Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Matówki z klinem (E1/E500) niedrogie w PL

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    czy istnieje możliwość zamówienia matóki do E300?[/url]

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    zadam jedno, male pytanie: z klinem ?
    No właśnie tego nie wiem dlatego napisałem że jak by co proszę mnie oświecić. No i proszę stała się jasność, no prawie.

Widzę że to ciekawy temat z tymi matówkami.
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    to ja jestem "kaskaderem", który wymontował ze swojego E-500 matówkę. Cała operacja trwała poniżej miunty... wystarczy paznokciem (albo czym innym ) podważyć taką blaszkę sprężystą, która przytrymuje matówkę, następnie podważyć i chwycić samą matówke i voila Nic trudnego (choć za uchwyt akurat trochę ciężko jest złapać, bo jest dość głęboko...)
    Oczywiście podzielę się wrażeniami jak tylko będę miał u siebie matówkę Andee'go z klinem.
    P.S. W przypadku E-500 nie ma problemu z punktami podświetlającymi AF, bo nie są one na matówce lecz za nią - na osobnej "szybce", więc są widoczne zawsze - nawet teraz mimo, że nie mam w ogóle matówki
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Cytat Zamieszczone przez aranek
    czy istnieje możliwość zamówienia matóki do E300?[/url]
    Niewiem jak jest z matowka do E-300, nie mialem jej jeszcze w rece. Jezeli znajdzie sie chetny ktory ja przesle lub przesle dokladne jej obmiary to sie przekonamy.
    Matówki w każdym kolorze, pod warunkiem że bądą bezbarwne...

robin102
    Gość
    JESEM za , też bym kupił taką z klinem bo mnie te manualne ostrzenie zbiesiło !!!

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    ...No i proszę stała się jasność, no prawie...
    cra3y podał link: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...zej_i_AF_w_SLR
    Tam jest wszystko fanie opisane.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    informacje o cenach mam bezposrednio od wykonawcy i niestety (jak narazie) matowki do Olego beda drozsze (mniejszy popyt? jakies trudnosci w wykonaniu ?
    Cytat Zamieszczone przez Andee
    Witam

Tak jak pisze cray3, matowki do Olympusa kosztuja 180zl za sztuke, co do powodu tez ma racje, niski popyt winduje cene. Jezeli popyt wzrosnie z dzika checia obnize cene do poziomu ceny matowki Canona.
    Coś mi się tu nie zgadza. Tak na zdrowy rozsądek (i tak zresztą uczą dzieci w szkole) im niższy jest popyt, tym cena powinna być niższa (chociażby dla zachęty). Wraz ze wzrrostem popytu cenę się podnosi i kosi się taką samą kasę za mniejszą pracę (zakładając, że przy wyższej cenie popyt trochę spadnie, ale wyższa cena zrekompensuje niższe przychody).

Przykład takiego zachowania można zauważyć u lubelskiego producenta adapterów do obiektywów M42 - zaczynał od 50 zł, teraz są za 80 zł.

A więc tłumaczenie wyższej ceny mniejszym popytem jest bezzasadne.

Możesz natomiast powiedzieć, że w związku z niewielką liczbą zamówień, koszty wykonania tego ustrojstwa wzrastają i wydłuża się np. czas jego wykonania. To byłoby racjonalne wytłumaczenie. Z tym popytem to jakoś nie trafiłeś.
    Już widzę jak obniżasz cenę wraz ze wzrostem popytu.

Nie narzekam na popyt, cena wyjsciowa jest ustalona, cena reguluje popyt, takie sa fakty...

Polityka sprzedazy jest moja prywatna sprawa.

Pozdrawiam
    Matówki w każdym kolorze, pod warunkiem że bądą bezbarwne...

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oczywiście, że jest to Twoja sprawa.
    Tylko Twoje tłumaczenie jest nielogiczne (przynajmniej dla mnie)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Aranek- nie uczyles sie ekonomii, oj nie. Im nizszy popyt tym cena jednostkowa wyzsza. Pomysl chwile a sam dojdziesz dlaczego.
    czesc.ch.