Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Matówki z klinem (E1/E500) niedrogie w PL

Mieszka w
    Łańcut
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a,ja bym wszedł,w matówkę z klinem,
    manual,zmusza mnie do wielkiego samozaparcia i..zużywam wtedy wiele energii +niecenzuralnych słów,pozdro!!!
    p.s.
    skoro są wymienne matówki do e1,dlaczego nie może ich być do e300 i e500???
    OLYMPUS E 510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moze ktos sie wypowie jak sie sprawuje po dluzszym czasie matowka Andee'go. W tej chwili sa dostepne dwie:
    1. standard - dziala do f5.6 klin poziomy, mikropryzmaty - 200zl
    2. deluxe - dziala do f12 i wyzej, klin poziomy, mikroraster - 350zl

Jaki duzy jest ów "blad pomiaru swiatla" i jak sobie z nim radzicie ??

Pytam bo zastanawiam sie nad obiektywami m42 ale sadze ze bez takiej matowki sie nie obejdzie stad tez moje pytanie.
    ...był Olek jest A6000

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Moze ktos sie wypowie jak sie sprawuje po dluzszym czasie matowka Andee'go. W tej chwili sa dostepne dwie:
    1. standard - dziala do f5.6 klin poziomy, mikropryzmaty - 200zl
    2. deluxe - dziala do f12 i wyzej, klin poziomy, mikroraster - 350zl

Jaki duzy jest ów "blad pomiaru swiatla" i jak sobie z nim radzicie ??

Pytam bo zastanawiam sie nad obiektywami m42 ale sadze ze bez takiej matowki sie nie obejdzie stad tez moje pytanie.
    Mam jeszcze inną - klin pionowy - superbright - nie miałem wyboru, jak zamawiałem do E330. Zrobił, z czego mógł. Matówka sprawuje się. Mam parę paprochów na niej, ale to nie rzutuje. Pomiar światła - nie zauważyłem specjalnych problemów.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    ja mam standardową matówkę (działającą do f5.6) i nie zauważyłem żadnych problemów z pomiarem światła... jeśli są jakieś przekłamania to gdzieś może na poziomie +/- 0.3EV tak więc coś co w RAW'ie zupełnie nie przeszkadza. Przyznam jednak, że w niektórych zastosowaniach łatwiej mi się ostrzy na standardowej matówce... jeśli jednak w kadrze są kontrastowe pionowe linie na które można łapać ostrość (mogą być i poziome... trzeba tylko do ostrzenia obrócić body ) to wówczas bajka
    Aha... jak wcześniej pisałem miałem drobne problemy z FF po włożeniu tej matówki, musiałem nieco spiłować brzegi (by niejako wpadła głębiej) i po tej operacji na obiektywie Helios 40-2 (85/1.5) błąd ustawienia ostrości wyniósł na linijce ok. 2mm - pytanie, czy to już nie jest mój błąd bo nie jestem w stanie zauważyć przesunięcia na klinie . Jeśli chodzi zaś o konieczność przeróbki, to być może wynikała ona na przykład z błędów przejściówki, obiektywu oraz samego umieszczenia matówki - trudno stwierdzić przyczynę, lecz po przypiłowaniu działa elegancko
    Pozdrawiam,
    Dempsey
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Szukam ... szperam ... i ni w mordę nie znajduję odpowiedzi...

... jak jest z matówkami z klinem do e300

czy ktoś z Was ma zainstalowaną takową u siebie
    To praise Him with all my heart ... // www.f8s.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bz24
    Szukam ... szperam ... i ni w mordę nie znajduję odpowiedzi...

... jak jest z matówkami z klinem do e300

czy ktoś z Was ma zainstalowaną takową u siebie
    Na pewno ma nasz Dobry Wujcio. Wiem, bo na wlasne piekne oczeta widzialem

Pomyłka z mojej strony, Dobry Wujcio pokazywał mi E-330, nie E-300
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No właśnie...

Wiem, że są matówki z klinem do e1, e330, e500...

ale czy jest na forum jakiś e300 z wymienioną matówką
    To praise Him with all my heart ... // www.f8s.pl

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    (...)zastanawiam sie nad obiektywami m42 ale sadze ze bez takiej matowki sie nie obejdzie(...)
    Wiem, że odkopałem stary temat Też korzystam ze szkieł M42 (+ E-300) i matówka z klinem byłaby fajną sprawą - jednak ostrzenie na standardowej matówce nie sprawia mi na razie żadnych problemów. Wszystko jest kwestią dobrego oka i wyczucia. Co do pomiaru światła nie stwierdziłem żadnych problemów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maxim
    (...)zastanawiam sie nad obiektywami m42 ale sadze ze bez takiej matowki sie nie obejdzie(...)
    Wiem, że odkopałem stary temat Też korzystam ze szkieł M42 (+ E-300) i matówka z klinem byłaby fajną sprawą - jednak ostrzenie na standardowej matówce nie sprawia mi na razie żadnych problemów. Wszystko jest kwestią dobrego oka i wyczucia. Co do pomiaru światła nie stwierdziłem żadnych problemów.
    Zgadza sie, tyle ze przy gorszym swietle chcac wykorzystac pelna dziurke jednak robi sie problem albowiem bardzo trudno trafic z ostroscia tam gdzie by sie chcialo, zwlaszcza dzieciaka. Regulujac pierscieniem ostrosci jest taki moment w ktorym zmiany sa prawie ze zadne a przynajmniej odnosi sie takie wrazenie po kilkunastu minutach ostrzenia w ten sposob. Przy takiej malej GO o pomylke nie trudno, zas przymykac nie chce bo jasnosc to jedyny atut tego obiektywu.
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    kisi - racja, w takich sytuacjach klin to fajna sprawa. Wiem, że bardzo ułatwia pracę, choć bez niego można żyć i robić niezłe zdjęcia starymi szkłami. Fotografowałem parę razy lustrzanką, która miała matówkę z klinem (Praktica MTL3), ale tam wizjer - choć wielki - był ciemny i mało wyrazisty, pewnie z racji wieku aparatu. W związku z tym wygodniej ostrzy mi się "na oko" w E-300. W swoim czasie pewnie i tak wymienię jego "niewymienną" matówkę na lepszy model