Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: SHQ czy HQ

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

SHQ czy HQ

Witam!
    Proszę bardzo o pomoc w wyjsnieniu różnicy w formacie SHQ, HQ i TIFF. W jakim formacie najlepiej robić zdjęcia i jake będą różnice

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    TIFF - format bezstratny ale najwieksze fotki (zerowa kompresja) a wiec znacznie mniej na karcie sie miesci.
    SHQ - mała kompresja - fotki *.jpg - najczesciej uzywam bo są niewielkie "zniekształcenia" kompresji.
    HQ - duza kompresja - fotki takze *.jpg : najwiecej fotek wchodzi na karte wiec uzywam będąc na wakacjach/urlopie/ciekawym wyjezdzie, jesli zalezy mi na duzej ilosci pamiątkowych fotek, niekoniecznie walczących o prestizowe nagrody
    Pzdr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    moja recepta: RAW + sq (o rozdzielczości Twojego monitora) i większej kompresji. Taki zestaw sprawi, ze na 1gb karcie zmieścisz o 3 rawy mniej, a za to przy przeglądaniu zdjęć na kompie od razu widać, które fotki idą do kasacji. Nie trzeba czekać na wywoływanie RAWa czy też na ładowanie go w przeglądarce.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    moja recepta: RAW + sq (o rozdzielczości Twojego monitora) i większej kompresji
    Yyess!
    Dokładnie tak robię!

Pozdr!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Z całym szacunkiem... Piotr73 nie pytał o raw )))) ale to tylko na marginesie

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dokładnie... nie bylo pytania o RAW tylko o shq i hq. Teoretyczne różnice już zostały wyjaśnione. Dla porownania zrobilem dwie takie same fotki jedna w shq i duga w hq. Wywołałem odbitki 10x15 i z lupą nie doszukałem się różnic a na karte wchodzi 4 x więcej zdjęć. Może przy większych powiększeniach jest różnica ale tego nie wiem.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Eee, kochani!
    Różnice między HQ i SHQ będą widoczne gołym okiem przy ustawieniu SHARPNES na minus 5.
    Ja tak ustawiam wyostrzanie (na -5) kiedy zapisuje w JPG - nie lubię otoczek wokół gałązek i innych takich...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qwerty
    Z całym szacunkiem... Piotr73 nie pytał o raw )))) ale to tylko na marginesie
    Wiesz, to, że tkwi w błędzie wymusza, by go poprawić...

IMO jpegi z olka są stosunkowo kiepskie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za wyjaśnienia.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria