Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Matówki z klinem (E1/E500) niedrogie w PL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Matówki z klinem (E1/E500) niedrogie w PL

hej

otoz udalo mi sie dotrzec do pewnej osoby, ktora "produkuje" matowki z klinem m. in. do Canona a takze do Olympusa.

obecnie model do E500 jest juz zaprojektowany, do E1 sa jeszcze ustalane szczegoly i niedlugo odbeda sie testy (w moim E1)

zebyscie mieli oglad jak takie matowki sa wykonane, to sa gotowe juz zdjecia z matowek do Canona 300D i 350D, wygladaja to nastepujaco:

350D

300D

kontakt z ta osoba na GG to: 448 osiem dwa 34
    lub mail: andee [malpka] poczta [kropal] onet [kropal] pl

PS: prosze nie traktowac jako spamu, sam duuuzo sie naszukalem, jak najtaniej zdobyc/zrobic matowke z klinem do E1 -> a tu mamy w PL kogos, kto wykonuje za calkiem male pieniazki (w porownaniu do US)

PS2: przewidziane sa wersje z liniami "zlotego podzialu", nie wiem, jak bedzie z punktami AF (ja uzywam srodkowego wiec pies go tracal czy bedzie na matowce, czy nie)

PS3: to nie ma wywolac wojen systemowych, a jedynie pomoc tym, ktorzy szukaja takich rozwiazan w przyzwoitej cenie, wiec jak chcesz tu podymic sobie to spadaj na drzewo
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a w jakiej cenie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez aranek
    a w jakiej cenie?
    za standardowa matowke do E1/E500 od: 180zl

linie "zlotego podzialu": +35zl

wysylka: +4.50zl

inne jakies "udziwnienia" to juz indywidualnie na GG, ktore zostalo podane w pierwszym poscie (dlatego cena wyjsciowa jest "od")

PS: nie jestem i nie chce byc posrednikiem, ceny zostaly przekazane od osoby (andee), ktora sie tym zajmuje, dlatego po szczegoly odsylam na GG lub maila (oba podane w pierwszym poscie)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Cytat Zamieszczone przez aranek
    a w jakiej cenie?
    za standardowa matowke do E1/E500 od: 180zl
    linie "zlotego podzialu": +35zl
    wysylka: +4.50zl
    No fajnie że ktoś robi matówki. Sory ale nie bardzo rozumiem w czym tu interes.
    Cena sklepowa to 185zł brutto ( http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/3905 ) a pewnie jak by poszukać to można by taniej znaleźć. Oświećcie mnie proszę.
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    No fajnie że ktoś robi matówki. Sory ale nie bardzo rozumiem w czym tu interes.
    Cena sklepowa to 185zł brutto ( http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/3905 ) a pewnie jak by poszukać to można by taniej znaleźć. Oświećcie mnie proszę.
    zadam jedno, male pytanie: z klinem ?

dla tych, ktorzy nie wiedza po co klin to przykady:

ostrosc nie zostala zlapana, klin sie "rozjechal" a mikropryzmat pokazuje obraz znieksztalcony:

ostrosc zostala ustawiona poprawnie, obraz w klinie jest spojny, mikropryzmat pokazuje obraz wyrazny

zasade dzialania klinu opisana jest dokladnie na stronie Radka Erewania
    tutaj:
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...zej_i_AF_w_SLR
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Zawadzkie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja też się dzisiaj do tego dokopałem na forum "canonierów".
    Tam były podane ceny:
    v.1- 150,- (mikroraster, klin)
    v.2- 180,- (v.1 + linie złotego podziału)
    v.3- 210,- (v.2 + podświetlenie punktu AF)

Wyczytałem też "ale...":
    v.2 - chwilowo nieaktualne z powodu wycofania się podwykonawcy "linii"
    v.3 - jeszcze trwają próby "pewnego" mocowania podświetlenia.

cra3y - kontaktowałeś się bezpośrednio w wykonawcą? Jeżeli tak, to znaczy, że matówki do Olympusa są droższe niż do Canona

Wyczytałem również, że mogą być wykonane jaśniejsze matówki za cenę oscylującą w okolicach 300,- (jeszcze nieustalona).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    informacje o cenach mam bezposrednio od wykonawcy i niestety (jak narazie) matowki do Olego beda drozsze (mniejszy popyt? jakies trudnosci w wykonaniu ?)

gdyby cos sie zmienilo, zamieszcze stosowna informacje
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Czy można w prosty sposób, domowym sposobem wymienić matówki, czy trzeba iść z aparatem do jakiegoś mechanika?

I jeszcze jedno - czy po takim zabiegu traci się gwarancje Olympusa?

Autor postu zapomniał napisać, do czego klin jest potrzebny, a nie wszyscy muszą to wiedzieć. Klin pomaga ostrzyć ręcznie, więc będzie przydatny przy korzystaniu poprzez przejściówki z obiektywów bez AF (np. M42).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Czy można w prosty sposób, domowym sposobem wymienić matówki, czy trzeba iść z aparatem do jakiegoś mechanika?

I jeszcze jedno - czy po takim zabiegu traci się gwarancje Olympusa?
    w E1 jest to banalnie proste, mozna to zrobic za pomoca dowolnej pesety o waskim piorze - przy E1 nie traci sie gwarancji z tego prostego wzgledu, ze dostepna jest matowka FS2 (jak to mowia - architektoniczna)

co do reszty - nie wiem, ale zawsze mozna wlozyc oryginalna matowke ...

dla E1/E300 znalazlem na dpreview cos takiego:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13830643
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13830670

co do E500 - nie mam zielonego pojecia jak sie to zdejmuje i zaklada.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Witam

Tak jak pisze cray3, matowki do Olympusa kosztuja 180zl za sztuke, co do powodu tez ma racje, niski popyt winduje cene. Jezeli popyt wzrosnie z dzika checia obnize cene do poziomu ceny matowki Canona.

W Olympusie E-1 montaz matowki nie narusza warunkow gwarancji, sadze ze podobnie jest w innych lustrzankach systemu E. Niesadze zeby wymiana matowki w E-500 byla trudna operacja, w tej chwili mam u siebie matowke do E-500 zdemontowana przez klienta ktory zamowil u mnie nowa matowke.

Aparaty Canona dopiero w seriach profesjonalnych maja wymienne matowki, co nie oznacza ze nie mozna wymienic matowki w nizszych modelach. Wymiana w matowki Canonie trwa maksymalnie 5 minut. Powiem wiecej jeden z moich klientow poszedl z moja matowka do autoryzowanego serwisu Canona w Warszawie i wymienili mu matowke od reki i za darmo, bez nawet napomkniecia o utracie gwarancji.

Mam nadzieje ze za wymienienie nazwy Canon nie zostane zlinczowany . Jestem osoba asystemowa a aparat sluzy mi do wykonywania zdjec, taki czy inny kazdy jest dobry jezeli spelnia swoje zadanie.

Pozdrawiam
    Matówki w każdym kolorze, pod warunkiem że bądą bezbarwne...