniu mieści się w zwykłym plecaku.
Nie posiada szybkozłączki.
190 jeszcze nie sprzedawaj. Kolumna z serii 190 (głowica, szybkozłączka) prawdopodobnie będzie pasować do nóg od 715SHB. Jak będziesz miał oba to wtedy zdecydujesz czy wszystko pasuje i czy jest sens miksowania: nogi od 715 a kolumna z głowicą od 190.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Micky, zobacz, co już polecałem w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=256 Co prawda nie ma on szybkozłaczki, ale możesz odpowiednią dokupić, nazywa sie Velbon QRA-3 (cena ok. 100zł).
a ja mam taki dylemat sherpa 600-cięższy to i pewnie stabilniejszy
ultra Lux-i L -do noszenia super
i jeszcze taki ; Slik Sprint Pro 3-Way-ten raczej rezerwowy
do E-510 z amatorskimi szkłami.Jeżeli ktoś nz forum używa taki statyw to prosze o opinie.Zwłaszcza te mniejsze mnie interesują,bo sherpa 600 był omawiany i polecany na różnych forach.
witam, widze ze tutaj mowi sie o statywach profesjonalnych,a ja mam takie male spostrzerzenie na dzien chlopaka dostalem statyw- aluminowy, glowica <ruch XY> ustawiana za pomoca jednej "fajchy". statyw z samo poziomujacymi sie stopkami, wysokosc 170cm, dla amatora wystarczajaco stabilny uzywam e410 z roznymi szklami nawet ciezkimi m42. dodatki to uchwyt, haczyk, pokrowiec i super cena jedyne 49zl...w Biedronce.
Mysle ze taki sprzęt dla amatora jest w sam raz, statyw za 200zl to troche duzo..
szybko się przekonasz,że taki statyw to pomyłka,najlepiej jak pomacasz te za około 300zł,ja właśnie w kompromisowo wybrałem velbon sherpe 435
Kompaktowy statyw (bardzo mały i lekki, 0,5kg 30cm po złożeniu)) który często był zabierany na spacery odmówił współpracy. Przy blokowaniu osi Y, plastikowy zaczep okazał się być słabo wykonany i się ułamał. Niby kosztował 35zł, ale zawsze to pieniądz, jak myślicie reklamować? czy uznają gwarancję? był normalnie użytkowany, bez jakiś przeciążeń itd
Olympus Evolt E-510 + parę gratów