Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: e300 i balans bieli w studio

robin102
    Gość
    Jeronimo Ja mam strasznego zajob... na punkcie balansu bieli i nie tylko w aparatach , ale i w telewizorkach i monitorkach i w ogóle lubię idealną biel. Drugiego takiego nie ma.Noszę ze sobą kieszonkowy generator sygnałów testowych z szarymi kratami i innym pożytecznymi tablicami. (nie zartuję)Nie korzystam jednak z wzoru ani na szarą , ani na białą kartę tylko jadę w AWB z korekcją +2 na blue bo moje wprawione oko uważa że tak uzyskuje rownowagę. Olympus trochę ociepla , a tak mam biel telewizyjną typu C i to jest dla mnie do zaakceptowania, czasem tylko coś kombinuje w manualu w pomieszczeniach.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: e300 i balans bieli w studio

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Na ile ustawianie balans bieli w profesionalnym studio?
    Jak ustawilem na 5300 to dziwne kolory mi wyszly (w innych aparach nikon, canon, minolta wygladalo dobrze). Normalnie jak w chacie robie w moim amatorskim studio to i tak w raw'ach robie wiec moge sobie wszystko skorygowac. Teraz przy bardzo dobrym sprzecie chcialbym raz dobrze ustawic i robic w JPGach.
    Witam.
    Balans bieli to nie wszystko bo tu ustawiasz tylko wsţółczynnik dla R i B. Wtedy masz białą biel i szarą szarość.
    W olympusach w ORFach masz jeszcze tag o nazwie "ColorMatrix". Zawiera on macież 3x3 (9 liczb), prze którą należy przemnożyć wektor RGB. Uzyskujemy nowy wektor RGB z prawidłowymi kolorami. Wartości ColorMatrix (jak i RedBalance czy BlueBalance) zależą od "temperatury" i rodzaju światła (żarówka/świetlówka itp). Wartości dla 4500/żarówka sa całkiem inne niż dla 4500/świetlówka. Tyle teorii.

Rada praktyczna: najpierw ustaw balans bieli by szare było naprawdę szare a potem eksterymentuj z różnymi rodzajami saturacji.

PS. [OT] Czy ktoś by mógł mi podesłaś lub wystawić do zassania jakiegoś ORFa z E330?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Noszę ze sobą kieszonkowy generator sygnałów testowych z szarymi kratami i innym pożytecznymi tablicami. (nie zartuję)
    A co to jest za cholera????[/list]
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Rafale - generator sygnałów testowych, a o co Ci chodzi to wytłumaczę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    No właśnie co to jest generator?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Rafale to takie magiczne czarne pudełeczko zasilane z bateri 9V generujace różnokolorowe kraty, a także tablice szarości służy to do regulacji odbiorników telewizyjnych i monitorów. No i jak masz dobrze ustawiony balans bieli statyczny i dynamiczny na monitorku, czy telewizorze to widzisz potem czy fotki też są OKi.
    ale myśle ,że wisze o co chodzi tylko się ........

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

RAWy z PSa sa do bani!

No wiec dzis zrobilem male testy w studio... zrobilismy podobne portety roznymi aparatami (canon, nikon, minolta) i moim Olkiem. Ustawilem recznie balans bieli na 5500. Zdjecia byly robione przy identycznych ustawieniach i w RAWach. Pliki zostaly otwarte w PS CS2 (bez dogrywania jakis wstyczek do Olympusa).
    Wszystkie zdjecia byly podobne tylko moje byly jakies takie mdle, blade ogolnie wrazenie masakryczne. Dyskutowalismy o przyslonach, ustawieniach i ewentualnych roznicach wizualnych dla danej firmy... jednak
    wniosek jest jeden! PS tak psuje RAWy olympusa ze glowa boli!
    Domyslnie jak robi sie rozne zdjecia (nie tylko sesyjne) czy tez przy kiepskich lampach po amatorsku to w sumie nie widac jakies tam roznicy.
    Teraz moge podpisac sie pod tym co kiedys ktos napisal na forum - ze PS zle "wypluwa" rawy olympusa.

Niestaty sesja ta byla organizowana przez kurs i modelki nie wyrazily zgodny na publikacje wiec nie moge pokazac zdjec testowych musicie mi uwierzyc na slowo.

BTW. w domu "wyplulem" za pomoca programu OLYMPUS Viewer JPGi ktore byly jak najbardziej poprawne!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    Czyli ,że co ,że do Olkowych rawów tylko Olympus Studio ???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mysle ze wtyczka Olympusa do PS'a tez da poprawne kolorki. Wlasnie taka wgralem do swojego Photoimpacta i wszystko jest jak nalezy. Mialem niezly ubaw, bo dotychczas uzywalem programu Bibble i nie mialem zadnych problemow z ORF'ami, ale zachcialo mi sie zrobic fote z czasem migawki 30 sekund i tu ZONK. Bibble nie otworzyl poprawnie ani 30s ORF'a ani 20s ORF'a, max migawka ktora otworzyl Bibble to 10s. Dziwne to, ale tak wlasnie jest. Jednyny ktory mi te ORFy otworzyl to plugin Olympusa do PS'a.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Czyli ,że co ,że do Olkowych rawów tylko Olympus Studio ???
    no tego nie powiedzialem! IMHO nie dla Olkowych RAWow jest PS CS2 (w wersji oryginalnej, bo nie wiem jak sie zachowa z dograna wtyczna ze strony adobe). Nie moge pisac czy Olympus Studio jest najlepszy bo innych programow nie testowalem.

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać