Jak narazie fotka z Heliosa 58 mm 2 44M5
Szukam Pentacona, nie chce ktoś sprzedać?
Jak narazie fotka z Heliosa 58 mm 2 44M5
Szukam Pentacona, nie chce ktoś sprzedać?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
calkiem fajnie i przyjemnie
Druga fotka i na tym koniec jak narazie
no powiedzcie coś.... czym sobie zasłuzyłem na taką banicję ?![]()
no dobra :P:P:P
pierwsze - cos mi sie kompozycja nie podoba, gryzie mnie ten wzorzysty dywan w tle. Ladna fotka do albumu
drugie - podoba mi sie, ladna GO.
Jakbym mial sie czepiac to przyczepilbym sie do bialej plamy na gorze po lewej, no i do tego ze modelka ma niebieski blik pod uchem. Jak juz ma byc jako duza "panienka z klipsami" to niech tez ma bardziej kobiecy stroj... zreszta wszystko zalezy od zamierzen fotografa. Sorx ze sie czepiam ale jestem swiezo po warsztatach z kompozycji i mi odwalilo hehe :>
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
ta duża biała plama to monitor mój :P
A te fotki to własnie chyba takie typowe albumowe miały być, testowałem heliosa i mi się te dwie najbardziej spodobały.
no i sa fajne... mnie nie sluchaj bo mi ostatnio odwala :P Niedawno mi sie fotka nie podobala bo modelka miala na palcu pierscionek (oczywiscie reszta bylo oki)![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
gadaj, gadaj lepsze to jak cisza :/
Pierwsze zdjęcie jest, jak na moje oko, troszke zbyt dosłowne, zbyt mocne, bijące po oczach rozdzielczością i nasyceniem kolorów. Zresztą drugie też.
Tło w pierwszym jest takie jakie jest, czli zastane, też zbyt kolorowe. Ale widzę w fotkach zalety. Pierwszy portret jest ciepły, pozy są pozujące, ale bez przesady, więcej w nich naturalności niż pozowania. Twarze są szczere i widać w nich najprawdziwszą prawdę, a nawet ufność, poza dziewczynki jest zaczepnie i przekornie naturalna, co mi siępodoba.
Czego mi jabardziej brakuje w pierwszym, to światła, przez co twarze stały się płaskie, statyczne bardzo, zamrożone. Ale uznaję, że to właśnie zdjęcie może mieć w przyszłości znaczenie więcej niż rodzinne, widać na nim dwa pokolenia i przypatrując się mu dokładnie mozna zobaczyć więcej niż tylko pamiatkową fotkę.
W drugim jest nieco więcej światła, chociaż ja bym wolał jeszcze więcej, Największą zaletą tego portretu jest duża doza prawdy - charakter tej dziewczynki, przekora, dystans, ona własnie jest taka, jak na zdjęciu, cała ona, tak mi się wydaje.. Widzę także, że dziecko to zaczyna otwierać oczy na świat.
W kompozycji przeszkadza mi ukośny jasny element oparcia krzesła, oraz brak jej lewej strony fryzury.
Ogólnie bym widział więcej światła. Fotki mi się podobają, tak na 3 plus, a może na cztery minus, jeśli chodzi o całość (koncepcja, wykonanie, ujęcie, światło, kadrowanie, jakość techniczna).
Pzdr, TJ
Dzięki Tadeuszu za tak długi i bogaty komentarz, no przyznaję, fotki były raczej sponanicznie pstryknięte, bez większego zastanowienia, jako że testowałem Heliosa, poza tym mojej siostrzenicy się nie da zachęcić żeby ładnie pozowała, to bardzo ruchliwe dziecko, większość prób, gdy wujek chce jej zrobić fotkę kończy się tak :
/ta fotka z 14-54/