Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: 50 14-54 50-200 vs. 35-100

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Rafał, a do czego jest Ci tak bardzo potrzebna lampa? b.
    Po prostu robię dużo zdjęć w pomieszczeniach, gdzie najczęściej jest słabe światło. A 99,9 proc. moich fot to zdjęcia ludzi. Statyw odpada, bo na długich czasach i tak ludziska brykają, więc się rozmażą. Więc jedyne wyjście lampa. A walnięcie wprost fleszem to koszmar (a tylko tak można wbudowaną lampą). Więc mocna zewnętrzna lampa plus dyfuzor załatwi większość moich fotograficznych problemów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    dorzuciłbym jeszcze stałkę ZD 25 ze światłem 1,8. Ale niestety takiej nie ma.
    Obiektyw o takiej własnie ogniskowej ma być produkowany przez Olympusa. Niestety nie wiadomo kiedy, za ile i z jakim światłem...

Piotr.

robin102
    Gość
    Rafał Czarnytrochę się powymądrzam : kup najpierw lampę , a potem 14-54 lampa zapewni Ci większa efektywnośc focenia niz lepszy obiektyw , nie zapominajmy ,ż e to swiatło rysuje . Ja na początku coś z Flka nie moglem sie dogadać , ale ostatnio znów bylem na turnieju tańca - następnym ,podobnym do tego co kiedyś mnie objechaleś ,ze mi foty nie wyszły . Niestety wtedy było bez lampy zewnętrznej. Teraz to bylo z lampą choć malą to byłem panem sytuacji . Było jeszcz ciemniej niż kiedyś. Normalnie niebo , a ziema-taka różnica !!! . Zomik w lampie biega jak trza, wszystko doswietlone mimo że fociłem tylko obiektywem 40-150 , jeśli focisz ludzi w pomieszczeniach to kup Fl koniecznie . Ja już jestem zadowolony. Jak chcesz to dam Ci namiar na gościa . Moja lampa z Usa i całościowo kosztowala 800 co dla mie i tak dużo , choć tam jak widać na rachunku 199 $.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Robin, w moim poprzednim poście napisałem o lampie zewnętrznej:

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Choruję na nią, bo jest mi bardzo potrzebna. Chyba w tym miesiącu kupię. A potem nienerwowo będę się przymierzał do 14-54.
    Więc oczywiście najpierw lampa, a potem "jakieś majonezy" w postaci lepszego szkiełka. I zdecydowałem się na FL 36. Do tej pory moim Canonem analogiem fociełem przez lata z lampą o liczbie przewodniej 38. FL 36 ma liczbę przewodnią 36 więc właściwie bez różnicy. Nie potrzebuję więcej, nie focę ślubów ani chrzcin.

A lampa zewnętrzna to podstawa, dla mnie ważniejsza niż np. długi 40-150. A ten dostałem w kicie więc się cieszę. Ale wolałbym, żeby kit do E500 tak wyglądał: puszka + 14-45 + lampa zamiast długiego.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Moja lampa z Usa i całościowo kosztowala 800 co dla mie i tak dużo , choć tam jak widać na rachunku 199 $.
    doliczając do $199 koszty przesyłki, to właśnie koło ośmiu stówek by wyszło

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    robin jacy milionerzy nie oszukujmy sie ten sport nie jest tani Pewnie jak wezme 35-100 do reki to sie wylecze z niego, chcialem uslyszec Wasze opinie o tym i wszystkie sa na nie Nie uparlem sie na ten obiektyw bo zdalem sobie wczoraj sprawe ile ewentualnie strace na odsprzedazy uzywanych szkiel i calej zamianie! Decyzja jest 50/50 i chyba przewazy chec posiadania

Co do lamp mam FL36 i kilka razy myslalem o 50 ale nie wiem czy jest sens?

Co do 10 000 na obiektywy porozmawiamy o tym za rok moze dwa kiedy kazdy z Was bedzie mial szkielka o tej wartosci 14-54 ~ 2000 zł, 40-150 ~ 800 zł, 50 ~ 1800 zł, 50-200~ 3500 zł, może jakies 25 czy 35 za 1000 zł do tego filterki i mamy 10 000 zł a gdzie body, lampa, pamięci, torba, itd? Policzcie sobie ile do tej pory wydaliscie na sprzet i ile Wam brakuje do 10 000 zł o ile juz nie przekroczyliscie tej sumy?

Co do 7-14 uwazam jest za drogie i trzeba umiec poslugiwac sie takim obiektywem tak samo jak rybim okiem.

Acha 35-100 jest tylko dwa razy dluzszy od 40-150 wiec nie piszciez ze to lufa straszaca ludzi obawiac sie mozna tylko ciezaru, bede musial poszukac sklepu i pomacac.

Pozdrawiam
    Ciułacz-amator zdjec u cioci na imieninach

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps
    robinCiułacz-amator zdjec u cioci na imieninach
    Jeśli głównie do takich celów wykorzystujesz sprzęt, to zmieniam zdanie i namawiam na lufę za ponad 7 tys. zł. Ciocia się ucieszy z najwyższej jakości fot.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

robin102
    Gość
    jps U mie fotografia to jedno z trzech hobby które ciągnie się za mną z wzlotami i upadkami ponad ćwierć wieku !!! Prócz tego mam bzieja na punkcie wędkarstwa i muzyki w audiofilskim wydaniu, wiec to wszystko koszmarnie kosztuje. Dodatkowej kaski poza oficjalnym obiegiem , czyli z fuch i innych źródeł coraz mniej. Może żebym był bardziej forsiaty to bym inaczej gadał o tych drogich obiektywach. W sumie jak Cie stać to możesz i mieć cała ofertę handlową ZUIKO , ale tak na zdrowy rozum to zestaw nr 1. prawie dla każdego wystarczy. Ja mam inyny dylemacik , czy kupić wreszcie 14-54 , czy może nową łódkę , czy może dodatkowe body bo mi się zrobiło potrzebne , choćby najtańsze takie od E 300 . jps no proszę doradź coś ????
    Rafał Czarny heee to dobry pomysł żeby w komplecie dodawali zamiast 40-150 Fl 36 - naprawdę fajna lampa choc filigranowa i delikat
    blady całkowiete koszty z dostawą mojej lampy to 800 zł.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Kup ponton z body to poczekaj na tanie 330 wiem ze wybor jest trudny ze wzgledu na ograniczony $ i tak jak napisales gdyby byla kasa to kupilbym wszystkie zuiko nawet gdyby mialy robic za podstawki pod kwiaty zawsze kubel zimnej wody wylany przez forumowiczow na wlasne pomysly daje wieksze szanse na dobra decyzje.

Z tym tele zamiast lampy to pewnie mozna kupic dual kita i tele sprzedac dolozyc dwie stowki i polowac na lampe na allegro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ja też marzę o 35-100 i wiem, że to całkowicie nieracjonalne marzenie...ale trzeba za czymś marzyć... a skoro nie ma e-3 to trzeba na coś zbierać

I wiem.. że może kiedyś nawet jak kupię ten obiektyw to będzie bardziej przypływ chwili niż racjonalna potrzeba... ale zdjęcia z niego są świetne,, te na necie.. kto pierwszy na forum będzie go miał?

start...
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów