Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Cleaning Mode w E-1

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cleaning Mode w E-1

Witajcie,

W końcu i mnie dopadł problem paprochu w wizjerze mojego E-1. To taki mały włosek w lewym górnym rogu. Niby na jakość zdjęć to nie wpływa ale wkurza mnie niesamowicie .
    Najgorsze jest to, że nie wiem jak to dziadostwo się tam dostało. Podczas wymiany objektywów zawsze zachowuję najwyższy stopień ostrożności. A jednak.
    Przeszukałem forum i widzę że to nie tylko mój problem. Mówiliście że jak nie widać na zdjęciu to olać temat i niech sobie syfek żyje. Mnie to jednak strasznie drażni i chce się tego pozbyć. Oczywiście próbowałem gruchą dmuchać ile wleźie i nic. Sciągnąlem osłonkę wizjera. Tam też wydmuchałem co się da i nic włosek jak był tak jest. A ja wkurzam się dalej.
    Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. A mianowicie opcja CLEANING MODE. Zaglądam w instrukcję i piszą że po właczeniu tego lustro zostaje uniesione a przesłona ostwarta.
    Zanim jednak wejdę w takie eksperymenty chciałem zapytać Was o radę. Czy ktoś z tego korzysta (raczej napewno tak). Jak to się dokładnie robi i czy isnieje jakieś niebezpieczeństwo uszkodzenia sprzętu. Oczywiście oprócz walnięcia gruchą np w lustro.
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

tymin3
    Gość

Re: CLEANING MODE w E-1

Cytat Zamieszczone przez nurek

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. A mianowicie opcja CLEANING MODE. Zaglądam w instrukcję i piszą że po właczeniu tego lustro zostaje uniesione a przesłona ostwarta.
    Zanim jednak wejdę w takie eksperymenty chciałem zapytać Was o radę. Czy ktoś z tego korzysta (raczej napewno tak). Jak to się dokładnie robi i czy isnieje jakieś niebezpieczeństwo uszkodzenia sprzętu. Oczywiście oprócz walnięcia gruchą np w lustro.
    No wlasnie raczej nie ma co z niej kozystać, zwlaszcza w olku gdy ma czyszczenie matrycy, a co do paprochu to rozumiem ze na matowce jest, no coz gruchą go

robin102
    Gość
    Jest na matówce i to pewnie z drugiej strony, tak że gruchą nie da rady. Ja też mam taki gratis i już kilka dni przymierzam sie do wyjęcia matowki tylko musze najpierw jakiś psrzecik do tego dorobić. malutka ta matóweczka, a łapy duże jak cholera i jeszcze drżą bez browarka , a po browarku to mi GO spada i znów nie mogę wydłubać tej matówki

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kiedyś robiłem to przy moim E1. Na otwartej dziurze włączyłem CLEANING MODE - lustro się podniosło i dmuchałem. Zanim to zrobisz połóż na stole materiał bezwłoskowy, oświetl sobie miejsce pracy ręczną latarką. Niczego się nie obawiaj lustro samo się nie zamknie, będziesz mógł wszystko dokładnie obejrzeć - nawet przez szkło powiększające. A jeśli dmuchawa za słaba - to nowym pędzelkiem od makijażu, bardzo miękkim. Jeśli masz obawy, to załóż na usta i nos opaskę - byś mógł normalnie oddychać...
    Myślę że napewno sobie poradzisz.

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witajcie,

Dziękuję wszytkim za rady. Tak sobie na spokojnie przemyślałem temat tego małego włoska i doszedłem do wniosku że chyba zaprzyjaźnię się z tym kłaczkiem. Tak naprawdę to chyba nie jest on taki zly. Mam obawy, że jak zacznę coś mieszać to mogę jeszcze dodatkowo coś zepsuć. Póki aparat cyka a na fotkach nic nie widać. Jak to kiedyś powiedział Gargamel "...najgorzej jak się coś przedobrzy".
    robin102 jak już się uporasz że swoją matówką to daj znać jak Ci poszło.
    A generalnie to matówka to co to jest? Jakieś szkło, tworzywo czy co? Delikatne to czy nie?
    Jak byśmy spotkali się w Białowieży to można by spróbować wspólnymi siłami i po Żuberku co by nam łapy nie drżały a i odwagi do zabiegu wymiany przybyło Niestety ja napewno nie dam rady tam być

robin102
    Gość
    nurekHeee robiłem mnóstwo bardziej precyzyjnych rzeczy ale zazwyczaj to był sprzęt służbowy czy klienta he he he he( niekoniecznie aparaty) ale do tego wyjmowania matówki mam długie zęby . Pierwszy raz to będę robił,
    Chyba kolega Karol mieszka gdzieś nad Bałtykiem o ile pamietam i szukal wspólnego środka dojazdu może z nim się dogadaj.Szkoda by było ,żeby nas byl 2 albo 3 w Białowieży

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    A generalnie to matówka to co to jest? Jakieś szkło, tworzywo czy co? Delikatne to czy nie?
    Plastik, dosyc delikatny, lepiej wogule niedotykac, a jezeli juz to tylko za tą czesc ktora wystaje i sluzy do chwytania pensetą

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    W koncu w E1 matowka jest wymienna. Wiec wiekszego problemy nie ma tylko jakis przyrzad do tego sprzedaja.
    czesc.ch.

robin102
    Gość
    W E1 jest lepszy dostęp i matówka jakby większa niż w E300 tu inaczej osadzona

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    robin102 też bym sobie tak poćwiczył na cudzym organiźmie . Masz przynajmniej jakieś doświadczenie. 3mam kciuki za Twój pierwszy raz
    Dzieki za info o koledze znad morza. U mnie problem nie jest z transportem ale z czasem. Mamy budowę i każdy weekend jest na wagę złota. Ale mam nadzieje że w przyszłym roku się uda.

tymin3 dzieki za cynk. Po tym co piszesz od matówki będę się trzymał z daleka (mimo wszystko chomsky ). No chyba że kiedyś na własne oczy zobaczę jak takie coś się demontuje i zaopatrzę się w przyrząd o którym mówi chomsky.

Może kolega irek50 coś wykombinuje .