nie patyczkujcie się tak z tą matówką, Nie raz zdarza mi się przyczepić na niej kłaczka. Biorę gruchę (taką malutką z pędzelka hamy), dmuchne raz czy dwa i kłaczka nie ma.
nie patyczkujcie się tak z tą matówką, Nie raz zdarza mi się przyczepić na niej kłaczka. Biorę gruchę (taką malutką z pędzelka hamy), dmuchne raz czy dwa i kłaczka nie ma.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Uwierz mi grizz że od tego dmuchania to prawie mi E-1 spuchł a kałaczek jak siedział tak siedzi.
Chyba jest tak jak mówi robin102. Siedzi dziad po drugiej stronie matówki i można sobie dmuchać i dmuchać i dmuchać... .
E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2
Ja mam za to kilka paprochów, które jakimś cudem dostały się ponad matówkę i grucha od pędzelka hamy nie daje rady ... a boję się za to brać, żeby całkiem jej nie wybrudzić. Poza tym w E-500 nie ma jako takiej wymiennej matówki, więc tym bardziej się boję. Ciekawe czy sprężone powietrze sobie z tym poradzi - próbował już ktoś ?
Bo wysyłać do serwisu Olka to nie chcę - obwiam się, że koszty byłyby "troszkę" duże ...
Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Wysyłasz na koszt Olympusa, o ile może to stanowić podstawę reklamacjiZamieszczone przez RobertW3D
Wujek dobra rada:
1. sprzezone powietrze moze uszkodzic listki migawki! sa delikatne! a cisnienie powietrza moze byc za duze!
2. cleaning mode podnosi lustro i sluzy do gruntownego czysczenia matrycy z np. tlustych paprochow. jak w trakcie tego akumulator padnie mamy duuuzy klopot! patrz instrukcja
3. skoro paproch jest ponad matowka, czyli jak dobrze rozumiem tam gdzie jest pryzmat, czyli zamknieta przestrzen, czyli trzeba wyjac matowke i dopiero wtedy podmuchac gruszka...
mam nadzieje ze pomoglem
A czy bezpieczne jest wyjmowanie matowki w E-500 - jak to najlepiej zrobic ?Zamieszczone przez konukera
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
RobertW3D zamin zabierzesz się za sprężone powietrze sprawdź dobrze czy nie "pluje". Kiedyś chciałem kupić takie powietrze ale wyleczyłem się szybko. Praktycznie każdy zbiornik przy rozprężaniu wyrzucał drobinki wilgoci na zewnątrz. Dziękuję tak sobie napluć. Olałem to i kupiłem sobie porządną gruchę w aptece.
konukera dobra rada. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby spóbować przedmuchać E1 powietrzem z butli nurkowej. Tam jest napewno suche i bez wilgoci i ma troszkę lepsze dmuchnięcie niż gruszkaZamieszczone przez konukera
. Lepiej jenak nie będę ryzykował. Ciut za mocne ciśnienie i po frytkach.
E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2
ACHTUNG !!! i tak nie usuniesz sprężonym powietrzem brudów spod matówki. Nie można tego robić powietrzem z butli ani z spreya takiego cosie kupuje bo moze zawierać cząsteczki oleju z kompresorów, opilki metalu i wode . STOP !!!
nooo chlopie to masz problem...
zaslepiony miloscia do mojego e-1 uznalem ze to chodzi o e-1... a e-500 nie ma wymiennej matowki...
wniosek stad chyba taki ze pylek dostal sie tam gdzie w zasadzie jest szczelnie zamkniete... czyli pylek jest nad, a nie pod... wiec moja rada jest jedna - serwis. jak sobie wyjmiesz matowke (pewnie malo mozliwe bez rozkrecania aparatu) to stracisz gwarancje, bo pewnie bedzie to widac...
imho cos takiego gwarancja powinna objac. w koncu pylek dostal sie w miejsce niedostepne dla uzytkownika.
ale jeszcze raz powtarzam absolutnie nie dmuchac duzym cisnieniem!... tym bardziej 2 atm z akwalungalistki migawki napewno sie znieksztalcą...
tak w ogole to nie wiem gdzie ten pylek jest... chyba nad matowka.. tak ? nie tam gdzie mozna dotknac paluchem tylko tam gdzie nie mozna dotknac...
tutaj http://www.olympusclub.pl/forum/view...=5932&start=12
jest opisane jak wyjąć matówkę w E-500