Czy chcąc zmierzyć WB muszę mieć białą kartkę w całym kadrze, czy aparat zmierzy wycinek taki jak spot AF?
Czy chcąc zmierzyć WB muszę mieć białą kartkę w całym kadrze, czy aparat zmierzy wycinek taki jak spot AF?
Właściwie to wczoraj sam się nad tym zastanawiałem. W instrukcji można wyczytać, że kartka powinna być w całym kadrze, ale z moich prób wynika, że wystarczy punkt taki jak do spotu.
W instrukcji napisano - "ustaw papier tak, by wypełnił celownik". Teraz pytanie, co autor (albo tłumacz) instrukcji rozumie przez celownik? Jeśli chodzi o cały kadr, to jest to niewygodne. Bo nie zawsze kartka jest pod ręką. A jeśli wystarczy skierować punkt AF, wtedy można wykorzystać odblaśnik do lampy błyskowej (karteczkę na gumce), która zawsze jest pod ręką (o ile ma się lampę zewnętrzną).
albo skierować punk af na przedmiot, który powinien być biały
po co się bawić z kartką?
Ja kieruje na jakiś biały obiekt, który mam w ootoczeniu (ściana np) i już...
a wogóle to w 98% przypadkach jade na auto WB (no ale e-1 ma go znacznie lepszego niz młodsi bracia) i poprawiam ewentualnie przy wywoływaniu rawa
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A ja wam powiem jeszcze inaczej... nie potrzebne jest wogole nic bialego...
Ja poprostu wciskam guziol i sie sam dostosowuje, w 90% przypadkow bezblednie. Bialy obiekt to czesto jako luksus mozna uznac... wiec tak sobie radze.
Olympus e-300 | FujiFilm s304
a ja przy e300 zauwazylem ze jak kartka nie wypelni dobrze kadru to wywali poprostu blad (uzywam A4 okładki ksiazki Nationala Geographica)
/EDIT moja "kartka A4" musi byc na srodku kadru (ale nie musi zapelniac calego kadru po brzegi).
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Czy jeśli wzorcem WB będzie okładka National Geografic, to zdjęcia będą się nadawały na taką okładkę?![]()
To w końcu wystarczy punkt, czy cały kadr? Dla mnie to ważne, bo więcej robię w jpg.
Odświeżam wątek, bo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Teraz forum jest własnością Olympus Polska, więc ktoś z Olka może odpowie?