Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 185

Wątek: Panasonic 4/3 DSLR DMCL1 oraz LEICA SLR

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dorian
    Cena tego obiektywu będzie oscylowała w granicach 3000-3500pln(obstawiam) ale sądzę że za nim pójda kolejne stałki w cenach o jakich pisze the zoom. Jestem pewny że do 4\3 dołączy nowa profi puszka i sądzę że pierwszy krok w tym kierunku zrobi Leica a za nią Olympus. Taka ilość super szkieł nie może się marnować. System się rozrasta i sięgnie napewno segmentu profi.
    Widzę, że koledzy sa optymistami. Powiedam... nie wierzę by to szkło mogło kosztować mniej niż 6 000 zł, a obawiam się, że będzie kosztować ponad 10 000 zł.

Cóż... zobaczymy

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dopiero co koledzy narzekali, ze nie ma puszki profi w systemie 4/3 bo e-1 to juz troche za malo. No to teraz pojawi sie profi Leica i profi szkla. W cenie profi. Ja tam ciesze sie, ze jest wybor.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez insider
    Dopiero co koledzy narzekali, ze nie ma puszki profi w systemie 4/3 bo e-1 to juz troche za malo. No to teraz pojawi sie profi Leica i profi szkla. W cenie profi. Ja tam ciesze sie, ze jest wybor.
    He he he...

Tylko co z brakiem szczelności korpusu oraz szkieł Leica? Zawsze mnie śmieszyło jak wierni podnosili szczelność i wytrzymałość E-1 jako cechy, które bezwzglednie musi posiadać puszka profi. To pomagało wielu podbudować ego. Cóż, nie każdy sprzęt profi musi wytrzymywać dzałanie ciśnienia panującego na dnie wiadra wypełnionego wodą.

Leica to miód, który jest przedniej marki. Miód za który każą cholernie słono płacić. Z jednej strony cukier, z drugiej sól

Hmmm... jest jeszcze Zeiss, który trzyma jakość i cenę Leica. Dobre musi kosztować. Z drugiej strony czy takie Zuiko 14-54 będzie znacząco odstawało optycznie (o ile wogóle) od wspominanego szkła Leica 14-50? Chyba jednak decydując się na sprzęt takich firm jak Leica oraz Zeiss płacimy słono nie za konstrukcję, ale za legendę i markę.

Ja tam nie podniecam sie nowościami od Panasonica oraz Leica. Nie ten wymiar cenowy. Bardziej mnie interesują lustra od Olympusa. Dobra jakość, przystępne ceny i zawsze można czekać na profi, które po trzech latach osiągnie poziom cenowy odpowiedni do przeciętnej kieszeni... to jest to.

Jak patrzę na ceny Nikona d2h (a cały czas oferty widuję w sklepach) to mi się słabo robi. Nawet używki na allegro po 5 000 zl chodzą. Puszka równie stara jak E-1, a cały czas koszmarnie droga. Pod tym względem polityka Olympusa bardzo mi się podoba

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cieszę sie i martwie.

Premiery i zapowiedzie mnożące alternatywy systemu 4/4 bardzo mnie cieszą, boję się natomiast cichego podziału na "klasy docelowe" tzn: boję się, że Olympus nie wypusci lustra w klasie E-1 bo userów profi (do nich kiedyś był e-1 adresowany) ma przejąć Leica. Wydaje mi się, że cena szkła Leica będzie dużo niższa niż pisze the zoom, nawet jesli normalnie była by ponad 10 000, ponieważ Leica moze chcieć zając rynek. E-1 kit był sprzedawany podobno ostatni rok poniżej kosztów produkcji, Olympus miał dostac jakąś dotację od rzadu japoni na "rózwój" - a tak naprawde celem dotacji było własnie przejęcie części klientów za pomocą niskiej ceny e-1. karkołomna to teoria, ale już w historii były taie przypadki cen dumpingowych.

Co do sigmy, to jesli nie potwierdzą się doniesienia o słabej jakości szkła 30stki f 1,4, to chce byc pierwszym, który to szkło kupiz mocowaniem 4/3.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    insider:

profi to bym tego nie nazwał. obiektyw może podpada pod takie kryteria ale korpus Panasa to taki drogi ekskluzywny aparat klasy nieco wyżej niż średniej.

niby dwa pokrętła są ale małego wyświetlacza nie widzę. wizjer też pewnie malutki. geometria nie wróży zbytniej wygody w użytkowaniu. jeśli mam wybór, dalej stawiam na E-1.

nie ma co kombinować, pewnie góra 2 osoby na tym forum się na to szarpną... reszta nowych poleci na E-330.

The z00m
    Gość
    Proponuję nie marudzić. Po cholerę kombinujecie. Macie szkła jakich innosystemowcy mogą Wam pozazdrościć (w tej cenie of course). Trzy szkła załatwiają potrzeby przeciętnego fotografa bez względu czy foci zarobkowo czy hobbistycznie. I jeszcze za tak atrakcyjne ceny. 14-54/2.8 (2150 zł), 50-200/2.8 (3650 zł) oraz wspaniałe 50/2.0 (1950 zł).

Olympus musi pomyśleć nad stabilizacją i mam nadzieję, że będzie to stabilizacja matrycy. Cholerka... widać ruch w systemie, naprawdę go widać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    z00m twoja teoria jest dobra ale jest male "ale" leica nie robi tych szkiel do swoich drogich body tylko dla systemu gdzie cena za body nie przekracza 1000$ :P z bdb kitem! tu nie ma szans zeby klienci z ZD 14-54 rzucili sie na szkielko za 6 czy nawet 10k leica albo bedzie robila szkla dla tych odbiorcow albo tylko zapisala kolejne karty historii fotografii jeszcze nie ma profi body dla bogtach

po drugie robi to dla panasa wiec panas ma tu duzo do powiedzenia i powtarzam ze to ma byc sprzet dla ludzi a nie bogatych ekscentrykow

jezeli mialbym dac 10k za szklo i 4 za body panasa to wole:

1. wydac 4k za E-1 kit 14-54
    2. za cala kase spokojnie kupie E-1 kit + 35-100F2 + 50mm + FL50 (dowolna kombinacja)
    3. starczy na canona 5D i eLke :P

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    jezeli mialbym dac 10k za szklo i 4 za body panasa to wole:

1. wydac 4k za E-1 kit 14-54
    2. za cala kase spokojnie kupie E-1 kit + 35-100F2 + 50mm + FL50 (dowolna kombinacja)
    3. starczy na canona 5D i eLke :P[/quote]

Z tym 5D to przesadziłeś ))

ja sie niestety obawiam wchłonięcia Olka przez Panasonica, chocaiaż pewnie stać mnie byłoby na Pana-Leice, za bardzo przyzwyczaiłem sie do myśli o e-3

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    niema szans zeby to szklo "leica" kosztowalo ponad 3 - 3,5 tys pln
    w panasoniku chocby FZ30 tez jest "leica" vario-elmarit o jeszcze wiekszym zakresie ze stabilizacja a caly aparat nie kosztuje 3 tys pln

a za 14 tys pln spokojnie kupisz body 5d i jakas eLke

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Panowie to Olympus stworzył 4\3 i uważam że przewaga super szkieł po jego stronie zaowocuje profi korpusem typu Ex, a że będzie też Leica dla bogatych to tylko umacnia system.