Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: E1 kontra E330

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Kurde wszystko spadło drastycznie z cen a tu się dowiaduje, że teraz dual kit chodzi drożej niż gdy kupowałem 5 miesięcy temu. Dobre
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaBri
    Moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać - E1. Chyba, że komuś jest potrzebne kadrowanie przez lcd. Reszta przemawia za E-1.
    A właśnie, że jest się nad czym zastanawiać. E1 to konstrukcja sprzed trzech lat i ma tylko 5 mln pxl. I mocniej szumi na wysokiech ISO.

Główna przewaga E1 to świetny, jasny kitowy obiektyw 14-54. I jeszcze kroploszczelność korpusu i jego pancerność. Ale te dwie ostatnie cechy większości nie są potrzebne. Oprócz tych cech (dla wielu jednak bardzo, bardzo ważnych) to nic nie przemawia za staruszkiem E1. Ja wybrałem E 500 i w przyszłości dokupię obiektyw 14-54. Też długo wahałem się między E1, a E500. Wybrałem drugi, głównie ze względu na 8 mln. pxl.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Flagoon
    Gdzie tak można? Możesz podać link? Sam bym się chętnie skusił...
    www.eltkom.pl
    Dzisiaj dostałem paczuszkę i wszystko ok. Polecam ten sklepik.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

robin102
    Gość
    Rafał Czarny też tak uważam ,że wszystko trzeba sobie przemyślec przed zakupem. Każda lustrzanka olka oferuje co innego . Nie ma niestety modelu łaczacego dobre cech z każdego , bo E300 to stary naleśnik, E500 filigranowy sprzęcik , E1 staruszk z ambicjami współczesnej lustrzanki E330 to w sumie nie wiadomo co to jest. Jak bym teraz kupował lustrznkę to pewnie bym nic nie wybrał z oferty olympusa.
    Myśle że prędzej niż następca E1 pojawi się jakaś konstrukcja zastępująca E500

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Panowie, skąd bierze się opinia, że E1 szumi mocniej niż np. E-330? Bo z dostępnych na sieci zdjęć wynika, że to nie prawda.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać - E1. Chyba, że komuś jest potrzebne kadrowanie przez lcd. Reszta przemawia za E-1.
    A właśnie, że jest się nad czym zastanawiać. E1 to konstrukcja sprzed trzech lat i ma tylko 5 mln pxl. I mocniej szumi na wysokiech ISO.

Główna przewaga E1 to świetny, jasny kitowy obiektyw 14-54. I jeszcze kroploszczelność korpusu i jego pancerność. Ale te dwie ostatnie cechy większości nie są potrzebne. Oprócz tych cech (dla wielu jednak bardzo, bardzo ważnych) to nic nie przemawia za staruszkiem E1. Ja wybrałem E 500 i w przyszłości dokupię obiektyw 14-54. Też długo wahałem się między E1, a E500. Wybrałem drugi, głównie ze względu na 8 mln. pxl.
    Jeżeli ktoś ogranicza zalety E-1 do szczelności i pancerności, to zanczy, że nie miał do czynienia z E-1.
    Ja pracuję na codzień w firmie E-1 i gdyby nie to już dawno bym go kupił prywatnie. W codziennym fotografowaniu, a nawet w grafice komputerowej (tym się zajmuję) nie widzę różnic pomiędzy 5 i 8 MPx.

Pozdrawiam
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeżeli ktoś ogranicza zalety E-1 do szczelności i pancerności, to zanczy, że nie miał do czynienia z E-1.
    Po prostu E1 oprócz właśnie tych cech (wymienionych przezemnie wcześniej) nie ma żadnych istotnych zalet w porównaniu z E500. Napisz więc, jakie są zalety E1 "dla wtajemniczonych". A jeśli dla Ciebie nie ma różnicy między 5mln, a 8 mln. pxl, to nie ma o czym gadać. Tak rozumując można przyjąć, że różnica między 5 mln, a 3,2 mln. to też żadna różnica. Więc wniosek - różnica między 8, a 3,2 jest niewielka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dla mnie to są właściwie jedyne zalety E-1 i jeszcze duży wizjer ze 100 % kadrem - to jest super sprawa. Z tych dwóch E-330/E-1 to wziąłbym E-500.

W codziennym fotografowaniu, a nawet w grafice komputerowej (tym się zajmuję) nie widzę różnic pomiędzy 5 i 8 MPx.
    Mabri, masz dostęp do E-1 i E-500, zrób zdjęcia jakiegoś elementu z drobnymi szczegółami, z zamontowanym 14-54mm w jednym i drugim i wtedy zobaczylibyśmy czy nie ma różnicy. Wg mnie lepiej oddawał szczegóły E-500 ale mogę być odosobniony w tej opinii.

b.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Po prostu E1 oprócz właśnie tych cech (wymienionych przezemnie wcześniej) nie ma żadnych istotnych zalet w porównaniu z E500. Napisz więc, jakie są zalety E1 "dla wtajemniczonych".
    14-54 w kicie...
    wizjer 100%
    ergonomia wszystko na zewnątrz do menu nie trzeba się zblizać
    szumi mniej (konsekwencja mniejszej matrycy)
    12 RAWów w serii
    3fps zamiast 2.5
    Podwójny pomiar WB (nawet przy robieniu w RAWach znacznie ułatwia to przcę)
    pisałem juz o ergonomii?
    gniazdo lamp studyjnych
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    No i przede wszystkim monochrmatyczny LCD na górze, bez którego ciężko byłoby mi się obejść, ciągłe zerkanie w 2,5 calowy telewizor, szczególnie np. w ciemnym pomieszczeniu to nie dla mnie....
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska