Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: 50 14-54 50-200 vs. 35-100

robin102
    Gość
    To fakt teraz użytkownicy innych lustrzałek mają jakby lepszy dostęp do obiektywów, ale zobaczymy co czas pokaże. Oby się to nie odwróciło . Fullll szkielł Zuiko i brak tak naprawde nadążąjacej za tym peletonem puszki - bo teraz tak jest.
    Dla mnie to olk nie ma w tej chwili dobrego body do tych szkieł takiego co bym kaski nie pożałował jakbym miał za dużo.
    A ceny z marsa czy ze snikersa tych zuiko.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ale mi narobiliście smaka na papierosa. Ja szczęśliwie nie palę od ponad 2 lat, ale w życiu ładnych kilka obiektywów przepaliłem. A nerki nie sprzedam, bo i tak niewiele warta.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez anwas
    A z drugiej strony to przy tej wielkości matrycy to stałka 35/3,5 to śmiech lub prowokacja.ZD 50/2 to też nie jest kosmiczna technologia a cena i owszem jak najbardziej...
    Stałka 35mmf3.5 to obiektyw macro gdzie akurat f3.5 to nie przeszkoda, bo i tak aby uzyskać kilka mm GO trzeba mocno przymykać obiektyw. Zd 35mm ma odwzorowanie 2:1 pokaż mi obiektyw macro w innym systemie z takim odwzorowaniem za 220USD
    Co do 50mm to już wielokrotnie było dowiedzione że porównywalny z nim obiektyw kosztuje takie same pieniądze.

Co do tzw jasnych stałek, to użytkownicy puszek innosystemowych masowo pozbywają się zoomów i stosują tylko i wyłącznie owe jasne stałki

gary w którymś z wątków napisał, że dobrze iż Sigma wypuszcza nowe szkiełka, bo to pozwoli na udowodnienie że szkiełka ZD robione pod cyfrę i ich telecentrycznośc to MIT

Z niecierpliwością czekam na pierwszego usera, który kupi np Sigmę 35mmf1.4 i zrobi pierwsze fotki. Niestey podobnie będzie z innymi szkiełkami Sigmy. Pierwsze porównania już mamy 55-200 do 40-150 czy też 18-55 lub 18-125 jakoś userzy E systemu nie rzucili się na te szkiełka.
    Szkiełka Sigmy byłyby poszukiwane gdyby osiągały jakośc i parametry ZD. Owszem znajdą one amatorów jeśłi będą o 50% tańsze od ZD, ale satysfakcji użytkownikom nie przyniosą - stawiam skrzynkę piwa

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Anwas przestańcie juz z tą marną iloscią szkieł ja miałbym wszystko co potrzeba gdyby portwel to wytrzymał brakuje 50mm, 50-200(ale mam 40-150)i 11-22 wsjo no może jak wpadnie 7koła to 35-100.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    garybo to pozwoli na udowodnienie że szkiełka ZD robione pod cyfrę i ich telecentrycznośc to MIT
    nie napisalem tak Jacku
    nie napisalem "ze" tylko "czy" - sam jestem ciekaw czy naprawde telecentrycznosc przy malej matrycy jest potrzebna
    napisalem: oby okazalo sie ze sigma ma nieostre boki bo wtedy telecentrycznosc ma sens

jacek2004
    Gość
    Patrząc sie na coś takiego

boczkom Sigmy 30mm nie wróżę nic dobrego. Co więcej patrząc na pozostałe parametry tej Sigmy http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    to śmiało można powiedzieć że każdy zoom ZD dla tej ogniskowej jest dużo lepszy od tej Sigmy, no ale jeśli ktoś bez f1.4 nie może żyć to trudno "Stałka, stałka aber ales"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    boczkom Sigmy 30mm nie wróżę nic dobrego.
    hmm ale czy w 4/3 nie będzie się ona spisywać lepiej, Wkońcu jest zbudowana pod 1.5, a wieć w olympusie boczki zostaną przycięte...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

jacek2004
    Gość
    grizz zazwyczaj w przypadku obiektywów ZD słupek niebieski jest niewiele wyższy niż bordowy - kilka procent różnicy. W sigmie jest co najmniej 25% a dla słópków beżowych to chyba 50%

Porównaj do ZD szczególnie obiektywy innych producentów dedykowane pod cyfrę czyli EF-S, DC itd, i zobacz co tam sie wyrabia przy szerokim kącie A przy nim właśnie potrzeba telecentryczności szczególnie wyłazi. Oj daleko im do ZD 11-22. Dla 7-14 nie ma danych, ale podejrzewam, że w tym temacie parametry 7-14 nie odbiegają od normy Olimpusa.

PS
    Coś do poczytania dla miłośników innych szkiełek niż ZD
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=34969

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    DORIAN napisał: Anwas przestańcie juz z tą marną iloscią szkieł ja miałbym wszystko co potrzeba gdyby portwel to wytrzymał brakuje 50mm, 50-200(ale mam 40-150)i 11-22 wsjo no może jak wpadnie 7koła to 35-100.

No to brakuje Tobie tyle co mi A tak mniej narzekając L U D Z I E K I E D Y B E D Z I E 14-35/2 ??????????
    Mi naprawdę nie potrzeba więcej i nie będę juz na forum narzekał.I będę miał do spylenia w idealnym stanie 14-54/2,8-3,5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kiedy będzie tania, jasna stałka 25 mm (odpowiednik 50 mm w małej klatce). Canon potrafi zrobić (50mm) ze światłem 1,8 i sprzedawać za 400 zł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów