Kurde wszystko spadło drastycznie z cen a tu się dowiaduje, że teraz dual kit chodzi drożej niż gdy kupowałem 5 miesięcy temu. Dobre![]()
Kurde wszystko spadło drastycznie z cen a tu się dowiaduje, że teraz dual kit chodzi drożej niż gdy kupowałem 5 miesięcy temu. Dobre![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
A właśnie, że jest się nad czym zastanawiać. E1 to konstrukcja sprzed trzech lat i ma tylko 5 mln pxl. I mocniej szumi na wysokiech ISO.Zamieszczone przez MaBri
Główna przewaga E1 to świetny, jasny kitowy obiektyw 14-54. I jeszcze kroploszczelność korpusu i jego pancerność. Ale te dwie ostatnie cechy większości nie są potrzebne. Oprócz tych cech (dla wielu jednak bardzo, bardzo ważnych) to nic nie przemawia za staruszkiem E1. Ja wybrałem E 500 i w przyszłości dokupię obiektyw 14-54. Też długo wahałem się między E1, a E500. Wybrałem drugi, głównie ze względu na 8 mln. pxl.
www.eltkom.plZamieszczone przez Flagoon
Dzisiaj dostałem paczuszkę i wszystko ok. Polecam ten sklepik.
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
Rafał Czarny też tak uważam ,że wszystko trzeba sobie przemyślec przed zakupem. Każda lustrzanka olka oferuje co innego . Nie ma niestety modelu łaczacego dobre cech z każdego , bo E300 to stary naleśnik, E500 filigranowy sprzęcik , E1 staruszk z ambicjami współczesnej lustrzanki E330 to w sumie nie wiadomo co to jest. Jak bym teraz kupował lustrznkę to pewnie bym nic nie wybrał z oferty olympusa.
Myśle że prędzej niż następca E1 pojawi się jakaś konstrukcja zastępująca E500
Panowie, skąd bierze się opinia, że E1 szumi mocniej niż np. E-330? Bo z dostępnych na sieci zdjęć wynika, że to nie prawda.
Jeżeli ktoś ogranicza zalety E-1 do szczelności i pancerności, to zanczy, że nie miał do czynienia z E-1.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Ja pracuję na codzień w firmie E-1 i gdyby nie to już dawno bym go kupił prywatnie. W codziennym fotografowaniu, a nawet w grafice komputerowej (tym się zajmuję) nie widzę różnic pomiędzy 5 i 8 MPx.
Pozdrawiam
Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.
Po prostu E1 oprócz właśnie tych cech (wymienionych przezemnie wcześniej) nie ma żadnych istotnych zalet w porównaniu z E500. Napisz więc, jakie są zalety E1 "dla wtajemniczonych". A jeśli dla Ciebie nie ma różnicy między 5mln, a 8 mln. pxl, to nie ma o czym gadać. Tak rozumując można przyjąć, że różnica między 5 mln, a 3,2 mln. to też żadna różnica. Więc wniosek - różnica między 8,Jeżeli ktoś ogranicza zalety E-1 do szczelności i pancerności, to zanczy, że nie miał do czynienia z E-1.a 3,2 jest niewielka.
Dla mnie to są właściwie jedyne zalety E-1 i jeszcze duży wizjer ze 100 % kadrem - to jest super sprawa. Z tych dwóch E-330/E-1 to wziąłbym E-500.Zamieszczone przez MaBri
Mabri, masz dostęp do E-1 i E-500, zrób zdjęcia jakiegoś elementu z drobnymi szczegółami, z zamontowanym 14-54mm w jednym i drugim i wtedy zobaczylibyśmy czy nie ma różnicy. Wg mnie lepiej oddawał szczegóły E-500 ale mogę być odosobniony w tej opinii.W codziennym fotografowaniu, a nawet w grafice komputerowej (tym się zajmuję) nie widzę różnic pomiędzy 5 i 8 MPx.
b.
14-54 w kicie...Zamieszczone przez Rafał Czarny
wizjer 100%
ergonomia wszystko na zewnątrz do menu nie trzeba się zblizać
szumi mniej (konsekwencja mniejszej matrycy)
12 RAWów w serii
3fps zamiast 2.5
Podwójny pomiar WB (nawet przy robieniu w RAWach znacznie ułatwia to przcę)
pisałem juz o ergonomii?
gniazdo lamp studyjnych
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
No i przede wszystkim monochrmatyczny LCD na górze, bez którego ciężko byłoby mi się obejść, ciągłe zerkanie w 2,5 calowy telewizor, szczególnie np. w ciemnym pomieszczeniu to nie dla mnie....
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska